«ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»

Αχαΐα: Το πρώτο κύμα ανεργίας έρχεται από τον Τουρισμό

Ελπίδα στα προπληρωμένα πακέτα
  • Δευτέρα, 25 Μαΐου, 2020 - 06:26

Τα πρώτα στοιχεία από την ανεργία η οποία αναμένεται να πλήξει, εποχικά αλλά ίσως και σε πιο μόνιμη βάση τη Δυτική Ελλάδα, καταγράφηκαν από τον ΟΑΕΔ τον Απρίλιο με 10.000 ανέργους οι οποίοι καταγράφονται από τον ΟΑΕΔ στην ευρύτερη περιφέρεια, συγκριτικά με τον μήνα Απρίλιο του 2020.

Πρόκειται στην πλειοψηφία τους για εποχικούς εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις της Περιφέρειας που δεν θα προσληφθούν φέτος λόγω του πλήγματος που δέχεται ο τουρισμός από την πανδημία του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στατιστικά του ΟΑΕΔ, τον Απρίλιο του 2020 στη Δυτική Ελλάδα είχαμε 83.853 ανέργους ενώ τον περασμένο μήνα Απρίλιο οι άνεργοι ήταν 74.266. Αυξήθηκαν δηλαδή, σε σχέση με το 2019, κατά 9.587 ή ποσοστό 12%.

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στην ανεργία, μεταξύ των Περιφερειών εμφανίζει το Νότιο Αιγαίο (120,49%) που είναι απόλυτα εξαρτημένο από τον τουρισμό.

Αύξηση κατά 3.241 (από 80.612 στους 83.853) σημείωσαν οι άνεργοι στη Δυτική Ελλάδα κατά το μήνα Απρίλιο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Μάρτιο του 2020.

Η αύξηση, σε ποσοστό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στην Δυτική Ελλάδα, είναι στο 4%, με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση ανεργίας, μεταξύ των Περιφερειών, από τον προηγούμενο μήνα, να εμφανίζεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (6,01%) που είναι περισσότερο εξαρτημένη από τον τουρισμό, σε σχέση με την περιφέρειά μας.

Στο σύνολο της χώρας, η ανεργία τον Απρίλιο ανήλθε στα 1.185.013 άτομα ανήλθε το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, τον Απρίλιο του 2020, καταγράφοντας σημαντική αύξηση κατά 155 χιλιάδες άτομα (4,72%) σε σχέση με πέρυσι.

Αν ληφθούν υπόψη οι εποχιακές διακυμάνσεις (πολύ μεγαλύτερη απασχόληση τους μήνες Μάρτιο έως Ιούλιο, ιδίως στον τουρισμό) προκύπτει ότι οι καθαρές προσλήψεις στον τουρισμό θα είναι μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 συνολικά κατά 365 χιλ. άτομα περίπου σε όλη τη χώρα.

Αύξηση του ποσοστού ανεργίας κοντά στο 20%, από 17,2% το 2019 προβλέπει ο ΣΕΒ, με εντονότερες ωστόσο τις επιπτώσεις στην αγορά εργασίας κατά το πεντάμηνο Μαρτίου-Ιουλίου λόγω των μέτρων περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας και των επιπτώσεων της πανδημίας στην τουριστική αγορά.

Για το πρόβλημα είχε προειδοποιήσει μιλώντας στην «Πελοπόννησο» (Δευτέρα 11 Μαΐου 2020) ο Δρ. Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πατρών Νικόλαος Γιαννακόπουλος, επισημαίνοντας ότι, σε δεύτερη φάση, ανάλογα και με την εξέλιξη της πανδημίας, θα έχουμε και ένα δεύτερο κύμα ανεργίας, με μόνιμα χαρακτηριστικά, από τον Τουρισμό και την Εστίαση - Αναψυχή η οποία κάνει το πρώτο, δειλό βέβαια, βήμα επιστροφής στην κανονικότητα, από αύριο Δευτέρα 25 Μαϊου 2020. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο κ.Γιαννακόπουλος «την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου, κάθε χρόνο, το 50% των προσλήψεων προέρχονται από τους κλάδους της Εστίασης και του Τουρισμού. Οι προσλήψεις Μαρτίου - Απριλίου φέτος δεν έγιναν σε ποσοστό πάνω από 50% με τους κλάδους αυτούς να κυριαρχούν και σε επίπεδο προβλέψεων πολύ αρνητικών ετήσιων ρυθμών απασχόλησης για το 2020. «Κάποια στιγμή, όταν η οικονομία θα ανοίξει, θα δούμε και άλλα, τα κατάλοιπα της 1ης φάσης των περιοριστικών μέτρων, με απολύσεις σε ενεργές και δραστήριες επιχειρηματικές μονάδες πλέον» τονίζει στην 'ΠτΚ'.

Το σύνολο των παραγόντων του τουρισμού κρίνουν θετικά, σε πρώτη φάση τα μέτρα της κυβέρνησης για το restart στον Τουρισμό, τονίζοντας ότι απαιτείται η αλλαγή πολιτικής για την τόνωση της απασχόλησης (επιδότηση της εργασίας και όχι της εποχικής ανεργίας). «Η Πολιτεία να προχωρήσει στην επιδότηση της εποχικότητας της εργασίας στον Τουρισμό. Οχι μόνο δηλαδή της εποχικής ανεργίας, όπως γίνεται σήμερα. Αν δεν στηριχθούν οι μονάδες του Τουρισμού, η επίπτωση, σε επίπεδο ανεργίας, θα είναι τεράστια» εκτίμησε μιλώντας στην «Πελοπόννησο» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Τελώνης. Οσον αφορά τώρα την επιδότηση των προπληρωμένων πακέτων διακοπών (τύπου 'voucher'), ο κ.Τελώνης εκφράζει πάντως την ικανοποίησή του για την απόφαση αναμόρφωσης στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού το οποίο θα απλώσει μια μεγαλύτερη 'ομπρέλα' σε επιχειρήσεις που είναι εξαρτημένες από τον Τουρισμό και θα απευθύνεται πλέον, όχι μόνο σε ξενοδοχεία αλλά και σε ταξιδιωτικά γραφεία, συμβεβλημένες με αυτά επιχειρήσεις μεταφοράς, φιλοξενίας και εστίασης-αναψυχής και κατασκηνώσεις.

Ετικέτες: