Δημιουργία Τοπικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Στίβου Special Olympics στη Σύρο

Προπόνηση και συμμετοχή σε αγώνες μεγάλης εμβέλειας

Στον χάρτη του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Special Olympics Hellas, το οποίο εκτείνεται σε περισσότερες από 20 πόλεις της χώρας μας με στόχο τη βελτίωση της υγείας και της φυσικής κατάστασης ατόμων με νοητική αναπηρία, καθώς και την ανάπτυξη του αυτοσεβασμού και της κοινωνικότητας τους μέσω της σωματικής άσκησης, εντάσσεται και το νησί της Σύρου.

Στο πλαίσιο συνεργασίας των Special Olympics με τον εκπαιδευτικό φυσικής αγωγής στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Σύρου, Βαγγέλη Ψαρρό, θα δημιουργηθεί και θα λειτουργήσει στον προαύλιο χώρο του Λυκειακού συγκροτήματος στο Μάννα, τοπικό αναπτυξιακό τμήμα στίβου για άτομα με γνωστικές δυσκολίες από 8 ετών και άνω.

Τα θεμέλια αυτής της συνεργασίας τέθηκαν κατά το παρελθόν, όταν ο κ. Ψαρρός με εξειδίκευση στον τομέα της ειδικής αγωγής τα τελευταία 8 χρόνια, συνόδευσε τον αθλητή – μαθητή του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Σύρου, Γιάννη Ξαγοράρη σε αγώνες των Special Olympics στην Αθήνα. Εκεί είχε την ευκαιρία να γνωριστεί με εθελοντές του μη κερδοσκοπικού αθλητικού και εκπαιδευτικού σωματείου, οι οποίοι του πρότειναν μετά από καιρό να αναλάβει τη δημιουργία ενός τμήματος στίβου στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Ωφέλιμη εμπειρία ζωής

Το Πρόγραμμα Εθελοντισμού των Special Olympics Eλλάς επιδιώκει να παρέχει στους εθελοντές που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη διοργάνωση, μια αξέχαστη και ωφέλιμη εμπειρία ζωής, που στοχεύει στην κατανόηση και αποδοχή των ατόμων με διανοητική αναπηρία.

Οι προπονητές κατέχουν ένα μοναδικό και αναντικατάστατο ρόλο στα Special Olympics, σε όλο τον κόσμο. Αναπτύσσουν τις δεξιότητες και καλλιεργούν το φίλαθλο πνεύμα των αθλητών. Επίσης, και ίσως περισσότερο από οποιανδήποτε άλλον, αποτελούν τα πρότυπα των αθλητών και κατ’ επέκταση διαμορφώνουν το χαρακτήρα τους.

Κάθε συνεισφορά ακόμα και η μικρότερη παραμένει ζωτική για την υλοποίηση των αθλητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων μας που στηρίζονται μέχρι σήμερα στις προσφορές των κοινωφελών ιδρυμάτων, των εταιρειών μέσω των προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και των ιδιωτών.

Σκοπό του προγράμματος αποτελεί η εξεύρεση και προπόνηση αθλητών σε περιοχές της περιφέρειας, καθώς μέχρι πρότινος λειτουργούσαν τμήματα μόνο στις μεγάλες πόλεις, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα.

Σημειώνεται ότι, πέρυσι καταβλήθηκε προσπάθεια μέσω του Ναυτικού Ομίλου Σύρου για τη δημιουργία τμημάτων ιστιοπλοΐας και κολύμβησης των Special Olympics η οποία, τελικά, δεν ευοδώθηκε για διάφορους λόγους με την πανδημία του κορωνοϊού να είναι ένας εξ’ αυτών.

Στόχος η κοινωνικοποίηση και η ευχαρίστηση των παιδιών

Το πρόγραμμα που αναμένεται να ξεκινήσει φέτος θα είναι προσαρμοσμένο στις υφιστάμενες υγειονομικές συνθήκες. Οι αθλητές θα προπονούνται σε εξωτερικό χώρο χωρίς να έρχονται σε στενή επαφή μεταξύ τους. Μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί τρία παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών κατόπιν άδειας από τους γονείς και ιατρικής βεβαίωσης. «Αιτήματα έχουν υποβληθεί και από κάποιους άλλους μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολή Ερμούπολης», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» ο κ. Ψαρρός. «Λόγω COVID-19 η διαδικασία έχει παγώσει, ωστόσο θεωρώ ότι μόλις ξεκινήσει η λειτουργεία του τμήματος, θα σημειωθεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον».

