«Σάρωσαν» στα βραβεία Decanter τα κρασιά της Σαντορίνης

Για πολλοστή φορά, η Σαντορίνη ξεχωρίζει για τα κρασιά της σε διεθνές επίπεδο. Σημαντικές, ήταν και αυτή τη χρονιά, οι διακρίσεις που απέσπασαν τα κρασιά του νησιού των Κυκλάδων στον Διαγωνισμό Οίνου του περιοδικού Decanter για το 2023 (Decanter World Wine Awards 2023), τα αποτελέσματα του οποίου ανακοινώθηκαν την Τετάρτη 7 Ιουνίου.

Οι συγκεκριμένες διακρίσεις ήρθαν να επιβεβαιώσουν για μία ακόμη χρονιά τη σπουδαία δυναμική που έχει κατακτήσει ο θηραϊκός αμπελώνας. Τα κρασιά από τη Σαντορίνη, λοιπόν, απέσπασαν συνολικά 42 διακρίσεις: 2 Best in Show (τα μοναδικά που απονεμήθηκαν σε κρασιά από την Ελλάδα – επίδοση ρεκόρ για το ελληνικό κρασί στην ιστορία του διαγωνισμού), 1 πλατινένιο μετάλλιο (επίσης μοναδικό σε ελληνικό κρασί), 4 χρυσά μετάλλια, 21 ασημένια μετάλλια και 14 χάλκινα μετάλλια.

Τα βραβεία ανά κατηγορία

Πιο συγκεκριμένα, οι διακρίσεις για τα κρασιά Σαντορίνης έχουν ως εξής:

Best in Show

Κτήμα Αργυρού: Vinsanto First Release 2015 – 97/100

Kyanos Wines: Orycton 2021 – 97/100

Πλατινένιο μετάλλιο

Μικρά Θήρα: Ασύρτικο 2021 – 97/100

Χρυσό μετάλλιο

Κτήμα Αργυρού: Vinsanto Late Release 2003 – 96/100

Κτήμα Αργυρού: Cuvée Evdemon 2019 – 95/100

Μικρά Θήρα: Νυχτέρι 2020 – 95/100

Μικρά Θήρα: Terassea 2020 – 95/100

Ασημένιο μετάλλιο

Κάναβα Χρυσού – Τσέλεπος: Λαούδια Single Vineyard 2021 – 94/100

Anhydrous Winery: Ασύρτικο 2021 – 94/100

Κτήμα Αργυρού: Ασύρτικο 2021 – 93/100

Santo Wines: Vinsanto 2016 – 93/100

Οινοποιείο Α. Καραμολέγκος: Vinsanto 2010 – 92/100

Οινοποιείο Α. Καραμολέγκος: Νυχτέρι 2019 – 92/100

Oeno P: Τρία Αμπέλια 2020 – 92/100

Οινοποιία Γαβαλά: Vinsanto 2016 – 92/100

Κτήμα Σιγάλα: Αα 2021 – 91/100

Gaia Wines: Ασύρτικο Wild Ferment 2020 – 91/100

Κτήμα Αργυρού: Cuvée Monsignori 2020 – 91/100

Οινοποιείο Α. Καραμολέγκος: 34 2020 – 91/100

Οινοποιείο Α. Καραμολέγκος: Σαντορίνη 2020 – 91/100

Κάναβα Χρυσού – Τσέλεπος: Νυχτέρι 2021 – 91/100

Santo Wines: Vinsanto 12 ετών παλαίωσης – 91/100

Santo Wines: Νυχτέρι 2021 – 91/100

Anhydrous Winery: Icon 2021 – 91/100

Κτήμα Σιγάλα: Καβαλιέρος 2020 – 90/100

Οινοποιείο Α. Καραμολέγκος: The Society’s Exhibition Assyrtiko 2021 – 90/100

Santo Wines: Κονταράδες 2020 – 90/100

Οινοποιείο Βασάλτης: Ασύρτικο 2021 – 90/100

Χάλκινο μετάλλιο

Santo Wines: Σαντορίνη Ασύρτικο Grande Reserve 2020 – 89/100

Santo Wines: Σαντορίνη Selection Cuvée 2021 – 89/100

Οινοποιείο Βενετσάνος: Νυχτέρι 2021 – 89/100

Κτήμα Σιγάλα: Σαντορίνη Βαρέλι 2021 – 88/100

Santo Wines: Ασύρτικο 2022 – 88/100

Anhydrous Winery: Άφουρα 2021 – 88/100

Οινοποιία Γαβαλά: Ενάλια 2019 – 88/100

Santo Wines: Brut 2020 – 88/100

Santo Wines: Μαυροτράγανο 2020 – 88/100

Οινοποιείο Α. Καραμολέγκος: Μαυροτράγανο 2020 – 88/100

Οινοποιία Γαβαλά: Σαντορίνη 2022 – 87/100

Οινοποιείο Μπουτάρη: Καλλίστη Reserve 2020 – 87/100

Οινοποιείο Βενετσάνος: Σαντορίνη 2022 – 87/100

Οινοποιείο Α. Καραμολέγκος: Πυρίτης 2020 – 86/100

Ποια είναι τα βραβεία Decanter

Το Decanter είναι ένα περιοδικό ολοκληρωτικά δοσμένο στο κρασί. Περιέχει γευστικές και vίntage προτάσεις καθώς και νέα από τον μαγικό κόσμο του οίνου. Κάθε χρόνο από το 2004, το διακεκριμένο περιοδικό διεξάγει τον μεγαλύτερο διαγωνισμό κρασιού σε παγκόσμιο επίπεδο. Μετρώντας φέτος 20 χρόνια παρουσίας, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους και πιο επιδραστικούς παγκοσμίως. Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, 236 ειδικοί του κρασιού από 30 χώρες του κόσμου, ανάμεσα στους οποίους και 53 Masters of Wine και 16 Master Sommeliers, δοκίμασαν τυφλά 18.250 κρασιά -για τρίτη συνεχή χρονιά αριθμός ρεκόρ για τον διαγωνισμό- από 57 χώρες και απένειμαν σε 50 από αυτά τη διάκριση “Best in Show”, σε 124 πλατινένιο μετάλλιο, σε 704 χρυσό μετάλλιο, σε 5.591 ασημένιο μετάλλιο και σε 8.152 χάλκινο μετάλλιο.

Η αρχή της διαδικασίας

Οι παραγωγοί καλούνται να υποβάλουν τα κρασιά τους και να δώσουν τις ζητούμενες τεχνικές λεπτομέρειες του κρασιού, την τιμή και τη λιανική διαθεσιμότητα. Τέσσερεις φιάλες από κάθε κρασί φθάνουν στην αποθήκη του Decanter και καταγράφονται, κατηγοριοποιούνται και κωδικοποιούνται ανάλογα με τη χώρα και την περιοχή. Τα κρασιά ομαδοποιούνται για γευσιγνωσία ανά χώρα, περιοχή, χρώμα, σταφύλι, στυλ, χρονιά και τιμή. Αυτό εξασφαλίζει ότι τα κρασιά κρίνονται σε δοκιμές απέναντι σε κρασιά με παρόμοια χαρακτηριστικά. Το εύρος τιμών είναι το ακόλουθο:

Επίπεδο εισόδου (ζώνη τιμών Α)

Μεσαία κλίμακα (ζώνη τιμών B)

Premium (ζώνη τιμών Γ)

Super-Premium (ζώνη τιμών Δ)

Boutique / Icon (ζώνη τιμών E)

