Το ζήτημα λειτουργίας ΚΕΓΕ στη Νάξο, τέθηκε κατά τη διάρκεια του 26ου Συνεδρίου Νέων Αγροτών, που πραγματοποιήθηκε στη Νάξο από τος 8 έως τις 10 Νοεμβρίου

Πάγιο αίτημα δημιουργίας δομής κατάρτισης αγροτών

Αίτημα, προκειμένου να επαναλειτουργήσει Κέντρο Γεωργικής Εκπαίδευσης (ΚΕΓΕ) στη Νάξο, ή και κάποια προσωρινή δομή κατάρτισης για αγρότες, έως τη λειτουργία του κέντρου, απευθύνθηκε κατά την έναρξη του 26ου Συνεδρίου Νέων Αγροτών, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο νησί της Νάξου.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του 26ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, οι Νάξιοι πολίτες επανέφεραν το ζήτημα της λειτουργίας ΚΕΓΕ στο νησί, δεδομένου, ότι ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων του απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα και με στόχο να υπάρχει διαρκής εκπαίδευση των αγροτών, αλλά και προσέλκυση των νέων στην αγροτική παραγωγή.

Από την πλευρά του Δημάρχου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, κ. Δημήτρη Λιανού, τονίστηκε, ότι ο Δήμος μπορεί να διαθέσει χώρο, άμεσα, στην περίπτωση που οι υπεύθυνοι θελήσουν να ικανοποιήσουν το αίτημα.

Το Συνέδριο παρακολούθησε και ο διευθυντής Αγροτικής Κατάρτισης του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, κ. Αθανάσιος Μπουρλέτσικας, ο οποίος πραγματοποίησε τοποθέτηση, υποστηρίζοντας, πως το ζήτημα εδώ και αρκετό καιρό προχωρά, ενώ δε φάνηκε αντίθετος στη λειτουργία δομής κατάρτισης, έως την κατασκευή του κτιρίου στο Σαγκρί.

Χρόνιο αίτημα, που παραμένει

Το ζήτημα άνοιξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Σαγκριωτών Νάξου Κώστας Βερνίκος, ο οποίος επί τη ευκαιρία της παρουσίας του Δημάρχου στο Συνέδριο, σημείωσε, πως «βλέποντας εδώ το πρόγραμμα του Συνεδρίου, παρατηρώ ότι υπάρχουν πολλά θέματα, σχετικά με την επιμόρφωση, τις νέες τεχνολογίες, τους προβληματισμούς για το τι μπορούν να κάνουν οι νέοι αγρότες».

Απευθυνόμενος προς το Δήμαρχο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, ο κ. Βερνίκος ρώτησε «αν με τη νέα διοίκηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, συζητήσατε το ζήτημα της δημιουργίας του ΚΕΓΕ στη Νάξο, που είναι νομίζω ένα πολύτιμο εργαλείο, που θα βοηθήσει και τους νέους αγρότες, αλλά και για τους παλαιότερους».

Εδώ σημειώνεται, ότι η υπόθεση του ΚΕΓΕ Νάξου αποτελεί μία “πληγή” πολλών δεκαετιών για τους ανθρώπους της Νάξου, αφού Κέντρο Γεωργικής Εκπαίδευσης λειτουργούσε στη Χώρα πριν από πολλά χρόνια, ωστόσο η λειτουργία του ανεστάλη λόγω έλλειψης πόρων και το κτίριο, στο οποίο στεγαζόταν το ΚΕΓΕ, σχεδόν κατέρρευσε, λόγω αχρησίας.

Από το 2001, που ο Κυκλαδίτης υπουργός Γεωργίας, με καταγωγή από τη Νάξο, κ. Γιώργος Ανωμερίτης, συνήψε συμφωνία με τον – τότε – Δήμο Νάξου, προκειμένου να παραχωρήσει το υπουργείο το οικόπεδο του ΚΕΓΕ στην πόλη της Νάξου και ο δήμος ως «αντιπαροχή» να κατασκευάσει κτίριο για το ΚΕΓΕ σε δικό του οικόπεδο, έξω από τη Χώρα, μόλις το 2018 ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ξεκίνησε τις διαδικασίες για την ανέγερση του κτιρίου και μάλιστα αφού είχε πιεστεί, τόσο από την Επιτροπή Διεκδίκησης και Αγώνα για το ΚΕΓΕ Νάξου και πολλούς αγρότες του νησιού, όσο και από τον π. υπουργό, κ. Βαγγέλη Αποστόλου, προκειμένου να προχωρήσει το ζήτημα του ΚΕΓΕ, αφού από το Υπουργείο υπήρχε η πρόθεση να τηρηθεί η συμφωνία.

«Ο Δήμος βάζει σε προτεραιότητα τον πρωτογενή τομέα»

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, κ. Λιανός αναγνώρισε, πως η λειτουργία ΚΕΓΕ αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων του νησιού, ενώ απηύθυνε με τη σειρά του ερώτημα προς τους εκπροσώπους του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, σχετικά με το αν υπάρχει πρόθεση από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να λειτουργήσει τέτοια δομή στη Νάξο.

Παράλληλα, ο κ. Λιανός διαβεβαίωσε, πως ο Δήμος άμεσα, “από αύριο”, όπως χαρακτηριστικά είπε, έχει τη δυνατότητα να διαθέσει χώρο για τη λειτουργία δομής του ΕΛΓΟ.

Επίσης ανέφερε, ότι «ο Δήμος προχωρά στην ανάθεση της μελέτης για την κατασκευή του κτιρίου, το οποίο θα το παραχωρήσει στο Υπουργείο, προκειμένου να λειτουργήσει ΚΕΓΕ», ενημερώνοντας, πως πέρασε πρόσφατα από την Οικονομική Επιτροπή η ανάθεση της μελέτης στον ανάδοχο. Όπως είπε, «ο Δήμος έχει δεσμεύσει 213.000 ευρώ μόνο για τις μελέτες – βέβαια με τις εκπτώσεις είναι λιγότερα αυτά που όντως θα δοθούν. Αλλά ο Δήμος Νάξου & ΜΚ από τα 530.000 ευρώ που παίρνει, αποφάσισε να διαθέσει τα 213.000 μόνο για τις μελέτες του κτιρίου. Βλέπετε, λοιπόν, ότι ο Δήμος βάζει προτεραιότητα τον πρωτογενή τομέα».

Τέλος, ο Δήμαρχος ζήτησε από τους αρμόδιους εκπροσώπους του Υπουργείου, οι οποίοι έδωσαν το παρών στο Συνέδριο να ενημερωθεί σχετικά με τα προγράμματα επιμόρφωσης, και αν υπάρχει η σκέψη να διοργανωθούν και στο νησί, αφού «το Υπουργείο συστηματικά έχει τέτοιες δομές και προγραμματισμένα κάθε έτος λειτουργούν. Εμείς, λοιπόν, ως Δήμος έχουμε χώρο, και αύριο το πρωί εφόσον μας ζητηθεί να παραχωρήσουμε, για να λειτουργήσει η δομή του ΚΕΓΕ».

Αίτημα και για φιλοξενία προσωρινής δομής κατάρτισης

Μετά τις τοποθετήσεις του κ. Βερνίκου και του Δημάρχου, το λόγο έλαβε ο διευθυντής Αγροτικής Κατάρτισης του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, κ. Αθανάσιος Μπουρλέτσικας, ο οποίος υπογράμμισε, πως «αυτό που γνωρίζω εγώ, είναι ότι εδώ και αρκετά χρόνια έχει παραχωρηθεί το οικόπεδο, προκειμένου να χτιστεί το κτίριο, που θα στεγάζει το ΚΕΓΕ. [...] Έκτοτε, δεν είχαμε κάτι νεότερο, διότι περιμέναμε από το Δήμο να κάνει κάποια κίνηση στο συγκεκριμένο χώρο».

Ο κ. Μπουρλέτσικας εξήγησε, πως ήδη, η κατάρτιση των νέων αγροτών αποτελεί δύσκολο εγχείρημα, λόγω της διασποράς τους σε όλη την Ελλάδα, πόσω δε μάλλον για τη νησιωτική χώρα, όπου σε κάθε νησί, υπάρχουν λιγοστοί αγροτοκτηνοτρόφοι και θα πρέπει με κάποιο τρόπο να συγκεντρωθούν σε ένα μέρος. Επίσης διευκρίνισε, πως παρά το γεγονός, ότι τα προγράμματα επιμόρφωσης που διοργανώνει το ΕΛΓΟ, θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που δίνουν οι νέες τεχνολογίες (όπως π.χ. σεμινάρια μέσω skype), το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης δε δίνει τέτοια δυνατότητα.

Όσον αφορά στη λειτουργία δομής στη Νάξο, ο Διευθυντής Αγροτικής Κατάρτισης φάνηκε θετικός, χωρίς φυσικά να προχωρά σε κάποια εξαγγελία ή δέσμευση, στο αίτημα του Δημάρχου, ο οποίος υπογράμμισε ξανά, πως εφόσον ζητηθεί, ο Δήμος είναι έτοιμος να παραχωρήσει χώρο, ώστε να λειτουργεί στη Νάξο μόνιμη δομή του ΕΛΓΟ, προκειμένου να υπάρχει συνεχής κατάρτιση των αγροτών, έως ότου κατασκευαστεί το κτήριο, που θα στεγάζει το ΚΕΓΕ.