Τοποθετήσεις Διευθυντών στις Σχολικές Μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Σύρου

Γνώριμα αλλά και νέα πρόσωπα

Την προσφάτως συνταξιοδοτηθείσα εκπαιδευτικό Ειρήνη Δράκου διαδέχεται στη Διεύθυνση του Γενικού Λυκείου Σύρου η κ. Βασιλική Δεριζιώτη, που θα αποτελεί τη μοναδική γυναικεία παρουσία στις «κεφαλές» των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Σύρου για τα επόμενα τρία χρόνια.

Σε τοπικό επίπεδο, πέρα από την κάλυψη της θέσης στο ΓΕΛ, σημειώθηκαν δύο ακόμα αλλαγές και συγκεκριμένα στο 1ο και 3ο Γυμνάσιο Σύρου, όπου διευθυντικά καθήκοντα ανέλαβαν ο κ. Απόστολος Ποντίκας και ο κ. Εμμανουήλ Χατζηιωάννου αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται ότι, η θητεία των νέων Διευθυντών Σχολικών Μονάδων τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ξεκίνησε την 1η Αυγούστου 2017 και θα ολοκληρωθεί στις 31 Ιουλίου 2020.

100 υποψηφιότητες

Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη», ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Χρήστος Μιχαλόπουλος κατέστησε γνωστό ότι κατά τη διάρκεια του περασμένου Ιουλίου υποβλήθηκαν περίπου 100 αιτήσεις υποψηφίων Διευθυντών για τις 68 σχολικές μονάδες του Νομού (Γυμνάσια, Γυμνάσια με Λυκειακές Τάξεις, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, Εργαστηριακά Κέντρα, Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια, Ε.Ε.Ε.Ε.Κ).

«Παρόλο που ο καιρός δε βοηθούσε και η συγκοινωνία δεν ήταν εύκολη, η διαδικασία κύλησε πολύ ομαλά και ανθρώπινα, με καινούριο πνεύμα. Μείναμε ευχαριστημένοι από τις συνεντεύξεις και ευχόμαστε τόσο στους Διευθυντές όσο και στα σχολεία μας γενικότερα να πάνε καλά τα τρία επόμενα χρόνια, προσφέροντας ποιοτική εκπαίδευση στους μαθητές μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης.

Χωρίς Διευθυντή 8 σχολεία του Νομού

Ωστόσο, διευκρινίστηκε ότι, από τις 68 συνολικά σχολικές μονάδες των Κυκλάδων, Διευθυντές τοποθετήθηκαν μόνο στις 60, ενώ στα υπόλοιπα 8 σχολεία, η θέση δεν έχει καλυφθεί μέχρι στιγμής. «Αυτοί που ήταν μέσα στον πίνακα που δημιουργήθηκε, δεν έθεσαν υποψηφιότητα. Προφανώς οι άνθρωποι έμεναν σε άλλα νησιά», υποστήριξε ο κ. Μιχαλόπουλος. Για το λόγο αυτό, δημοσιεύτηκε χθες μία νέα προκήρυξη με την οποία ζητείται η εκ νέου εκδήλωση ενδιαφέροντος για την τοποθέτηση Διευθυντών στο Κουφονήσι, την Ηρακλειά, τη Σίκινο, το Επαγγελματικό Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Νάξου, το ΕΕΕΕΚ Νάξου, καθώς επίσης το ΕΠΑΛ Σίφνου (90 παιδιά) και το ΕΠΑΛ Σαντορίνης (340 παιδιά). Αξίζει να σημειωθεί ότι το 70% των ανθρώπων που θα ασκήσουν διευθυντικά καθήκοντα μέσα στην επόμενη τριετία, είναι Διευθυντές που έχουν παραμείνει στη θέση τους.

Αλλαγή σκυτάλης στο ΓΕΛ Σύρου

Η πιο θεαματική αλλαγή στο νησί της Σύρου σημειώθηκε στο Γενικό Λύκειο, μετά τη συνταξιοδότηση της Ειρήνης Δράκου, την οποία ο κ. Μιχαλόπουλος ευχαρίστησε θερμά για το πολυετές έργο της. «Θεωρώ πως προσέφερε τα μέγιστα στην εκπαίδευση των Κυκλάδων, αλλά και της Σύρου γιατί, πέρα από Διευθύντρια, ήταν επίσης μέλος του υπηρεσιακού συμβουλίου και δική μου αντικαταστάτρια σε οτιδήποτε παρουσιαζόταν. Ως εκ τούτου, την ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας για όλα αυτά που έχει προσφέρει», τόνισε ο ίδιος.

Την κ. Δράκου, αντικατέστησε η Βασιλική Δεριζιώτη, καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας, ειδικευμένη στη Συμβουλευτική Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Η οργανική θέση της ήταν στο 2ο Γυμνάσιο Σύρου. «Νομίζω ότι διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα και θα ανταποκριθεί επαρκώς στα καθήκοντά της, ενώ η κ. Δράκου έχει δηλώσει ότι, θα προσφέρει τη βοήθειά της, όποτε της ζητηθεί», σημείωσε ο κ. Μιχαλόπουλος.

Στη θέση τους παραμένουν ο Διευθυντής του ΕΠΑΛ Σύρου, Νίκος Βουτσίνος και ο Διευθυντής του Εσπερινού ΕΠΑΛ, Συμεών Χατζηιερεμίας, ενώ καθήκοντα Διευθυντού στο Εργαστηριακό Κέντρο που συντηρεί τον μηχανολογικό εξοπλισμό των ΕΠΑΛ, ανέλαβε ο κ. Δημήτρης Ανδρεαδάκης.

Ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται;

Αλλαγές σημειώθηκαν στο 1ο και 3ο Γυμνάσιο Σύρου, μετά την απόφαση των Διευθυντών τους Τζώρτζη Μακρυωνίτη και Αγαθούλα Καραμπούλα να μην θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα. Στις θέσεις τους τοποθετήθηκαν ο Αποστόλης Ποντίκας, μέλος του υπηρεσιακού συμβουλίου και ο Μανώλης Χατζηιωάννου, ο οποίος είχε διατελέσει έναν χρόνο Διευθυντής στο 2ο Γυμνάσιο και επί τρία χρόνια υπηρετούσε στο Τμήμα των Εκπαιδευτικών Θεμάτων.

Τέλος, Διευθυντές στο Εσπερινό Γυμνάσιο με Λ.Τ. Σύρου, στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Σύρου και στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Σύρου θα είναι ο κ. Γιώργος Ζαγκούλης, ο κ. Μαυροειδής Παυλάκος και ο κ. Αναστάσιος Νυφαντής, αντίστοιχα.

«Η Διεύθυνση στις μέρες μας είναι αρκετά δύσκολη» δήλωσε ο κ. Μιχαλόπουλος, αναφερόμενος στο πλήθος των ευθυνών που προϋποθέτει η εν λόγω θέση με στόχο την ομαλή λειτουργία των σχολείων σε επίπεδο μαθητικό, διδακτικό, αλλά και την καλή και αποδοτική συνεργασία με όλους τους φορείς που συναπαρτίζουν τη σχολική κοινότητα.

Προσπάθειες κάλυψης των λειτουργικών κενών

Καταλήγοντας, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων κατέστησε γνωστό πως αυτή τη στιγμή, καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να καλυφθούν τα λειτουργικά κενά στα σχολεία του Νομού, μέχρι το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς. «Στόχος μας είναι να τοποθετηθούν έγκαιρα οι αναπληρωτές καθηγητές και να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες μας πριν το πρώτο κουδούνι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης τοποθέτησης σε λειτουργικό κενό έχουν οι εκπαιδευτικοί που α) χαρακτηρίστηκαν «οργανικά υπεράριθμοι» για το σχολικό έτος 2017-18, β) που βρίσκονται στη διάθεση Π.Υ.Σ.Δ.Ε., γ) με οργανική θέση που επιθυμούν να αποσπαστούν σε άλλη σχολική μονάδα εντός Π.Υ.Σ.Δ.Ε. δ) που αποσπάστηκαν από άλλο Π.Υ.Σ.Δ.Ε (σε σχολεία γενικής εκπαίδευσης ή  ειδικής αγωγής) και ε) που ανήκουν στη Διεύθυνση Δ.Ε Κυκλάδων και επιθυμούν να τοποθετηθούν/διατεθούν σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή Τμήμα Ένταξης ή σε Παράλληλη Στήριξη.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) έως 25-08-2017 και ώρα 14:00 μέσω e-mail (pysde@dide.kyk.sch.gr).