Παραχώρηση αιθουσών του α΄ ορόφου στο κτίριο του παιδικού σταθμού της οδού Κ. Μαρούλη

Προσωρινή λύση για το Ειδικό Νηπιαγωγείο Ερμούπολης

Απαντήσεις από την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης, Μ. Παραμυθιώτου εξ αφορμής της κριτικής από τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου, Τήνου και Μυκόνου

Προσωρινή λύση για τη στέγαση του Ειδικού Νηπιαγωγείου Ερμούπολης βρήκε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, σε συνεργασία και συνεννόηση με την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου, Μαρκέλλα Παραμυθιώτου, καθώς αυτό πρόκειται να λειτουργήσει στον α΄ όροφο του παιδικού σταθμού της οδού Κ. Μαρούλη για τη σχολική χρονιά 2019 - 2020.

Δυστυχώς, η έναρξη του νέου σχολικού έτους πραγματοποιήθηκε με σοβαρή εκκρεμότητα όσον αφορά στο Ειδικό Νηπιαγωγείο Ερμούπολης, αφού η “προσάρτηση” των χώρων που χρησιμοποιούσε μέχρι πρόπερσι, στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, λόγω αύξησης των παιδιών που φοιτούν σε αυτό, δεν επέτρεψε την ομαλή και έγκαιρη λειτουργία του.

Αρμόδιος για την αναζήτηση χώρων είναι ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, από την πλευρά του οποίου αναπτύχθηκαν δύο άγονες προσπάθειες καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και στη θητεία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, με αποτέλεσμα το Ειδικό Νηπιαγωγείο Ερμούπολης να καθυστερήσει να λειτουργήσει ξανά.

Σύμφωνα με έγγραφα που είχε στείλει προ αρκετών μηνών η Μαρκέλλα Παραμυθιώτου προς την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου, έπρεπε να αναζητηθεί κατάλληλο ακίνητο ώστε να μπορέσουν να φοιτήσουν απρόσκοπτα τρία μικρά παιδιά για το έτος 2019 - 2020.

Η απάντηση... στο πρόβλημα, τελικά, ήρθε πριν από μικρό χρονικό διάστημα λίγων ημερών, οπότε και η ίδια με τη νέα Δημοτική Αρχή κατέληξαν στην αξιοποίηση του α΄ ορόφου του παιδικού σταθμού της οδού Κ. Μαρούλη, πλησίον του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης.

Καθώς πρόκειται για χώρο που απαιτεί κάποιες διαμορφώσεις και φροντίδα, η κα Παραμυθιώτου αποφάσισε τα μικρά παιδιά να φιλοξενηθούν για σύντομο διάστημα στο 1ο Νηπιαγωγείο, μέχρις ότου ο Δήμος ρυθμίσει και τυπικά το ζήτημα της παραχώρησης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου και στην ημερήσια διάταξή της, θα έχει και το θέμα της εν λόγω παραχώρησης.

Με φόντο την κριτική που άσκησε ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου, Τήνου και Μυκόνου αναφορικά με τη συγκεκριμένη κατάσταση για το Ειδικό Νηπιαγωγείο Ερμούπολης, κλήθηκε σε σαφή ενημέρωση και απαντήσεις η Μαρκέλλα Παραμυθιώτου.

Άκαρπες προσπάθειες και προσωρινή λύση μετά την έναρξη της χρονιάς

Η ίδια θέλησε να υπενθυμίσει αρχικά τις ενέργειες που είχε κάνει προς την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, προκειμένου εγκαίρως να βρισκόταν λύση.

“Τα έγγραφά μου προς την προηγούμενη Δημοτική Αρχή ήταν αρκετούς μήνες νωρίτερα (σσ. Μάιος 2019) και μάλιστα από την περυσινή σχολική χρονιά. Είχα αναφέρει ότι υπήρχε επιτακτική ανάγκη να βρεθεί κτίριο. Στο διάστημα του Μαΐου μάλιστα είχα κάνει συναντήσεις με τον προηγούμενο Δήμαρχο, ενώ είχα στείλει κι έγγραφα στην Σχολική Επιτροπή με θέμα αυτό το σοβαρό ζήτημα” δήλωσε η Περιφερειακή Διευθύντρια σε πρώτο επίπεδο, εξηγώντας παράλληλα πως, “Είναι γεγονός ότι ξεκίνησαν μία προσπάθεια, αλλά λόγω των εκλογών και των διαδικασιών αυτών, “πάγωσαν” πολλά πράγματα”.

Μάλιστα, πιο αναλυτικά, η ίδια τόνισε πως, “Σύμφωνα με όσα γνωρίζω, έγιναν δύο διαγωνισμοί – προσκλήσεις για να βρεθεί κτίριο που όμως, απέβησαν άκαρποι. Άρα, επειδή είχε καθυστερήσει αυτή η κατάσταση έπρεπε να βρεθεί ένα κτίριο. Προσωπικά πίεζα και τηλεφωνικά ώστε να δούμε τί θα κάνουμε και που θα στεγαστεί το Ειδικό Νηπιαγωγείο”.

Κατόπιν αυτών των ενεργειών και σε συνεργασία με τη νυν Δημοτική Αρχή, η ίδια υπογράμμισε πως βρέθηκε χώρος σε λειτουργούσα δομή.

“Βρήκαν τον χώρο του Παιδικού Σταθμού στην Ερμούπολη, με ενημέρωσαν και με κάλεσαν για να τον δω, μαζί με τον κα Δράκου, την πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (σσ. αναμένεται η έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο)” πρόσθεσε, εξηγώντας μάλιστα πως, το ζήτημα της στελέχωσής του με κατάλληλο προσωπικό είχε ρυθμιστεί εγκαίρως.

“Γι αυτό το Ειδικό Νηπιαγωγείο, από τον Ιούνιο είχα ζητήσει μία νηπιαγωγό και ένα άτομο ειδικό βοηθητικό προσωπικό. Άρα, από το θέμα της στελέχωσης είμαστε καλυμμένοι και εκκρεμούσε το θέμα της στέγασης” επανέλαβε η ίδια, σημειώνοντας πως ο εν λόγω χώρος στον παιδικό σταθμό της οδού Κ. Μαρούλη “προτάθηκε από τη νυν Δημοτική Αρχή”.

Απαιτούνται άμεσα παρεμβάσεις και καθαριότητα

Στην ερώτηση αν ο α΄ όροφος του συγκεκριμένου κτιρίου καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών του Ειδικού Νηπιαγωγείου, η κα Παραμυθιώτου υπήρξε σαφής. “Είδα το κτίριο αυτό και το θέμα θα περάσει από το δημοτικό συμβούλιο που θα γίνει τις επόμενες ημέρες για να εγκριθεί ως προσωρινή λύση” ανέφερε, εξηγώντας δε, πως, “το τονίζω πως είναι μία προσωρινή λύση, γιατί τα παιδιά αυτά, πρέπει να ξεκινήσουν τη σχολική χρονιά”.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε παρακάτω και σχετικά με την αξιοποίηση αυτού του χώρου, “Το θετικό είναι πως αυτός ο χώρος στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί σαν παράρτημα και αίθουσες του 6ου Νηπιαγωγείου, αφού είχαμε δύο τμήματα στο παρελθόν. Τώρα, υπάρχει κάποιος εξοπλισμός όπως καρεκλάκια, τραπεζάκια, παιχνίδια και μία κουζίνα. Θέλω όμως και πρέπει να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις, τις οποίες έχει ζητήσει και η νηπιαγωγός που έχει αναλάβει σε αυτό το σχολείο. Για παράδειγμα μία περίφραξη – πλέγμα για τον αύλειο χώρο κ.α.”.

Στα παραπάνω, θέλησε να προσθέσει μάλιστα πως έχει λάβει διαβεβαίωση από τη νυν Δημοτική Αρχή για την αντιμετώπιση όλων των ανοικτών θεμάτων. “Μιλώντας με την κα Δράκου, μπορώ να πω ότι έχουν δεσμευθεί για το ότι θα γίνουν όσα ζητήσαμε” πρόσθεσε, απαντώντας καταφατικά και για το θέμα των wc. “Από όσα μου είπαν θα φροντίσουν για όλα” υπογράμμισε κατηγορηματικά, γνωστοποιώντας πως στο Ειδικό Νηπιαγωγείο φέτος θα φοιτήσουν τρία παιδιά. “Έχουμε δύο παιδιά σαν κανονικές εγγραφές και ακόμη ένα παιδί που περιμένουμε για το οποίο δεν έχω ακόμη πλήρη ενημέρωση. Δεν έχω μιλήσει με τους γονείς του παιδιού. Προς το παρόν λοιπόν, τα παιδιά αυτά θα μπορούν να εξυπηρετούνται. Δεσμεύθηκαν από τον Δήμο, οπότε παρεμβάσεις που χρειάζονται, θα γίνουν”.

Στην ερώτηση αν τα παιδιά θα μπουν στον χώρο, αφού πρώτα ικανοποιηθούν όλες οι προϋποθέσεις για την ασφάλεια και την εξυπηρέτησή τους, απάντησε επίσης κατηγορηματικά. “Δεν μπορούν να μπουν τα παιδιά μέσα, αν δεν γίνουν πρώτα οι παρεμβάσεις. Έχω πει να είναι στο 1ο Νηπιαγωγείο για λίγες ημέρες. Είναι και το διαδικαστικό στη μέση, δηλαδή να περάσει το θέμα από το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο κατά τη γνώμη μου έχει αργήσει να συνεδριάσει”. Ωστόσο, ευχήθηκε “όλα να πάνε καλά για να λειτουργήσει κανονικά”, εκτιμώντας πως, “κατά την άποψή μου και την εμπειρία μου, ένα συνεργείο αν μπει μέσα και απασχοληθεί με τα θέματα σε ένα Σαββατοκύριακο και δύο εργάσιμες ημέρες, θα μπορέσει να ετοιμάσει τον χώρο”.

Ο Δήμος πρέπει να βρει ακίνητο

Διευκρινίζοντας τους βασικούς λόγους για τους οποίους η επιλογή του κτιρίου του παιδικού σταθμού θεωρείται προσωρινή λύση, η Μαρκέλλα Παραμυθιώτου υπήρξε συγκεκριμένη: “Είναι προσωρινή λύση γιατί ένα μειονέκτημα του χώρου είναι τα σκαλοπάτια. Όταν μιλάμε για ένα Ειδικό σχολείο πρέπει να μπορούν να εξυπηρετούνται και παιδιά με κινητικά προβλήματα. Επιμένω λοιπόν, ότι είναι προσωρινή λύση και πρέπει να προβούν σε ό,τι προβλέπει ο νόμος για μία οριστική λύση. Με απευθείας ανάθεση; Να βρουν κτίριο για μίσθωση; Οτιδήποτε”.

Σχετικά με εναλλακτικά σενάρια δε, η ίδια τοποθετήθηκε με σαφήνεια. “Έχω κάνει και διερεύνηση στα Δημοτικά Σχολεία για το αν υπάρχει αίθουσα. Υπήρξαν σε ορισμένα σχολεία, όμως έκρινα ότι ίσως να είχαμε περισσότερα προβλήματα. Οι αίθουσες σίγουρα δεν είναι όλες κατάλληλες και δεν προσφέρονται όλες για αίθουσα Ειδικού Νηπιαγωγείου. Ενώ στο κτίριο της οδού Κ. Μαρούλη έχουμε και την επαφή των παιδιών με τα παιδιά του παιδικού σταθμού, αν και είμαστε άλλη δομή, αλλά κυρίως έχουμε δίπλα το 6ο Νηπιαγωγείο που προσφέρεται για συνεργασίες και συνεκπαίδευση. Αυτό που θέλουμε δηλαδή για την Ειδική Αγωγή”.

Κατά συνέπεια, τόνισε πως ο Δήμος οφείλει να αναπτύξει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές του για αναζήτηση κατάλληλου κτιρίου. “Προς το παρόν είμαστε έτσι και περιμένω να δω σε πόσο διάστημα ο Δήμος θα έχει βρει το κτίριο, στο οποίο θα πρέπει να γίνουν όλες οι ενέργειες. Δηλαδή αν είναι ένα κτίριο που δεν είχε σχολική χρήση, πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις και να υπάρξει έλεγχος από Επιτροπή Καταλληλότητας. Με ενημέρωσαν ότι έχουν υπόψιν κάποια κτίρια και είναι σε διαδικασία να κάνουν τις απαιτούμενες ενέργειες για να δούμε αν κάποιο από αυτά καταφέρουμε να το πάρουμε”. Επανέλαβε δε, πως, “Αν βρεθεί κάποιο, θα έχει λόγο η Επιτροπή Καταλληλότητας και μετά θα μπορέσει να λειτουργήσει”.

Με φόντο και τη συνδρομή της Ειρήνης Δράκου στο συγκεκριμένο ζήτημα, αφού πρόκειται για το πρόσωπο που θα αναλάβει τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, η κα Παραμυθιώτου ρωτήθηκε να τοποθετηθεί για τη συνεργασία.

“Με την Ειρήνη Δράκου συνεργαζόμαστε άψογα γιατί έχουμε γνωριστεί και συνεργαστεί από όλες τις θέσεις ευθύνης που έχω περάσει εγώ κι εκείνη. Είναι ένας άνθρωπος που “πέφτει” στα θέματα με μεγάλη ευθύνη και ευαισθησία και έχει τρέξει πάρα πολύ μέσα σε αυτό το διάστημα που έχουμε συνεργαστεί για το Ειδικό Νηπιαγωγείο”.

Απάντηση στην κριτική

Με φόντο την κριτική που άσκησε ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου, Τήνου και Μυκόνου αναφορικά με τη μη ομαλή έναρξη λειτουργίας του Ειδικού Νηπιαγωγείου τη φετινή χρονιά, κάνοντας λόγο για “δομή – φάντασμα” και για λύσεις... που οδηγούν τα μικρά παιδιά σε αποκλεισμό από τη νηπιακή ηλικία τους, κλήθηκε να τοποθετηθεί η Περιφερειακή Διευθύντρια.

“Κατά την άποψή μου, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών, σε γενικό επίπεδο που μπορώ να τοποθετηθώ, καλά κάνουν και διεκδικούν το καλύτερο για τους μαθητές.

Πρέπει να πω επίσης, πως κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Έχουμε ιδιαιτερότητες. Είναι γεγονός πως οι Δήμοι έχουν ευθύνη και θα πρέπει όλοι οι Δήμαρχοι και οι Δημοτικές Αρχές, να μεριμνούν και να έχουν ως πρωταρχικό στόχο τους, τους μαθητές και τη λειτουργία των σχολείων. Ειδικότερα μάλιστα για τη Σύρο το σημαντικό είναι η καθημερινότητα χειμώνα – καλοκαίρι και κατά συνέπεια η φροντίδα για τα σχολικά κτίρια. Άρα, σε ένα μέρος κατανοώ όσα διεκδικούν και καλά κάνουν να τα διεκδικούν. Από την άλλη πλευρά, πέσαμε και στις εκλογές, σε όλες αυτές τις διαδικασίες και δημιουργήθηκαν θέματα”. Ολοκλήρωσε την απάντησή της στο συγκεκριμένο θέμα, υποστηρίζοντας πως, “Θέλω να πιστεύω ότι τα θέματα αυτά, θα λυθούν άμεσα πλέον”.

Νέες σχολικές υποδομές για την Ειδική Αγωγή, η οριστική λύση

Δεδομένων των κτιριακών προβλημάτων που συνοδεύουν τη λειτουργία και του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου στη Σύρο, η κα Παραμυθιώτου ρωτήθηκε σχετικά με το αν η κατασκευή νέου σχολικού συγκροτήματος για την Ειδική Αγωγή, στη Σύρο, θα έδινε οριστική λύση σε όλα τα γνωστά προβλήματα.

“Βέβαια. Αυτή η πρόταση πρέπει να είναι στους βασικούς στόχους των επόμενων ετών, διότι και αυτό το Ειδικό Δημοτικό είναι ένα σχολείο που έχει κατασκευαστεί πολλά χρόνια πριν, έχει πάρα πολλά προβλήματα και έγιναν και διαμαρτυρίες άτυπες και επίσημες για την αίθουσα που είχε χρησιμοποιήσει το Ειδικό Νηπιαγωγείο και πέρυσι είχαμε κάνει αναστολή” απάντησε κατηγορηματικά, προσθέτοντας μάλιστα πως, “Αυτή τη στιγμή έχουμε αύξηση του αριθμού των μαθητών του Ειδικού Δημοτικού και χρειαζόμαστε αίθουσες για φυσικοθεραπείες, για λογοθεραπείες, για συνεργασία με την ψυχολόγο”. Ως εκ τούτου, διαπίστωσε πως, “Αυτά θέλουν δομές και κτίρια και άρα, θα ήταν καλό να γινόταν κάπου Ειδικό Δημοτικό με Ειδικό Νηπιαγωγείο και ενδεχομένως κοντά σε ένα σχολείο γενικής εκπαίδευσης ώστε να πετύχουμε αυτό που είναι στόχος της Ειδικής Αγωγής, τη συνεκπαίδευση. Δηλαδή την επαφή των παιδιών με ειδικές δυσκολίες, με παιδιά της γενικής εκπαίδευσης”.

“Αυτός είναι ο στόχος” επανέλαβε η ίδια, ολοκληρώνοντας τις απαντήσεις της.