Μετάλλια

Το DWWA έχει κριτές από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων αρκετών Masters of Wine και Master Sommeliers και πολλοί από αυτούς είναι οι κορυφαίοι ειδικοί στον τομέα τους.  Στην Ελληνική επιτροπή π.χ. συμμετέχει από το 2016 ο δεύτερος Έλληνας Master of Wine Γιάννης Καρακάσης.  Η κριτικές επιτροπές οργανώνονται σε κατηγορίες, αρχικά με βάση την περιοχή. Για παράδειγμα, οι Σαμπάνιες θα κριθούν από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων της Σαμπάνιας. Το ίδιο και οι Ελληνικές συμμετοχές. Οι κριτές δοκιμάζουν τα κρασιά ξεχωριστά. Γνωρίζουν την περιοχή, το στυλ και την τιμή, αλλά δεν γνωρίζουν ποιος παράγει το κρασί ή το εμπορικό σήμα. Στη συνέχεια συγκρίνουν τις σημειώσεις όλων για κάθε κρασί και καταλήγουν σε συναίνεση για το μετάλλιο που θα λάβει κάθε κρασί. Τώρα, για το πρόβλημα που... "γέννησε" αυτό το άρθρο, δηλαδή την βαθμολογία του Καβαλιέρου, αναρωτιέμαι ποιός Έλληνας κριτής δεν θα... καταλάβαινε ποιό ήταν το κρασί αφού ήξερε ότι προέρχεται από την Σαντορίνη και γνώριζε την τιμή.... Εν πάσει περιπτώσει, συνεχίζουμε.

Ο τρόπος αξιολόγησης

Τα κρασιά αξιολογούνται με βάση τα δικά τους μεμονωμένα πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα. Αυτό σημαίνει ότι είναι εντελώς εφικτό για αρκετούς οίνους να λάβουν έπαινο, χάλκινο, αργυρό ή χρυσό μετάλλιο σε μία συνεδρία. Ομοίως, μια άλλη συνεδρία μπορεί να αποφέρει λιγότερα μετάλλια. Τα κρασιά στα οποία απονέμονται χρυσά ή αργυρά μετάλλια δοκιμάζονται εκ νέου (2η δοκιμή) από την περιφερειακή επιτροπή της κριτικής επιτροπής για την επιβεβαίωσή τους. Εάν υπάρξει διαφωνία που δεν μπορεί να επιλυθεί στην επιτροπή, τότε ο περιφερειακός πρόεδρος μπορεί να καλέσει τη γενική πρόεδρο του DWWA να ψηφίσει και να αποφασίσει.

Πλατινένιο Καλύτερο στην κατηγορία

Όλα τα κρασιά που κερδίζουν χρυσό μετάλλιο σε κάθε περιοχή χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με τη λιανική τιμή (π.χ. κάτω ή πάνω από £15 η φιάλη) και στυλ ή ποικιλία σταφυλιών. Αυτά τα κρασιά δοκιμάζονται από μέλη της ομάδας της περιοχής τους (3η δοκιμή!). Μπορούν στη συνέχεια να απονείμουν ένα μετάλλιο Platinum στο καλύτερο κρασί σε κάθε κατηγορία κάτω από £15 ή ένα μετάλλιο Platinum στο καλύτερο κρασί σε κάθε κατηγορία πάνω από £15. Ωστόσο, ένα μετάλλιο Platinum θα απονεμηθεί μόνο εάν η επιτροπή πιστεύει ότι η ποιότητα κάποιου κρασιού αξίζει ένα τέτοιο βραβείο.

Πλατινένιο καλύτερο στο Διαγωνισμό (Βest in Show)

Αυτό είναι το κορυφαίο βραβείο του DWWA. Απονέμονται ελάχιστα τέτοια μετάλλια Platinum Best in Show. Φέτος μόλις 34 μετάλλια από τα περίπου 17.000 κρασιά που δοκιμάστηκαν από την αρχή της διαδικασίας αξιολόγησης, με εύρος αρχικής βαθμολογίας από 98/100 έως 95/100. Για να αποφασιστούν αυτά τα μετάλλια, όλοι οι νικητές του Platinum χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με την ποικιλία ή το στυλ των σταφυλιών. Αυτά τα κρασιά στη συνέχεια συναγωνίζονται για το Platinum Best σε Show "Κάτω από 15 λίρες" και το Platinum Best in Show "Πάνω από 15 λίρες" σε ξεχωριστή γευστική δοκιμασία από δύο κορυφαίους ειδικούς, τον Andy Howard MW και τον Andrew Jefford για το 2017

Ετικέτες: