Κλειστά χθες – Κυριακή - τα καταστήματα στην Ερμούπολη

Κατά πλειοψηφία... όχι

Με τους επιχειρηματίες της Σύρου να φανερώνουν την αντίδρασή τους όσον αφορά στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές ξεκίνησε χθες η εφαρμογή του νόμου που δίνει το περιθώριο σε όσους επιθυμούν – προαιρετικά - να ανοίγουν και τις Κυριακές.

Η εικόνα στην αγορά της Σύρου χθες το πρωί στην Ερμούπολη απέδειξε πως η συντριπτική πλειοψηφία όσων δραστηριοποιούνται στο κέντρο, διαφωνεί με τη “δυνατότητα” που παρέχεται πλέον με νομοθετική ρύθμιση, αφού οι επιχειρηματίες – πλην ελάχιστων περιπτώσεων – διατήρησαν κλειστά τα καταστήματά τους, κόντρα στις δηλώσει του αρμόδιου υπουργού ότι, η γκρίνια και οι διαφωνίες σύντομα θα ξεχαστούν.

Πήραν την απόφασή τους

Ειδικότερα, πριν από τέσσερις ημέρες ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία έδινε απαραίτητες συμβουλές στους καταστηματάρχες σχετικά με το δεκαήμερο της εκπτωτικής περιόδου που ξεκίνησε αρχές Νοεμβρίου ενώ γινόταν λόγος και για την κυριακάτικη λειτουργία των επιχειρήσεων. Η “Κοινή Γνώμη” φωτογράφισε την οδό Πρωτοπαπαδάκη – έναν από τους εμπορικότερους δρόμους του νησιού – προκειμένου να παρουσιάσει την εικόνα που διαμορφώθηκε. Τα περισσότερα, καταστήματα παρέμειναν κλειστά ενώ λειτούργησαν ελάχιστα σε αριθμό γενικά, στο κέντρο της πόλης. Αξίζει να υπενθυμίσουμε, ότι στις πρόσφατες δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Γιάννης Παλαιολόγος είχε εξηγήσει πως πρόκειται για ρύθμιση που ευνοεί – κυρίως - τα μεγάλα πολυκαταστήματα και όχι τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας πως την τελική απόφαση θα την πάρει ο κάθε επιχειρηματίας ξεχωριστά.

Κ. Χατζηδάκης: “Η γκρίνια θα ξεχαστεί”

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης προέβη σε δήλωση πριν από λίγες ημέρες με αφορμή την έναρξη της πρώτης ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου, υποστηρίζοντας, “Για πρώτη φορά εκπτώσεις το Νοέμβριο. Τώρα δεν θα έχουμε εκπτώσεις δυο φορές, αλλά τέσσερις φορές το χρόνο. Για να κινηθεί κάπως η αγορά και να επωφεληθούν οι καταναλωτές από χαμηλότερες τιμές”. Ο ίδιος μάλιστα, διατηρώντας έναν τόνο έντονο λόγω των αντιδράσεων που έχουν προκύψει πανελλαδικά ως προς τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές σημείωσε, “Γι’ αυτό θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 3 Νοεμβρίου. Ξέρω πως ορισμένοι εξακολουθούν να γκρινιάζουν. Δεν πειράζει. Η γκρίνια θα ξεχαστεί. Αυτό που θα μείνει, θα είναι μια θετική αλλαγή για τον τόπο, για την αγορά, για τους καταναλωτές”.