Μικρά ποσοστά εκπτώσεων στα εμπορικά καταστήματα της πρωτεύουσας των Κυκλάδων μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου

Ενδιάμεσες εκπτώσεις στη σκιά του κύματος ανατιμήσεων

Σε πλήρη εξέλιξη η αύξηση τιμών σε βασικά προϊόντα, κατάσταση που αδειάζει τα πορτοφόλια των καταναλωτών

Αντιμέτωποι με ένα “τσουνάμι” ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά έχουν έρθει οι καταναλωτές, οι οποίοι μετρούν και το τελευταίο ευρώ από το πορτοφόλι τους όσον αφορά τα έξοδα και τις αγορές τους, προκειμένου να “απειληθούν” στον μικρότερο δυνατό βαθμό τα νοικοκυριά τους.

Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα, μόνο σαν σταγόνα στην έρημο μπορούν να λειτουργήσουν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις της φθινοπωρινής περιόδου για τους πολίτες, οι οποίοι μπορούν καθ΄ όλη τη διάρκεια του πρώτου δεκαπενθημέρου του Νοεμβρίου (15/11) να προβαίνουν σε έρευνα αγοράς με σκοπό την απόκτηση προϊόντων σε τιμές ελαφρώς μειωμένες λόγω των εκπτώσεων.

Ποσοστά που δεν υπερβαίνουν το -25%, διαπιστώνουν στις βιτρίνες των καταστημάτων οι καταναλωτές, γεγονός που δεν λειτουργεί ελκυστικά για τους ίδιους, καθώς το κύμα ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα και τρόφιμα όπως ενδεικτικά το λάδι, τα γαλακτοκομικά, τα ζυμαρικά κ.α., τους κρατά “μουδιασμένους” και φειδωλούς όσον αφορά στις αγορές τους για την κάλυψη αναγκών ένδυσης και υπόδησης και γενικά σχετικά με τις αγορές από τα εμπορικά καταστήματα.

Μετά από ένα καλοκαίρι που λειτούργησε ως ανάσα τουλάχιστον για τις τουριστικές περιοχές, δυστυχώς, ακολουθεί ένας βαρύς χειμώνας από οικονομικής απόψεως, καθώς εξαιτίας των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας, τα βασικά προϊόντα στα ράφια, “καίνε” την τσέπη των καταναλωτών.

Με αφορμή την περίοδο των ενδιάμεσων εκπτώσεων της φθινοπωρινής περιόδου κλήθηκαν να μιλήσουν στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης, όσο και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος.

Κοινός παρονομαστής του σχολιασμού και των δύο προσώπων αποτελεί η εικόνα της συνεχούς αναπροσαρμογής των τιμοκαταλόγων για τα βασικά προϊόντα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική αντοχή των νοικοκυριών αλλά και των εμπορικών καταστημάτων που ενδέχεται να βλέπουν μειωμένη καταναλωτική κίνηση.

Β. Αλεξανδρίδης: Ανεπιθύμητες οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι

Αρχικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου σημείωσε πως η παρούσα εκπτωτική περίοδος δεν είναι επιθυμητή από τον εμπορικό κόσμο πανελλαδικά, καθώς χρονικά συναντά την προμήθεια νέων προϊόντων και υποχρεώνονται σε εκπτώσεις όλοι οι έμποροι.

“Είναι μία περίοδος που οι Εμπορικοί Σύλλογοι από κοινού με την Ομοσπονδία μας, δεν τη θέλουμε. Τις ενδιάμεσες εκπτώσεις του Μαΐου και του Νοεμβρίου έχουμε αποφασίσει και ζητήσαμε από το Υπουργείο να τις σταματήσει, αλλά δεν έχει ικανοποιήσει το αίτημά μας.

Κανένας Εμπορικός Σύλλογος δεν θέλει σε αυτό το διάστημα της νέας χειμερινής σεζόν που οι καταστηματάρχες φέρνουν νέα προϊόντα και είδη ένδυσης και υπόδησης, να τα βάζουν σε προσφορά. Το Υπουργείο επιμένει, οπότε δεν έχουμε περιθώριο” ανέφερε πρωτίστως, μιλώντας παρακάτω για τα χαμηλά ποσοστά των εκπτώσεων που θα δουν οι καταναλωτές.

“Εκτιμώ πως αυτές τις ημέρες τα ποσοστά των εκπτώσεων θα κυμανθούν σε χαμηλό επίπεδο. Δηλαδή θα δούμε ποσοστά 10% ή 20% και το πολύ 25% και κάποιες μεγαλύτερες προσφορές σε περυσινά είδη. Πιστεύω βέβαια πως είναι ευκαιρία για όσα καταστήματα επιθυμούν μία περίοδο προσφορών για προϊόντα που έχουν στοκάρει, για τις οποίες – αν λειτουργούν νόμιμα – πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένες διαδικασίες. Οπότε αυτό το διάστημα εξυπηρετούνται”.

