Οι λόγοι κατάληψης του ΓΕΛ Σύρου με τη «φωνή» των μαθητών του

«Έχουμε δικαίωμα να διεκδικήσουμε ένα ασφαλές σχολείο»

  • Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου, 2020 - 06:17

Πορεία στο κέντρο της Ερμούπολης θα πραγματοποιήσουν σήμερα το πρωί στις 10:30 μαθητές των Λυκείων και των Γυμνασίων της Σύρου, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων από την προηγούμενη εβδομάδα κινητοποιήσεών τους με κυρίαρχο αίτημα την ασφαλή λειτουργία των σχολείων τους, στη σκιά της πανδημίας. 

Φοιτητές του τοπικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα ενώσουν τις φωνές τους με τις φωνές των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι καλούν επίσης γονείς και καθηγητές να στηρίξουν τον αγώνα τους.

Οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Σύρου, σε σχετική ανακοίνωσή τους, εξηγούν τους λόγους που τους οδήγησαν στην κατάληψη του σχολείου τους, απαντώντας στις ψευδείς – όπως αναφέρουν- κατηγορίες, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και την ειλικρινή πρόθεσή τους να διεκδικήσουν το μέλλον που οραματίζονται και τις συνθήκες μέσα στις οποίες διαπαιδαγωγούνται.

«Δεν ανεχόμαστε τον εμπαιγμό»

Απευθυνόμενη προς την τοπική κοινωνία, η Γενική Συνέλευση των μαθητών του ΓΕΛ Σύρου αναφέρει:

«Τις τελευταίες μέρες το σχολείο μας αποφάσισε να κινητοποιηθεί με την μορφή της κατάληψης θέτοντας ως αρχικό αίτημα τα μέτρα προστασίας των μαθητών από την πανδημία. Η απόφαση μας εντάσσεται στο πλαίσιο των δεκάδων κινητοποιήσεων σχολείων που λαμβάνουν χώρα πανελλαδικά, καθώς συμμεριζόμαστε την προσπάθεια για την άμεση ανατροπή της επικίνδυνης αυτής συνθήκης. Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, με ποια λογική εν μέσω πανδημίας στοιβάζονται 25 μαθητές σε μια αίθουσα με χείριστες υγειονομικές συνθήκες;

  Τα αιτήματα, λοιπόν, της κατάληψής μας συνοψίζονται στα ακόλουθα:

Όσον αφορά την πανδημία:

  • Προσλήψεις εκπαιδευτικών με σκοπό την αποφυγή συνωστισμού, με 15 άτομα τον μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα
  • Προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας για τη συχνή απολύμανση των αιθουσών και τήρηση όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων.

   Ωστόσο στο πλαίσιο των γενικών συνελεύσεων οι συμμαθητές μας τοποθετήθηκαν και σε άλλα εξίσου σημαντικά θέματα που επιθυμούμε να αναφέρουμε.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις του εκπαιδευτικού συστήματος από την κυβέρνηση, απαιτούμε:

  • την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων, ενός σκληρού μέτρου που μεταμορφώνει το σχολείο μας σε ένα διαρκές εξεταστικό κέντρο και τους μαθητές σε ρομπότ με το άγχος για τη βαθμολογική επιτυχία
  • την επανένταξη του μαθήματος σχεδίου-καλλιτεχνικών στο ωρολόγιο πρόγραμμα, καθώς αποτελεί εξεταζόμενο μάθημα των πανελλαδικών εξετάσεων για τους μαθητές που επιθυμούν να ασχοληθούν με τους συγκεκριμένους τομείς.

   Κάποιοι θεωρούν ότι η απόφαση για κατάληψη ελήφθη από μια μειοψηφία, ενώ καθ’ όλη τη διάρκειά της τηρήθηκαν δημοκρατικές διαδικασίες. Κρίναμε ότι η κατάληψη συνιστά επιτακτική ανάγκη καθώς ζούμε σε μια κοινωνία που λόγω του νεαρού της ηλικίας μας δεν μας δίνεται η δυνατότητα να ακουστούμε ή ακόμα και αν το επιχειρήσουμε, δεν θα μας αντιμετωπίσουν με την ανάλογη σοβαρότητα. Νιώθουμε την ανάγκη να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας αναφορικά με τις βωμολοχίες και τις ψευδείς κατηγορίες εναντίον μας όχι μόνο από πλευράς κάποιων τοπικών μέσων ενημέρωσης αλλά και ορισμένων γονέων/καθηγητών. Εμείς τους απαντούμε: Δεν κλείσαμε το σχολείο μας για να χάσουμε μάθημα, αλλά γιατί δεν ανεχόμαστε τον εμπαιγμό να θεωρείται η μάσκα του Υπουργείου ως το μοναδικό μέτρο προστασίας μας από την πανδημία. Γιατί δεν αντέχουμε να αντικρίζουμε κάθε χρονιά τις τεράστιες ελλείψεις στην εκπαίδευση.

   Έχουμε δικαίωμα να διεκδικήσουμε το μέλλον που οραματιζόμαστε, τις συνθήκες στις οποίες διαπαιδαγωγούμαστε και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπιζόμαστε. Δεν είμαστε αρνητές των μασκών, εντούτοις οι συκοφαντίες εναντίον μας δεν μας βοηθούν να το αποδείξουμε. Σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα καλούμε τους καθηγητές και τους γονείς μας να γίνουν συνοδοιπόροι μας για μια δημόσια εκπαίδευση ουσιαστική, εποικοδομητική και κυρίως, ασφαλή».