Μαθητές του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Σύρου περιηγούνται σε εργασιακούς χώρους και γνωρίζουν την ιστορία και τον τρόπο λειτουργίας τους

Επίσκεψη στο ναυπηγείο του Νεωρίου

  • Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου, 2020 - 06:13

Βασικές πληροφορίες για τη σημασία και την ιστορία του «Νεωρίου» άντλησαν οι μαθητές του Δ1 και του Δ2 του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Σύρου κατά την επίσκεψή τους στο ναυπηγείο της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, στο πλαίσιο του μαθήματος του ΣΕΠ.

Τους μαθητές και τις καθηγήτριες Λ. Πασχαλίδου και Κ. Γιαννίρη υποδέχτηκε στην πύλη ο ναυπηγός και υπεύθυνος για θέματα ασφάλειας Γρηγόρης Μπίλιος, ο οποίος τους εξήγησε τις βασικές εργασίες που εκτελούνται στο χώρο. Στη συνέχεια, ξενάγησε την ομάδα στους χώρους του ναυπηγείου (μηχανουργείο, δεξαμενές, ανοιχτούς χώρους όπου συντελούνταν διάφορες εργασίες). Παιδιά και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τους γερανούς και τις δεξαμενές. Ο καταμερισμός των εργασιών και η συντονισμένη δουλειά πολλών ανθρώπων ταυτόχρονα ήταν τα πρώτα στοιχεία που τους εντυπωσίασαν, ενώ την ίδια έκπληξη ένιωσαν, αντικρίζοντας τις δεξαμενές με 220 μέτρα μήκος, το 300 μέτρων πλοίο που έχει πλαγιοδετήσει και τα εξίσου τεράστια ελάσματα που σηκώνουν οι γερανοί.

Παγκοσμίως γνωστό στον τομέα της μηχανουργίας

Στη συνέχεια, επισκέφτηκαν τα γραφεία της εταιρείας και υπέβαλαν στον ξεναγό τους κ. Μπίλιο περισσότερες ερωτήσεις που είχαν προετοιμάσει στο μάθημα του ΣΕΠ. Εκεί συνάντησαν και τον κ. Αντώνη Χατζαντώνη πρόεδρο του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου, ο οποίος τους μίλησε για τις ειδικότητες των εργαζομένων, το ωράριο εργασίας, τους μισθούς και για τα μέτρα προσωπικής ασφάλειας.

Ανάμεσα σε όσα ειπώθηκαν αξίζει να αναφερθεί ότι στο ναυπηγείο της Σύρου δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κανένα μεγάλο εργατικό ατύχημα. Επίσης, τονίστηκε ότι στον τομέα της μηχανουργίας το ναυπηγείο της Σύρου είναι γνωστό παγκοσμίως. Καταβάλλεται μάλιστα προσπάθεια, ώστε οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργάτες να μεταφέρουν τη γνώση τους στους νεότερους. Μια γνώση που δε μεταφέρεται σε τεχνικές σχολές αλλά στον ίδιο τον εργασιακό χώρο. Τέλος, συζητήθηκε και το φλέγον θέμα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από τις εργασίες του Νεωρίου με τον κ. Χατζαντώνη να καθιστά γνωστό ότι τα μέτρα που λαμβάνει η εταιρεία για τη μείωση της μόλυνσης (όπως η αντικατάσταση της αμμοβολής από υδροβολή και η σταδιακή απομάκρυνση της παλαιότερης αμμοβολής που βρίσκεται στο χώρο).

Οι μαθητές έδειξαν ενδιαφέρον σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψης. Οι υπεύθυνες καθηγήτριες ευχαρίστησαν τους εκπροσώπους του ναυπηγείου, ενώ στόχος τους είναι η συνέχιση των εκπαιδευτικών επισκέψεων και σε περισσότερους εργασιακούς χώρους στο νησί.