«Κεραμίδα»… ΤΑΠ στους αγοραστές ακινήτων

  • Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023 - 11:00

Η κυβέρνηση όπως δεσμεύτηκε καταργεί, τη βεβαίωση οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) στις αγοροπωλησίες ακινήτων, αλλά η σχετική νομοθετική διάταξη είναι τόσο ασαφής που μπορεί να μπλέξει αδίκως τον αγοραστή του ακινήτου. Πώς; Λόγω της ασάφειας του σχετικού άρθρου μπορεί ο δήμος να ζητήσει εκ των υστέρων τις οφειλές του τέλους ακίνητης περιουσίας που έχει αφήσει ο πωλητής.

Η ασάφεια του αρθρου 24 στο νομοσχέδιο για το κτηματολόγιο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΠΟΜΙΔΑ που σπεύδει να χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση. Ειδικότερα, κατά την επεξεργασία του σ.ν. του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην Επιτροπή της Βουλής, τέθηκε από τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης κ. Παύλο Σαράκη στον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ το ερώτημα αν, με την κατάργηση του πιστοποιητικού μη οφειλής ΤΑΠ και τη νέα διαδικασία εκ των υστέρων βεβαίωσης και είσπραξης τυχόν οφειλομένου ΤΑΠ, εξασφαλίζεται ο αγοραστής ότι δεν θα πληρώσει εκείνος τυχόν οφειλές του πωλητή ή του δικαιοπαρόχου προς τον Δήμο από απλήρωτο ΤΑΠ.

Η σχετική διάταξη του σ.ν. για την είσπραξη τυχόν οφειλόμενου ΤΑΠ ορίζει τα εξής:

Αρθρο 24 του ν. 2130/1993 (A’ 62), περί του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, προστίθεται παρ. 18Α ως εξής:

«18Α. Το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο», με την ολοκλήρωση καταχώρισης κάθε εγγραπτέας πράξης με την οποία μεταβιβάζεται η κυριότητα ακίνητου, ενημερώνει τον Δήμο, στην περιφέρεια του οποίου βρίσκεται το ακίνητο, α) για το εμβαδόν του ακίνητου, του οποίου η κυριότητα μεταβάλλεται, και β) για τα στοιχεία του δικαιοπάροχου και του αποκτώντα την κυριότητα του ακινήτου, όπως αυτά καταχωρίζονται στη βάση δεδομένων του Ελληνικού Κτηματολογίου με την καταχώριση κάθε εγγραπτέας πράξης. Μετά από την ενημέρωση του πρώτου εδαφίου, τυχόν οφειλή Τέλους Ακίνητης Περιουσίας βεβαιώνεται και εισπράττεται κατά τις ισχύουσες διατάξεις στην Ταμειακή Υπηρεσία του δικαιούχου Δήμου.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθορίζονται η διαδικασία ενημέρωσης του πρώτου εδαφίου και ρυθμίζονται ειδικότερα ζητήματα διαλειτουργητικοτήτων με άλλα πληροφοριακά συστήματα ή μητρώα του δημόσιου τομέα, τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την ασφάλεια της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, καθώς και κάθε αναγκαία, τεχνική ή άλλη, λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.».

Η ασαφής διατύπωση αυτή της δεύτερης παραγράφου αφήνει πράγματι ανοικτή στον οικείο Δήμο τη δυνατότητα, ιδίως αν ο πωλητής ή ο δικαιοπάροχος στερείται άλλων περιουσιακών στοιχείων, για διευκόλυνση της είσπραξής του, να χρεώσει παράνομα τυχόν οφειλή ΤΑΠ στον ανυποψίαστο αγοραστή, επωφελούμενος από τη φερεγγυότητά του, παρότι νομικά αυτός δεν βαρύνεται για οφειλές που δημιουργήθηκαν πριν καταστεί κύριος του ακινήτου.

Για το λόγο αυτό η ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε από τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Κώστα Κυρανάκη, να προσθέσει στη δεύτερη παράγραφο του άρθρου 22 (….βεβαιώνεται και εισπράττεται) «από τον πωλητή ή το δικαιοπάροχο» ώστε να μην παραμείνει κανένα ενδεχόμενο αυθαίρετης ερμηνείας της διάταξης αυτής από κάποιους Δήμους, σε βάρος των αγοραστών ακινήτων.

 

Πηγή: newmoney.gr

 

Ετικέτες: