«ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ»

Προσπάθεια χρηματοδότησης των επιχειρήσεων

Συνεργασία Επιμελητηρίου – Περιφέρειας
  • Τετάρτη, 3 Ιουνίου, 2020 - 06:29

Μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες για τις επιχειρήσεις το Επιμελητήριο Ζακύνθου επιχειρεί να βοηθήσει όπου χρειαστεί. Για αυτό το λόγο και με αφορμή την παρουσία της Περιφερειάρχη κ. Ρόδης Κράτσα στο νησί μας, υπήρξε συζήτηση σχετικά με το πως οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να ενισχυθούν.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φώτης Κόττης, στόχος είναι να υπάρξει μια χρηματοδότηση για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. «Συζητήσαμε το ενδεχόμενο να υπάρξει χρηματοδότηση όλων των επιχειρήσεων για τον Covid-19. Χρειάζεται 100% χρηματοδότηση για να μπορέσουν να προμηθευθούν εξοπλισμούς οι υπηρεσίες, αλλά και για να γίνει εκπαίδευση του προσωπικού σε ότι είναι αναγκαίο για να ανοίξουν». Επίσης ο κ. Κόττης τόνισε ότι υπάρχει έτοιμο πρόγραμμα για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις μέσω των e-shops και γενικότερα μέσω του διαδικτύου. «Το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών και των δημόσιων οργανισμών ήταν μεγάλο, οπότε είναι απαραίτητο να έχουμε υπέρβαση πόρων όπως υπήρξαν και σε άλλες περιοχές. Είναι ένα έτοιμο πρόγραμμα για τη δημιουργία e-shop και την προώθηση μέσα από τα social media που έχουν ανάγκη οι επιχειρηματίες». Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρθηκε και πιο αναλυτικά στη συνάντηση με την Περιφερειάρχη και τόνισε ότι θα υπάρξει συνεργασία ώστε να ξεμπλοκάρουν οι χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκούς πόρους και να προχωρήσουν ζητήματα που είναι σημαντικά για το νησί μας.

«Βρέθηκε στη Ζάκυνθο η Περιφερειάρχης για να κάνουμε συναντήσεις που άπτονται της αρμοδιότητας της. Είμαστε δίπλα στην Περιφέρεια για να μπορέσει να ξεμπλοκάρει τις χρηματοδοτήσεις ευρωπαϊκών πόρων που έχει ανάγκη η επιχειρηματικότητα. Συζητήσαμε και με στελέχη του δικτύου Leader Ζακύνθου για το πώς μπορούν να ξεμπλοκάρουν κάποιες καθυστερήσεις αποφάσεων από την διαχειριστική αρχή». Σε ανάρτηση του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρθηκε στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν και αφορούσαν τον τουρισμό, αλλά και τους ευρωπαϊκούς πόρους. Σε αυτή αναφέρει τα εξής: “Μετά την ολοκλήρωση των τριήμερων συναντήσεων, για διάφορα θέματα και για τον τουρισμό, με την κα Κράτσα και τους αντιπεριφερειάρχες, είχαμε με εκλεκτούς φίλους συζήτηση για το σχεδιασμό της επόμενης δεκαετίας με τους άφθονους ευρωπαϊκούς πόρους. Μια από τις προτάσεις μου η ανάγκη δημιουργίας ποιοτικών δομών ανθρωπίνων πόρων ανάπτυξης και εργαλείων σχεδιασμού και υλοποίησης. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε λοιπόν τα παρακάτω. Στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να βάλει μπροστά ένα σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας την επόμενη δεκαετία, αναθέτοντας την εκπόνησή του σε δύο κορυφαίους οικονομολόγους: Τον Χριστόφορο Πισσαρίδη και το Νίκο Βέττα. Το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε στα τέλη εκείνου του μήνα ενέκρινε τη σύσταση Επιτροπής για την Αναπτυξιακή Στρατηγική της χώρας, με επικεφαλής τον Νομπελίστα Οικονομολόγο, καθηγητή του LSE και του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Πισσαρίδη και αναπληρωτή του τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ, κ. Βέττα».

Το Επιμελητήριο Ζακύνθου προσπαθεί να σταθεί δίπλα στις επιχειρήσεις σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο, καθώς οι περισσότερες έχουν πληγεί από την πανδημία. Η αβεβαιότητα σχετικά με την άφιξη ξένων επισκεπτών είναι μεγάλη για όλους όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό και το Επιμελητήριο προσπαθεί να βρει τρόπους για να τονώσει την αγορά και να στηρίξει οικονομικά τις επιχειρήσεις.