Συνεχίζονται οι εγγραφές στο 4ο Θερινό Πανεπιστήμιο στη Σύρο

  • Δευτέρα, 23 Απριλίου, 2018 - 06:23

 Από την Οργανωτική Επιτροπή του 4ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας» ανακοινώθηκε ότι οι αιτήσεις εγγραφών των ενδιαφερομένων να το παρακολουθήσουν συνεχίζονται. Το πρόγραμμα οργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών σε συνεργασία με το Γαλλικό Τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου (Club de la Presse Européenne, Paris) και με τη στήριξη του Centre Culturel Hellénique του Παρισιού.

Η δράση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου. Σημαντικοί υποστηρικτές του προγράμματος είναι φέτος η Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα και η Ιερά Μητρόπολη Σύρου. Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και η εφημερίδα Κοινή Γνώμη των Κυκλάδων.

Μετά από 3 χρόνια αναγνωρισμένης επιτυχίας της διοργάνωσης στην Άνδρο, το πρόγραμμα του 2018 θα διεξαχθεί στο νησί της Σύρου, με τη συνέργεια του Δήμου, από 8-15 Ιουλίου. Το 4ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο φέρει φέτος τον ειδικότερο τίτλο: Το λάθος στη γλώσσα και την επικοινωνία - H προσφορά και η δυναμική της παρέκκλισης θΘα καλύψει μεταξύ άλλων τις ακόλουθες θεματικές: Γλωσσικά και ορθογραφικά λάθη. Η Επιστήμη της Γλωσσολογίας απέναντι στο λάθος. Η ορθογραφία ως φορέας γλωσσικής μνήμης. Τα συνηθέστερα γραμματικά λάθη στον προφορικό και γραπτό λόγο των φυσικών ομιλητών της κοινής Νέας Ελληνικής. Τα λάθη του σήμερα «κανόνες» του αύριο; Τα συνήθη λάθη στην πολιτική επικοινωνία και η επίδρασή τους σε πολυσχιδή ακροατήρια. Δημοσιογραφικός λόγος και γλωσσικά/ορθογραφικά λάθη. Η επίδραση των ΜΜΕ στη γλώσσα των αποδεκτών. Η παιδευτική λειτουργία του δημοσιογραφικού λόγου. Η έννοια του λάθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η περίπτωση των fake news. Η δυναμική και η προσφορά του λάθους στην εξέλιξη της γλώσσας.

Το πρόγραμμα προσφέρει πιστοποιητικά αναγνώρισης συμμετοχής και εκπαιδευτικό υλικό. Επιπλέον περιλαμβάνει πλούσιες πολιτιστικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικές εκδρομές.

Πληροφορίες και υποβολή βιογραφικών/αιτήσεων εγγραφών:  Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επιστημονικώς Υπεύθυνη Έργου, Επίκ. Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας Π.Τ.Ν. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, nitsi@cc.uoi.gr και στην ιστοσελίδα summerschool.ac.uoi.gr