Από αύριο, Παρασκευή ανεβαίνει κατά 0,50 λεπτά του ευρώ η ελάχιστη χρέωση που θα καλούνται να καταβάλουν οι επιβάτες τους

Σύρος: Αυξάνεται το κόμιστρο στα ταξί

Δηλώσεις του προέδρου του Σωματείου Ταξί Σύρου “Ο Άγιος Χριστόφορος”, Λ. Βαρθαλίτης με φόντο την άνοδο του πετρελαίου κίνησης

Ακριβότερες χρεώσεις θα δουν οι επιβάτες των ταξί από αύριο, Παρασκευή, στη Σύρο, καθώς αυξάνονται τα κόμιστρα κατά 0,50 λεπτά του ευρώ, στην ελάχιστη διαδρομή, στην κατεύθυνση που θα ισχύσει πανελλαδικά με φόντο την ενεργειακή κρίση που έχει εκτοξεύσει την τιμή του πετρελαίου.

Από τη δίνη της ακρίβειας και της ανόδου της τιμής των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως διαπιστώνεται, δεν θα ξεφύγει ούτε ο κλάδος των ταξί στη Σύρο, αφού βάσει των αλλαγών που θα ισχύσουν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, το αντίτιμο που θα πληρώνουν οι επιβάτες των ταξί θα είναι αυξημένο.

Τα παραπάνω “πυροδοτούνται” σε συνέχεια της ανόδου της τιμής του πετρελαίου κίνησης, με τους επαγγελματίες ιδιοκτήτες των ταξί να καλούνται να πληρώνουν σε ημερήσια βάση μεγάλα ποσά ώστε να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους για να μπορούν να εκτελούν τις διαδρομές σε όλο το νησί.

Ο πρόεδρος του Σωματείου των Ταξί στη Σύρο “Ο Άγιος Χριστόφορος”, Λευτέρης Βαρθαλίτης μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” σχετικά με το σοβαρό θέμα, τονίζοντας πως τα οικονομικά δεδομένα στον κλάδο έχουν αλλάξει και η εν λόγω αύξηση των 0,50 λεπτών όχι μόνον δεν έχει καθόλου εισπρακτικό χαρακτήρα, αλλά έρχεται να καλύψει ένα μικρό ποσοστό της τιμής του πετρελαίου. Να σημειωθεί πως ο ίδιος τόνισε πως δυστυχώς η τιμή διαμορφώνεται στα 2,20 ευρώ όσον αφορά το πετρέλαιο κίνησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους αυτοκινητιστές.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως η Σύρος στις χρεώσεις της κινείται σε πολύ χαμηλό επίπεδο συγκριτικά με τις χρεώσεις των ταξί στα άλλα νησιά των Κυκλάδων.

Εξωφρενική αύξηση κόστους πετρελαίου”

Ερωτηθείς ο κ. Βαρθαλίτης σε ποιο βαθμό έχει επηρεαστεί ο κλάδος από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, υπήρξε σαφής: “Εννοείται ότι έχουμε επηρεαστεί σοβαρά. Η αύξηση των 0,50 λεπτών που θα υπάρξει στην κατώτατη χρέωση διαδρομής είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που πληρώνουμε για πετρέλαιο κίνησης” περιέγραψε ο ίδιος, εξηγώντας παράλληλα πως, “Δεν μας βοηθά αυτό το ποσό στο να υπάρξει στήριξη στην απορρόφηση του κόστους”.

Σύμφωνα με όσα τόνισε, δυστυχώς από την αρχή του πολέμου “οπότε και είδαμε την τιμή του πετρελαίου να πηγαίνει στα ύψη, η μόνη βοήθεια από το κράτος ήταν ένα επίδομα 200 ευρώ, τη στιγμή που η άνοδος ήταν σαρωτική”.

Πρόσθεσε μάλιστα πως, σήμερα, “Το πετρέλαιο κίνησης έχει φθάσει μέχρι και 2,20 ευρώ” αύξηση που χαρακτήρισε “εξωφρενική”.

