Παιδαγωγική διαχείριση προβλημάτων συμπεριφοράς

  • Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021 - 06:34

Στο πλαίσιο των επιμορφωτικών δράσεων του 1ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Νοτίου Αιγαίου διοργανώνεται προαιρετικό εξ’ αποστάσεως επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Παιδαγωγική διαχείριση προβλημάτων συμπεριφοράς».

Συµπεριφορά είναι κάθε πράξη ή αντίδραση του παιδιού, η οποία µπορεί να παρατηρηθεί και να περιγραφεί, καθώς και ο τρόπος που αυτή εκδηλώνεται, µε την οποία δηλώνονται ή υπονοούνται η στάση του και οι διαθέσεις του προς τον εαυτόν του ή και το περιβάλλον του. Αν ο τρόπος που αντιδρά ένα παιδί στα διάφορα ερεθίσµατα είναι σύµφωνος µε τους κανόνες αναφοράς της κοινωνίας στην οποία ζει, τότε η συµπεριφορά του είναι οµαλή ή αποδεκτή. Εάν η αντίδρασή του είναι αντίθετη στους κανόνες και τα κοινωνικά αυτονόητα, τότε η συμπεριφορά του εκτιμάται ως προβληματική.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους τους Εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στα Δημοτικά Σχολεία των Κυκλάδων και στις ενταξιακές τους δομές (Τμήματα Ένταξης-Παράλληλη Στήριξη), συμπεριλαμβανομένων των Διευθυντών και Προϊσταμένων τους, προκειμένου να αντιμετωπίζουν ενιαία, ως Σύλλογος Διδασκόντων, ανάλογα θέματα.

Πρόγραμμα σεμιναρίου

Ο κύκλος των εισηγήσεων θα ανοίξει με την Οργανωτική Συντονίστρια του 1ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Νοτίου Αιγαίου, Ειρήνη Τσαβαλά θα αναφερθεί στον εννοιολογικό προσδιορισμό- τα είδη και τα αίτια προβλημάτων συμπεριφοράς των μαθητών στο Δημοτικό Σχολείο.

Ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου κλάδου ΠΕ70, Πέτρος Προβελέγγιος θα μιλήσει για τα μέτρα πρόληψης των προβλημάτων συμπεριφοράς. Στη συνέχεια, η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης, Αικατερίνη Κατσανδρή θα αναπτύξει το θέμα «ΔΕΠ-Υ και Εναντιωματική Διαταραχή: Διερεύνηση της μεταξύ τους σχέσης και μοντέλα παιδαγωγικής διαχείρισης».

Τέλος, η εισήγηση της Συντονίστριας κ. Μαριλένας Γιαννούλη θα εστιάσει στην αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς με τη μέθοδο τροποποίησης σε αναλυτικά βήματα, καθώς και σε ενδεικτικές προτάσεις για την αντιμετώπιση σχετικών περιστατικών.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021, και τις ώρες 17.30-19.30 στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://minedu-primary.webex.com/meet/etsavala

Μετά το πέρας του σεμιναρίου θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.