Τα άτομα, που θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα, θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τα αναρίθμητα οφέλη που τους προσφέρει ο αθλητισμός καθώς και να συμμετέχουν σε Τοπικούς, Περιφερειακούς, Πανελλήνιους και Παγκόσμιους Αγώνες. Υπό κανονικές συνθήκες, οι αγώνες των Special Olympics διεξάγονται κάθε δύο χρόνια της πανδημίας. Εξαιτίας της πανδημίας η διεξαγωγή των αγώνων κατά την τρέχουσα χρονιά ήταν αδύνατη, και ο θεσμός θα παραμείνει «παγωμένος» μέχρι η κατάσταση να ομαλοποιηθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Ψαρρό, στα προγράμματα των Special Olympics μπορούν να συμμετέχουν άτομα από 8 έως 80 ετών. «Δεν υπάρχει περιορισμός. Υπάρχει μια σειρά από αγωνίσματα στα οποία μπορούν να λάβουν όλοι μέρος, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται». Η δημιουργία ενός τμήματος στίβου στη Σύρο θα αποτελέσει μια καλή αφορμή για τα παιδιά με γνωστικές δυσκολίες να βγουν από το σπίτι τους, να κοινωνικοποιηθούν και να ασχοληθούν με κάτι που τους ευχαριστεί στον ελεύθερο χρόνο τους. «Στόχος μας δεν είναι οι απόλυτες επιδόσεις, αλλά να περνούν καλά τα παιδιά».

Οι προπονήσεις θα πραγματοποιούνται στους αύλειους χώρους του συγκροτήματος των Λυκείων, όπου στεγάζεται, μεταξύ άλλων και το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ Σύρου. Εκτός από τον υπάρχοντα εξοπλισμό που θα αξιοποιηθεί, θα προσφερθεί και νέος εξοπλισμός με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, βασικού υποστηρικτή (δωρητή) του προγράμματος.

Η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Ειρήνη Δράκου, αγκάλιασε εξ’ αρχής το εγχείρημα, η οποία ήρθε σε επικοινωνία με την ΕΠΣ Κυκλάδων, προκειμένου ένα κομμάτι του παλιού χλοοτάπητα του γηπέδου της να στρωθεί στην αυλή των Λυκείων για τις ανάγκες της προπόνησης. «Έτσι, θα είμαστε καλυμμένοι ως προς το κομμάτι της ασφάλειας και της σωστής άθλησης των παιδιών, τα οποία δεν θα τρέχουν στην άσφαλτο, όπου το δάπεδο είναι σκληρό».

Επικοινωνία με τις δομές Ειδικής Αγωγής του νησιού

Σημειώνεται ότι, στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου, ο κ. Ψαρρός και δύο άτομα από τα Special Olympics επισκέφτηκαν όλες τις δομές ειδικής αγωγής στη Σύρο (ειδικό δημοτικό, γυμνάσιο, ΕΕΕΕΚ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Ερμούπολης) και ενημέρωσαν τους ιθύνοντες για τους σκοπούς του προγράμματος, με στόχο την προτροπή παιδιών και ωφελούμενων που μπορούν να λάβουν μέρος.

Το τμήμα θα λειτουργήσει αρχικά με προπονητή τον κ. Βαγγέλη Ψαρρό, ο οποίος εκτός από την πολυετή απασχόλησή του σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής έχει λάβει και εξειδίκευση, μέσω της συμμετοχής τους σε σχετικό σεμινάριο 400 ωρών στην Αθήνα. «Σε πρώτη φάση, θα παρέχω εγώ τις υπηρεσίες μου μέχρι να το στήσουμε και να το οργανώσουμε. Αν ο αριθμός των συμμετεχόντων αυξηθεί, σίγουρα θα συνδράμει και κάποιος άλλος. Υπάρχουν συνάδελφοι, νεότεροι σε ηλικία που έχουν τελειώσει το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και έχουν τη συγκεκριμένη ειδικότητα. Αυτοί θα μπορούσαν να το συνεχίσουν και να το εξελίξουν. Εγώ το ξεκινάω, αλλά θα ήθελα στην πορεία να αναλάβουν και νεότεροι συνάδελφοι πιθανόν πιο εξειδικευμένοι», υπογραμμίζει ο κ. Ψαρρός.