Μιλώντας με ποσά, ο ίδιος γνωστοποίησε τα εξής για το λειτουργικό κόστος που αντιμετωπίζει ο κλάδος. “Για παράδειγμα ένα ταξί γεμίζει το ρεζερβουάρ του σήμερα με 90 ευρώ την ημέρα, ενώ παλαιότερα ήταν 60 ευρώ. Μιλάμε για επιπλέον 30 ευρώ χωρίς να πάρουμε αύξηση” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κόσμος ρωτούσε ήδη για αυξήσεις”

Εστιάζοντας τις απαντήσεις του παρακάτω στην αύξηση των 0,50 λεπτών για την κατώτατη διαδρομή (ελάχιστη χρέωση), ο κ. Βαρθαλίτης υποστήριξε τα εξής: “Η αύξηση που θα δουν οι πολίτες από την Παρασκευή (24/6) είναι 0,50 λεπτά. Είναι η νόμιμη αύξηση που θα ισχύσει παντού στη χώρα. Δηλαδή η ελάχιστη απόσταση από 3,50 ευρώ θα πάει στα 4,00 ευρώ”.

Ο ίδιος συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Ουσιαστικά δεν είναι κάτι τεράστιο. Λειτουργούμε βάσει αποφάσεων κεντρικού κράτους”.

Ερωτηθείς αν έχει εισπράξει παράπονα από το επιβατικό κοινό ή αν εκτιμά ότι θα προκύψουν, υπήρξε σαφής. “Ο κόσμος που χρησιμοποιεί ταξί περίμενε μία τέτοια απόφαση. Κι αυτό επειδή όταν ξέσπασε η κρίση με την άνοδο των καυσίμων, οι πελάτες μας, ρωτούσαν σχετικά με τις αυξήσεις. Μιλάμε για μία κρίση και για το πετρέλαιο. Ο κόσμος ήδη πληρώνει ακριβότερα όλα τα προϊόντα που αγοράζει. Έχει επιβαρυνθεί πολύ περισσότερο, από τα 0,50 λεπτά που θα ζητάμε επιπλέον εμείς” ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου, σημειώνοντας ακόμη πως, “Δεν θεωρώ ότι τα παράπονα θα είναι τόσα”.

Πιο φθηνοί σε όλες τις Κυκλάδες”

Ο κ. Βαρθαλίτης κλήθηκε να σχολιάσει και το κομμάτι της εξυπηρέτησης των επισκεπτών αναφορικά με τα ποσά που ζητούν οι οδηγοί ταξί για τις μετακινήσεις.

“Η Σύρος έχει ταξί με χρεώσεις από τις πιο φθηνές σε όλες τις Κυκλάδες. Λειτουργούμε βάσει νόμου και με ταξίμετρο. Εμείς πηγαίνουμε με το σταυρό στο χέρι. Συγκριτικά με άλλα Κυκλαδονήσια και ειδικότερα, με Μύκονο, Σαντορίνη, είμαστε σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο” τόνισε, εξηγώντας ακόμη πως οι επισκέπτες του νησιού, ρωτούν σχετικά με τις χρεώσεις, προτού επιβιβαστούν.

“Οι επισκέπτες μας ρωτούν βέβαια πριν επιβιβαστούν στα ταξί πόσο χρεώνουμε τις διαδρομές και κυρίως όσοι μας λένε ότι έρχονται από τουριστικά νησιά, που οι τιμές είναι υψηλές.

Όταν εμείς για παράδειγμα λέμε ότι για Αγκαθωπές παίρνουμε 13,50 – 14,00 ευρώ, για Κίνι 11 ευρώ και για Φοίνικα 12,50 – 13,00 ευρώ, ενθουσιάζονται. Αυτή είναι η πραγματικότητα όπως την εισπράττουμε από τους επισκέπτες” τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου.

Η αύξηση ήρθε για να μείνει”

Ο ίδιος τέλος ρωτήθηκε για το αν παραμένει ανήσυχος σχετικά με τη διαπιστωθείσα κατεύθυνση της συνεχούς ανόδου των καυσίμων. “Η ανησυχία είναι σταθερή σε όλους μας. Δυστυχώς έχω στη σκέψη μου πως ό,τι αυξάνεται, δεν μειώνεται. Αν ήθελαν θα το είχαν κάνει ήδη” παρατήρησε, εξηγώντας πως, “Αν το κράτος ήθελε, θα έριχνε την τιμή στα επίπεδα προ κρίσης. Προφανώς δεν θέλουν γιατί δεν μειώνουν τον φόρο που εισπράττουν”.