Σε εξέλιξη οι ανατιμήσεις και οι συνέπειες

Σε συνέχεια των ανωτέρω και με δεδομένη την παρατήρηση πως έστω και αυτά τα μικρά ποσοστά μπορούν να προσφέρουν - σπερματικά – μικρή ανακούφιση στους καταναλωτές όσον αφορά μέρος των αγορών τους, ο κ. Αλεξανδρίδης απάντησε καταφατικά, εκφράζοντας όμως τον φόβο του για τη μη ανταπόκριση των καταναλωτών, καθώς υπάρχει η ακρίβεια στα βασικά είδη που πρέπει να αντιμετωπίσουν – πρωτίστως - οι ίδιοι.

“Πιστεύω ότι θα γίνει αυτό σε σχεδόν απόλυτο βαθμό. Με μαθηματική ακρίβεια θεωρώ θα γίνει αυτό. Οι αυξήσεις που γίνονται αυτήν τη στιγμή είναι συνεχείς. Και δεν είναι σε μονοψήφια ποσοστά, αλλά σε διψήφια δυστυχώς. Ανεβαίνουν τα καύσιμα, ανεβαίνουν οι χρεώσεις της ΔΕΗ και υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, το οποίο βέβαια ο κόσμος δεν το έχει βιώσει μέχρι στιγμής σε όλη την έκτασή του” παρατήρησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, τονίζοντας παράλληλα πως οι αυξήσεις “φωτιά” αναμένεται και να συνεχιστούν.

“Αυτό που έχει συμβεί από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα, αναμένεται να ενταθεί και σαφέστατα θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα σε οικονομικό επίπεδο, κατά τη χειμερινή περίοδο. Η αγορά πρέπει να προσέξει πολύ. Θα έλεγα στους καταστηματάρχες ότι πρέπει να προσέξουν πολύ” ανέφερε ο κ. Αλεξανδρίδης, γνωστοποιώντας πως προτροπή του αποτελεί η προσπάθεια απορρόφησης των αυξήσεων στο μέτρο του εφικτού από τις επιχειρήσεις.

“Ίσως να πρέπει να απορροφήσουν ό,τι περισσότερο μπορούν, γιατί διαμορφώνεται δύσκολος χειμώνας. Οι ανατιμήσεις δεν σταματούν. Βλέπουμε αυξήσεις σε προϊόντα κάθε 20 μέρες” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Θέτοντας στο προσκήνιο βέβαια και την εκτόξευση των τιμολογίων της ΔΕΗ, γνωστοποίησε τα εξής: “Είμαι σε επικοινωνία με επαγγελματίες και η ΔΕΗ τους, τα τιμολόγια, αυξήθηκαν πάνω από 50%. Μιλάμε για μεγάλα ποσά και δυστυχώς ακόμη περιμένουμε αυξήσεις μεγάλες”.

Ο χειμώνας προμηνύεται σκληρός”

Παρακάτω, ερωτηθείς για την οικονομική κατάσταση στην αγορά τον προσεχή χειμώνα, παρουσιάστηκε σαφής: “Είχαμε ένα καλό καλοκαίρι, αλλά δυστυχώς ο χειμώνας προμηνύεται δύσκολος. Αυτός ο χειμώνας με τις ανατιμήσεις στα προϊόντα θα είναι πολύ σκληρός. Νομίζω πως ο μισθός των νοικοκυριών θα κοιτάξει να καλύψει τις πρώτες και άμεσες ανάγκες και θα κάνει περικοπές σημαντικές σε άλλες ανάγκες δευτερεύουσες”.

Ο ίδιος θέλησε να επαναλάβει μάλιστα πως, “Παρότρυνσή μου είναι οι καταστηματάρχες και ο εμπορικός κόσμος – όχι μόνον σε ένδυση και υπόδηση και γενικά σε καταστήματα δώρων, αλλά και σε εταιρείες με προϊόντα – να εξετάσουν πώς θα απορροφήσουν όσες αυξήσεις μπορούν, μήπως το κύμα ακρίβειας είναι – στο μέτρο του δυνατού – πιο ήπιο. Οι ανατιμήσεις που γίνονται είναι μεγάλες. Έχω δει αύξηση κατά 25% σε προϊόντα χονδρικής. Μιλάμε για μία τρομακτική κατάσταση”.

Σε θέση μάχης για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου επεσήμανε πως και ο ίδιος στέκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη διεκδίκηση της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά.

“Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα νομίζω πως το θέμα του ΦΠΑ στο Αιγαίο, στο Ν. Αιγαίο είναι στην πρώτη γραμμή. Είναι μία πολύ καλή αφορμή και μία συγκυρία σοβαρή, ώστε να τεθεί το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην κυβέρνηση. Μπορεί να μην ισχύει στα τρόφιμα, αλλά σε όλα τα άλλα προϊόντα το 1 στα 4 ευρώ είναι ΦΠΑ. Είναι μεγάλο το ποσοστό του 24% όπου παραμένει” σχολίασε, τονίζοντας πως η μείωση του ΦΠΑ στο νησιώτικο χώρο, θα βοηθήσει στις οικονομικές αντοχές των καταναλωτών. “Για τις ανατιμήσεις δεν μπορεί η κυβέρνηση να κάνει κάτι. Νομίζω όμως πως σε περιοχές όπως τα νησιά, θα ήταν απαραίτητο να ανταποκριθεί και να μειώσει τον ΦΠΑ σημαντικά. Τα νησιά έχουν αρκετά προβλήματα. Η κυβέρνηση πρέπει να ανακουφίσει τα νησιά πάση θυσία” υποστήριξε σε απόλυτο τόνο, λέγοντας παρακάτω πως αναμένει και ο ίδιος την κοινή συνεδρίαση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου όπου και θα τεθεί προς συζήτηση η σοβαρή υπόθεση.

“Με μείωση του ΦΠΑ και ίσως κάποιες απορροφήσεις στις ανατιμήσεις, να μπορέσει να βγει στο ξέφωτο ο κόσμος. Είναι δύσκολη η κατάσταση και σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε το κύμα ανατιμήσεων θα κρατήσει μέχρι και την άνοιξη. Πρέπει όλοι να επιμείνουμε για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ” δήλωσε σε απόλυτο ύφος.

Ας στραφεί ο κόσμος στα καταστήματα”

Προτού κλείσει τις δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου θέλησε να εξηγήσει πως σε κάθε περίπτωση, το τρέχον διάστημα οι καταναλωτές μπορούν να αναζητήσουν προσφορές.

“Πιστεύω ότι το θετικό στις ενδιάμεσες εκπτώσεις για τον κόσμο είναι ότι θα τους βοηθήσει να αγοράσουν κάποια προϊόντα που χρειάζονται λίγο πιο οικονομικά. Ας στραφεί ο κόσμος σε αυτό το διάστημα στα καταστήματα και ας εξετάσει τις κινήσεις του” ανέφερε, λέγοντας τέλος, πως, “Σίγουρα για όλους η οικονομική κατάσταση είναι ιδιαιτέρως δύσκολη”.

Γ. Ρούσσος: Να κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις και να στηριχθούν τα νοικοκυριά

Λακωνικότερος στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων τόνισε πως η παρούσα εκπτωτική περίοδος δύναται να ανακουφίσει τους καταναλωτές ως έναν βαθμό, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως και οι επιχειρήσεις πρέπει να κάνουν αγώνα για να κρατηθούν σε λειτουργία.

“Ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων δεν είναι ίδιος με τις κανονικές εκπτώσεις, όμως αυτή η χρονική συγκυρία που το καλάθι του καταναλωτή έχει επιβαρυνθεί λόγω των γνωστών θεμάτων των ανατιμήσεων που προβληματίζουν και απασχολούν όλον τον πλανήτη, νομίζω ότι πρέπει και θα βοηθήσει ο εμπορικός κόσμος, τον καταναλωτή” ανέφερε αρχικά ο κ. Ρούσσος, σημειώνοντας παρακάτω πως “είναι καλό ό,τι μπορεί να βοηθήσει τον καταναλωτή, να το κάνουν οι επιχειρήσεις και να λειτουργήσουν με κάθε τρόπο προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση”.

Επιπλέον, απέναντι στην παρατήρηση πως η οικονομία σε πολλά νησιά δεν ευνοήθηκε όπως στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς κατά τη θερινή σεζόν, εξήγησε πως αρκετοί εκ των καταναλωτών στα νησιά του νομού θα βιώσουν εντονότερα τις συνέπειες των ανατιμήσεων και της ακρίβειας.

“Σε μία περιοχή της Ελλάδος, όπως οι Κυκλάδες που ο χειμώνας είναι πολύ διαφορετικός από το καλοκαίρι, πιστεύω ότι πρέπει να κρατηθούν οι επιχειρήσεις όρθιες αλλά με κάθε τρόπο να συμβάλουν στη μείωση του κόσμου του καλαθιού του καταναλωτή” ανέφερε, υποστηρίζοντας τέλος πως σχετικά με τις αυξήσεις την παρούσα χρονική περίοδο “πρέπει να υπάρχει μία συλλογικότητα και μία αντιμετώπιση του προβλήματος από κοινή οπτική”.