Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Παραδοσιακών Ερασιτεχνών Αλιέων για υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

"Μας εμπαίζει"

Επίθεση κατά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, εξαπολύει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραδοσιακών Ερασιτεχνών Αλιέων (ΠΟΠΕΑ), Ευάγγελος Βαμβακάρης.

Αφορμή, η απάντηση που έδωσε ο υπουργός, κ. Τσαυτάρης, σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε βουλευτής της Χίου, με θέμα το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ερασιτέχνες ψαράδες, κυρίως της νησιωτικής Ελλάδας, για νομιμοποίηση της μι-επαγγελματικής αλιείας με δίχτυ.

Ο κ. Βμβακάρης τονίζει ότι ο κ. Τσαυτάρης εμπαίζει τους ερασιτέχνες ψαράδες, αλλά και τους βουλευτές, χαραχτηρίζοντας μάλιστα ως φθηνή, την απάντηση που έδωσε στη βουλή.

“Επιχείρησε να αποπροσανατολίσει”

Ο βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ, κ. Τριαντάφυλλος είχε καταθέσει ερώτηση στη βουλή, σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ερασιτέχνες ψαράδες, κυρίως της νησιωτικής Ελλάδας, για νομιμοποίηση της μι-επαγγελματικής αλιείας με δίχτυ.

Σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραδοσιακών Αλιέων (ΠΟΠΕΑ), Ευάγγελος Μαμβακάρης δήλωσε ότι “η ερώτηση του βουλευτή Χίου κ. Τριαντάφυλλου, λόγω των αδιάψευστων στοιχείων έφερε σε πολύ δύσκολη θέση τον κ. Τσαυτάρη. Ο υπουργός αδυνατώντας να απαντήσει επί της ουσίας του θέματος, για μία ακόμη φορά προσέφυγε σε φθηνές δικαιολογίες, συνεχίζοντας την αλαζονεία του. Ετσι λοιπόν με δικαιώνει, αφού αυτό το είχα προβλέψει και είχα ενημερώσει τον κ. Τριαντάφυλλο. επίσης, το είχα αναφέρει σε δηλώσεις μου στα ΜΜΕ. Η φθηνή απάντηση του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης στηρίζεται στο Π.Δ 261/91 και στον καν. (εκ) 2371/2002 και όχι 2003 όπως δηλώνει ο κ. Τσαυτάρης”.

Σύμφωνα με τον κ. Βαμβακάρη, ο υπουργός επιχείρησε να αποπροσανατολίσει τον βουλευτή Χίου, χρησιμοποιώντας ως θέμα «ερασιτεχνική αλιεία», ενώ το θέμα της ερώτησης ήταν “νομιμοποίηση της ημι-επαγγελματικής αλιείας”. “Φυσικά, ο σκοπός ήταν να πείσει τον κ. Τριαντάφυλλο πως οι ερασιτέχνες ψαράδες είναι προνομιούχοι σε σχέση με τους επαγγελματίες ψαράδες. δηλώνει επίσης ότι το νομοθετικό πλαίσιο για τους επαγγελματίες, γίνεται διαρκώς αυστηρότερο. Ποιο νομοθετικό σχέδιο, κατά τον υπουργό, είναι αυστηρό; Εκείνο που, λόγω αναπαραγωγής των αλιευμάτων , απαγορεύει την αλιεία το μήνα Μάη στους ερασιτέχνες ψαράδες ενώ επιτρέπει το ίδιο διάστημα στους επαγγελματίες ψαράδες να οργώνουν με συρόμενα αλιευτικά εργαλεία την θάλασσα ή μήπως δεν γνωρίζει ο υπουργός, ότι το 50% των παράκτιων επαγγελματιών αλιέων διαθέτει δεύτερο και τρίτο εισόδημα από άλλες πηγές; Μήπως δεν έχουν οι παραδοσιακοί ερασιτέχνες ψαράδες το δικαίωμα να διεκδικούν ημι-επαγγελματική άδεια; Μάλιστα, επί του θέματος αυτού, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι η διεύθυνση αλιείας κάνει μητρώο επαγγελματιών αλιέων. Η “κοροϊδία” αυτή κρατά πάνω από 10 χρόνια τώρα, από των ημερών τον υπουργού κ. Κοντού και μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Ας πάψει λοιπόν ο κ. Τσαυτάρης να εμπαίζει τους παραδοσιακούς ερασιτέχνες ψαράδες, αλλά και τον βουλευτή κ. Τριαντάφυλλο”.

Ο κ. Βαμβακάρης εξέφρασε επίσης την απογοήτευση του για την αδιαφορία που δείχνουν οι νησιώτες βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι περίμενε από τον βουλευτή Κυκλάδων Παναγιώτη Ρηγα να ενημερώσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ως όφειλε, για την αλαζονεία του κ. Τσαυτάρη. Δυστυχώς και ο κ. Ρήγας αδιαφορεί. Την ίδια συμπεριφορά υιοθετεί και ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ και υπουργός κ. Βρουτσης.

Ετικέτες: