3η κινητικότητα του ΓΕΛ Σύρου στην στην πόλη Gembloux

  • Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2019 - 13:16

Ολοκληρώθηκε και η 3η από τις συνολικά 7 κινητικότητες που θα υλοποιήσει το Γενικό Λύκειο Σύρου στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+  KA229/  2018-2020 , στη Στρατηγική  μας  Συνεργασία με σχολικές μονάδες της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ρουμανίας, της Ισπανίας, με θέμα «Βιώσιμη Ανάπτυξη για ένα αλληλέγγειο Μέλλον» (Avenir Durable Avenir Solidaire), που χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από το ΙΚΥ και την Ευρωπαϊκή  ΄Ενωση. Η 3η κινητικότητα που είχε θέμα το Περιβάλλον  πραγματοποιήθηκε στο Γεωργικό Τεχνικό Λύκειο Institut Horticole  de Gembloux στην πόλη Gembloux  20χλμ από τις Βρυξέλλες , έλαβε χώρα από 5-11 Μαϊου 2019, και συμμετείχαν από το Γενικό Λύκειο της Σύρου 5 μαθητές και δύο εκπαιδευτικοί.

 Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης οι μαθητές παρακολούθησαν εργαστήρια όπου παρουσιάστηκαν οι οικολογικές δραστηριότητες των ομάδων κάθε χώρας , επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του σχολείου και είδαν θερμοκήπια, καλλιέργειες, φυτώρια, κήπους. Επίσης παρακολούθησαν ομιλία για τα αστικά δάση και τις τεχνικές με τις οποίες  μπορεί να υλοποιηθεί μια τέτοια ιδέα. Ο Βέλγος συντονιστής του προγράμματος κ.Sandrain Jourdain, γεωπόνος, μίλησε για την σημασία της βιοποικιλότητας και με τη βοήθεια ειδικού τεχνικού μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής coach- climat εστίασε στις συγκεκριμένες ενέργειες κάθε συνειδητοποιημένου πολίτη στον αγώνα ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη.  Στα πλαίσια της γνωριμίας με τις κουλτούρες των εταίρων έλαβε χώρα γεύμα όπου όλοι προσέφεραν χαρακτηριστικά εδέσματα των χωρών τους, όσα βέβαια μπορούσαν να διατηρηθούν κατά τη μεταφορά στις βαλίτσες τους. Ωστόσο γεύσεις, χρώματα και αρώματα ευχαρίστησαν γαστρονομικά όλους τους συμμετέχοντες και συνέβαλαν στη σύμπτυξη της ευρωπαϊκής μας ομάδας.

Μαθητές και καθηγητές είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την ομορφιά του δάσους μέσα από την πεζοπορία 8χλμ. στο Parc de Furfooz, κατεβαίνοντας σε σπήλαια, και δοκιμάζοντας κουζίνα savage a la flobette  στις όχθες του ποταμού Lesse.  Πρόκειται για φυσικό δρυμό μοναδικό στο Βέλγιο, που αποτελεί ιστορική   και πολιτιστική κληρονομιά της  Unesco.  Επίσης δόθηκε η ευκαιρία να ανακαλύψουμε την βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από την εκμετάλλευση ενός παλαιού δικτύου γραμμών τρένου στην Vallee de la Meuse  όπου τώρα χρησιμοποιείται τουριστικά καθώς έχει μετατραπεί σε Ride-bike, δηλαδή σε τρενάκια που κινούνται με πετάλια ποδηλάτου από τους αναβάτες τουρίστες φυσιολάτρες, λάτρεις προφανώς του εναλλακτικού τουρισμού καθώς συνολικά η απόσταση που διανύει κανείς είναι 14 χλμ.

Το πρόγραμμα συνοδευόταν ακόμα από πολιτιστικού ενδιαφέροντος επισκέψεις. Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη μεσαιωνική πόλη Nemur όπου μεταξύ άλλων έγινε ξενάγηση στο υπόγειο δίκτυο στοών της ακρόπολης του κάστρου όπου χρησιμοποιήθηκε και κατά τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο με κατασκευή  μόνωσης για την προφύλαξη από τον χημικό πόλεμο. Οι  δύο τελευταίες μέρες ήταν αφιερωμένες στις Βρυξέλλες. Οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στο ευρωκοινοβούλιο και ενημερώθηκαν για την σημασία της συμμετοχής των πολιτών στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο. Επίσης μέσα από το κυνήγι του χαμένου θησαυρού, οι μαθητές γνώρισαν όλα τα σημαντικά κτίρια της Βρυξελλών.

Η επιστροφή στο νησί μας γέμισε χαρά καθώς πιο ώριμοι με μέτρο σύγκρισης και πλούσιοι σε εμπειρίες μπορούμε να εκτιμήσουμε τη διαφορετική ομορφιά  της Σύρου μας και να αναλογιστούμε πως μπορούμε να συμβάλουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού μας.

Η 4η κινητικότητα θα λάβει χώρα στη Ρουμανία στην πόλη Craiova τον Οκτώβριο του 2019 με συμμετοχή 5 άλλων μαθητών και 2 καθηγητών του σχολείου μας.

 

Ετικέτες: