Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης Φοιτητικού Συλλόγου του ΤΜΣΠΣ Πανεπιστημίου Αιγαίου

  • Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2019 - 13:06

Έπειτα από Γενική Συνέλευση στις 13/11/2019, ο Φοιτητικός Σύλλογος ΜΣΠΣ υπερψήφισε τα επισυναπτόμενα ψηφίσματα και πήρε την ακόλουθη απόφαση:

Απόφαση Γ.Σ. Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων (13/11/2019)

46 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τα αιτήματα των φοιτητών/τριών της εποχής, των εργαζομένων, και του αγωνιζόμενου λαού παραμένουν επίκαιρα.

Σήμερα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, συνεχίζοντας την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, φτωχοποιεί περεταίρω την κοινωνία, διαλύει τη δημόσια δωρεάν παιδεία, και καταστέλλει με ακόμα πιο σκληρό τρόπο όποιον τολμάει να αντισταθεί.

Η επίθεση στο πανεπιστήμιο

Η βασική κατεύθυνση της κυβέρνησης για τα πανεπιστήμια περνάει μέσα από τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων από τους ιδιώτες, την αξιοποίηση της πανεπιστημιακής έρευνας για τις ανάγκες της αγοράς και ιδιωτικών συμφερόντων, τη δημιουργία φτηνού ή και αμισθί εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού μέσω της πρακτικής άσκησης εργασίας, την εξίσωση πτυχίων Κολλεγίων με των ΑΕΙ, την εισαγωγή ελάχιστου ορίου βάσης σε σχολές, καθώς και την εφαρμογή του ν+2 (για το όποιο η ίδια η υπουργός παραδέχθηκε πως στόχο έχει την πειθάρχηση των φοιτητών-τριών). Όλα αυτά αποσκοπούν στην ενίσχυση των επιχειρηματικών συμφερόντων μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και στη δημιουργία ενός μοντέλου φοιτητή ο οποίος θα πηγαίνει στη σχολή αποκλειστικά και μόνο για να παρακολουθεί μαθήματα και να δίνει εξετάσεις, χωρίς ελεύθερο χρόνο για οτιδήποτε άλλο, και άρα προσπαθεί να «τελειώσει» και με οποιαδήποτε αμφισβήτηση της κυβερνητικής πολιτικής μέσα στα πανεπιστήμια.

Κατάργηση του ασύλου και καταστολή

Η στοχοποίηση του Ασύλου που γινόταν συστηματικά τα προηγούμενα χρόνια από κυβερνήσεις, αντιδραστικά ΜΜΕ, κόμματα, ακαδημαϊκούς και παρατάξεις, βοήθησε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να πάρει την απόφαση για την κατάργησή του μέσα στο καλοκαίρι. Παρά το κυβερνητικό αφήγημα για «πάταξη της βίας και της ανομίας» στα πανεπιστήμια, είναι εμφανές πως στόχος ήταν η κατάργηση ενός δημοκρατικού κεκτημένου του φοιτητικού κινήματος, χωρίς το οποίο διευκολύνεται η καταστολή και η εφαρμογή του δόγματος «Νόμου και Τάξης» και εντός των πανεπιστημίων.

Τα περιστατικά των τελευταίων εβδομάδων με αποκορύφωμα την εισβολή αστυνομικών δυνάμεων στην ΑΣΟΕΕ και στα πολιτικά στέκια των φοιτητών, και την άγρια επίθεση των ΜΑΤ σε διαμαρτυρόμενους φοιτητές που προσπάθησαν να ακυρώσουν στην πράξη το λοκ-άουτ της σχολής από τη διοίκηση της ΑΣΟΕΕ, θυμίζουν, ανατριχιαστικά, πιο σκοτεινές εποχές.

Από το κλείσιμο καταλήψεων και την αστυνομική βία, έως και στην επίθεση στο συνδικαλισμό και τα δικαιώματά μας, είναι προφανές πως η κυβέρνηση φοβάται πως χωρίς σκληρή καταστολή, η πολιτική που θέλει να εφαρμόσει, μπορεί να ανατραπεί!

Με αφορμή λοιπόν την εξέγερση του Πολυτεχνείου, να συζητήσουμε, να προβληματιστούμε και να εμπνευστούμε για να είμαστε σε θέση να δώσουμε αντίστοιχους αγώνες στο σήμερα!

Να απαντήσουμε στην επίθεση του συστήματος με τη συλλογική οργάνωση μας μέσω του Φοιτητικού Συλλόγου, με τη συλλογική διεκδίκηση κόντρα σε όσους διαμορφώνουν για εμάς ένα μέλλον ανεργίας, επισφάλειας και χωρίς δικαιώματα – ελαστικής – υπο-αμειβόμενης εργασίας.

Φοιτητές-νεολαία-εργαζόμενοι να απαντήσουμε αγωνιστικά και ενωτικά απέναντι στη λιτότητα, τους πολέμους και το φασισμό!

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

  • Συμβολική κατάληψη του ΤΜΣΠΣ από 15 έως 17/11 για την πραγματοποίηση δράσεων κατά το τριήμερο εορτασμού της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου
  • Πορεία την Κυριακή 17/11, συγκέντρωση στις 18:00 στην πλατεία Μιαούλη
  • Σχηματισμός επιτροπής συντονισμού της κατάληψης με το πέρας της ΓΣ για να υλοποιηθούν οι αποφάσεις

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

Ψήφισμα του Φοιτητικού Συλλόγου:

Μέσα σε όλη την παρακμή που έχει επιβάλει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση η μια κυβέρνηση μετά την άλλη, οι φοιτητές βρίσκονται παγιδευμένοι ανάμεσα στα πυρά αντιμαχόμενων συμφερόντων, που στο όνομα της ¨ανάπτυξης¨ καταπατούν χωρίς έλεος κάθε δικαίωμα και προστασία έχουν οι φοιτητές στο πλευρό τους.

Μια ανάπτυξη βέβαια που δεν έχει καμία σχέση με την ανάπτυξη της ανθρώπινης ζωής και την εξυπηρέτηση των ανθρώπινων αναγκών. Είναι μια ανάπτυξη που φαίνεται μόνο στα ¨νούμερα¨, στα κέρδη των εταιριών, στην αχόρταγη αύξηση των μεγάλων κεφαλαίων και στα πλεονάσματα που επιβάλει η ΕΕ και ΝΑΤΟ για να χρηματοδοτήσουν τα δολοφονικά τους σχέδια. Είναι μια ανάπτυξη που το μόνο που προσφέρει, είναι να αυξήσει τις οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές δυνάμεις, για να εξυπηρετηθούν τα μεγάλα παγκόσμια συμφέροντα, εις βάρος των ανθρώπων.

Οι φοιτητές δεν μασάμε σε αυτό το παραμύθι! Δεν δωρίζουμε την εκπαίδευσή μας και το μέλλον μας για να εξυπηρετηθούν τα μεγάλα πολιτικά παιχνίδια. Δεν ανεχόμαστε να μας λένε ότι η χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μειώνεται κάθε χρόνο και περισσότερο, την ίδια ώρα που τέσσερα δις. δίνονται σε υπηρεσίες για το ΝΑΤΟ και παρέχονται φοροαπαλλαγές σε εφοπλιστές και μεγαλοξενοδόχους.

Διεκδικούμε τις συνθήκες διαβίωσης που μας αξίζουν! Διεκδικούμε η φοιτητική μέριμνα να καλύπτει τις ανάγκες κάθε φοιτητή. Να μην φτάνει κανένας στο σημείο να μειώνει τις σπουδές του για οικονομικούς λόγους.

Δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές! Να σταματήσει το παραμύθι ότι δεν υπάρχουν λεφτά ή ότι το να πληρώνουμε για τη σίτιση κάθε μέρα είναι προς συμφέρον μας. Δεν ανεχόμαστε το φαγητό των φοιτητών δεν γίνεται εμπόρευμα προς κέρδος στις τσέπες μεγαλοεργολάβων. Καμία παραπάνω επιβάρυνση στους φοιτητές και στις οικογένειές τους.

Επαρκής σίτιση, πλήρης κάλυψη των αναγκών του κάθε φοιτητή! Στα πλαίσια της κερδοφορίας, η κάθε εταιρία που διεκδικεί τα φοιτητικά εστιατόρια, τάζει λαγούς και πετραχήλια προκειμένου να κερδίσει την θέση. Στην συνέχεια βέβαια δεν κάνει καμία προσπάθεια να εκπληρώσει όσα υπέγραψε, ξοδεύοντας σε πρώτες ύλες όσο το δυνατόν λιγότερα κάθε μέρα , αφήνοντας στους ώμους των εργαζομένων να καλύψουν με τον κόπο τους όλο αυτό το κενό. Από την άλλη μεριά, οι πανεπιστημιακές αρχές αφήνουν τους φοιτητές στην τύχη τους. Αδιαφορούν για τις συνθήκες της λέσχης και δεν επιβάλουν κανέναν έλεγχο για την τήρηση των όρων. Να διευκρινιστεί εδώ, ότι για αυτήν την κατάσταση, δεν κατηγορούμε κανέναν εργαζόμενο. Αντίθετα ευχαριστούμε και εκτιμούμε όλους αυτούς που με ατομική ευθύνη και με τον κόπο τους παλεύουν για να μας προσφέρουν το καλύτερο δυνατόν. Αυτό όμως δεν είναι λόγος να σταματήσουμε να παλεύουμε για τα αυτονόητα δικαιώματά μας. Απαιτούμε το πανεπιστήμιο και η κάθε εταιρία που συνεργάζεται, να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντί μας. Τέρμα στην κερδοφορία εις βάρος μας.

Κανένας εργολάβος-καμία ιδιωτική εταιρεία σε σίτιση-στέγαση καθαριότητα. Εργαζόμενοι με πλήρη δικαιώματα, σταθερές εργασιακές σχέσεις, ανθρώπινο ωράριο εργασίας!

Το φαγητό, η στέγαση, οι ανάγκες μας δεν μπορούν να αποτελούν εμπορεύματα, να αντιμετωπίζονται με όρους κόστους και κέρδους.

Αποκλειστικά δημόσια δαπάνη να καλύπτει αυτές τις ανάγκες. Με ευθύνη του κράτους! Δημόσια, δωρεάν για όλους!

Αύξηση των θέσεων δωρεάν στέγασης! Δεκατρείς κλίνες για ένα ολόκληρο πανεπιστημιακό τμήμα, έχει ξεπεράσει τα όρια της κερδοφορίας και έχει φτάσει το επίπεδο ωμής κοροϊδίας. Από τους δεκάδες φοιτητές που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, μόλις οι δεκατρείς δικαιούνται ένα κρεβάτι να κοιμηθούν, που και αυτό είναι σε άθλιες συνθήκες. Να αναληφθούν άμεσα οι ευθύνες της επισκευής όλων των προβλημάτων του χώρου.

Δεν συμβιβαζόμαστε στην πετσοκομμένη χρηματοδότηση! Δεν χάφτουμε τις δικαιολογίες ότι δεν γίνεται αλλιώς και ότι όλα γίνονται για το καλό μας! Στην εκπαίδευση και στο μέλλον μας δεν κάνουμε παζάρια.

  • Να χορηγηθεί αμέσως έκτακτο κονδύλι για την επέκταση των εστιών και την κάλυψη της σίτισης

  • Να ενημερωθούμε λεπτομερώς για το πως γίνεται ο έλεγχος προς την εταιρία από το πανεπιστήμιο