Επίσκεψη του Αλκίνοου Ιωαννίδη στο 1ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης

Όσα η αγάπη ονειρεύτηκε

Κοντά στους μαθητές του 1ου Νηπιαγωγείου Ερμούπολης βρέθηκε ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, μία ημέρα πριν από την πρώτη εμφάνισή του στη σκηνή του θεάτρου «Απόλλων», στο πλευρό της -δικιά μας- Ορχήστρας των Κυκλάδων.

Ο σπουδαίος δημιουργός και ερμηνευτής αποδέχτηκε με χαρά την πρόσκληση των εκπαιδευτικών του σχολείου κι επισκέφτηκε τα παιδιά το πρωί της Δευτέρας έχοντας μαζί την κιθάρα του και πολλές μουσικές «ιστορίες» για να διηγηθεί.

Οι λιλιπούτειοι θαυμαστές του εκδήλωσαν τον ενθουσιασμό τους, τραγούδησαν, έθεσαν τις ερωτήσεις τους και στο τέλος, έγιναν όλοι μαζί μια μεγάλη αγκαλιά.

Η εξέλιξη της μουσικής μέσα στο χρόνο

Αμέσως μετά το θερμό καλωσόρισμα, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης ξεκίνησε να μιλάει στους μαθητές για την εξέλιξη της μουσικής σε σχέση με το ανθρώπινο είδος. Γυρνώντας τους πίσω στο χρόνο, τους ενημέρωσε πως οι άνθρωποι άρχισαν να μιλάνε, βγάζοντας κραυγές, οι οποίες σταδιακά βελτιώθηκαν και μεταμορφώθηκαν σε λόγο, μουσική, μελωδία. Ως εκ τούτου, ανέλυσε με τον δικό του μοναδικό τρόπο και αξιοποιώντας την εμπειρία του ως μπαμπάς -και ο ίδιος- τριών μικρών παιδιών, τις δυνατότητες της φωνής σαν μουσικό όργανο, κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία της.

Θαυμάσιο παιχνίδι – σύντροφος στη ζωή

Στη συνέχεια, ο αγαπημένος τραγουδοποιός κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα «πώς μαθαίνει κάποιος να παίζει μουσική». Ο ίδιος απάντησε ότι πρώτα από όλα, θα πρέπει να μάθει να ακούει, ώστε να εξοικειωθεί με αυτήν. Ακόμα κι αν στην αρχή, τα σημαδάκια πάνω στις γραμμές και τα κενά (νότες) φαίνονται ακαταλαβίστικα, μετά από λίγο αποκτούν μορφή στο μάτι και το μυαλό εκείνου που αγαπά και τρέφεται πνευματικά με τη μουσική  και γίνονται ένα θαυμάσιο παιχνίδι, που μπορεί να είναι σύντροφος στη ζωή κάθε ανθρώπου.

Μέσο δημιουργίας και έκφρασης

Μεταξύ άλλων, τα παιδιά ενδιαφέρθηκαν να μάθουν για τις συνεργασίες του Αλκίνοου Ιωαννίδη, καθώς και για τα συναισθήματα που εκφράζει μέσα από τα τραγούδια του. Όπως τόνισε, στην πολυετή πορεία του στο χώρο έχει τραγουδήσει και παίξει μαζί με πολλούς συναδέλφους του, ωστόσο συνηθίζει να εμφανίζεται μόνος του, με φίλους μουσικούς, καταθέτοντας παρέα την ψυχή τους και δίνοντας πράγματα από τον εαυτό τους. «Αυτός είναι ο σκοπός της μουσικής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, μικροί και μεγάλοι τραγούδησαν μαζί παιδικά τραγούδια, αλλά και κομμάτια από την προσωπική δισκογραφία του Αλκίνοου Ιωαννίδη, τα οποία είχε μελετήσει το σχολείο κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς. Τόσο τα παιδιά όσο και ο καλλιτέχνης χάρηκαν στο έπακρο την όμορφη μουσική -και όχι μόνο- συνέρευσή τους και έδωσαν το λόγο τους ότι θα τα ξαναπούν σύντομα.

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου ευχαρίστησαν θερμά τον κ. Ιωαννίδη, ο οποίος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά τους, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης.