Άμεσα μέτρα για εκπαιδευτικούς σε ευπαθείς ομάδες και άδειες ειδικού σκοπού

  • Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου, 2022 - 11:17

Τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της λειτουργίας των σχολείων και με δεδομένη την αυξημένη ανασφάλεια και φόβο από την εξέλιξη της πανδημίας, με το δείκτη θανάτων σε υψηλά επίπεδα, η κυβέρνηση προκλητικά αδιαφορεί για τη ζωή και την υγεία των εκπαιδευτικών με σοβαρά προβλήματα υγείας. Για οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη στην υγεία αυτών των συναδέλφων, το Υπουργείο έχει την απόλυτη ευθύνη.

Με τις τροπολογίες που φέρνει στη βουλή για τις άδειες ειδικού σκοπού, αφού έχει περάσει η μισή σχολική χρονιά, εκτός από τη μείωση της άδειας ειδικού σκοπού σε 5 ημέρες σε όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου που έχουν παιδιά που νοσούν με κορωνοϊό, αν είσαι υγειονομικός ή εκπαιδευτικός, η άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται υποχρεωτικά στον άλλο γονιό. Μετά το τέλος των 5 ημερών, ακόμα και αν συνεχίσει το παιδί να νοσεί, ο υπάλληλος δε δικαιούται άλλη άδεια ειδικού σκοπού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί, που έχουν παιδιά που νοσούν, δε δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού για να φροντίσουν τα παιδιά τους. 

Ακόμα και αν τελικά δικαιούνται την άδεια, θα πρέπει γι’ αυτήν να αποφασίσει ο Διευθυντής/ντρια του σχολείου, ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή Εκπαίδευσης. Και πάλι όμως, αν τελικά πάρει την άδεια γονιός εκπαιδευτικός, δίνεται η δυνατότητα, την ώρα που φροντίζει το παιδί του και περνάει την αγωνία του, να του ανατεθούν καθήκοντα διδασκαλίας με τηλεκπαίδευση! Ειδικά για τους αναπληρωτές και αν τα καταφέρουν να πάρουν την άδεια ειδικού σκοπού, οι 2 ημέρες από το σύνολο των 5 ημερών λογαριάζονται ως κανονικές, που σημαίνει αυτόματα περικοπή του καλοκαιρινού επιδόματος.

Η αναλγησία της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας έχει ξεπεράσει όλα τα όρια!

Η ανυπαρξία μέτρων ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, η ανυπαρξία μέτρων στα σχολεία, η περικοπή των αδειών για την ανάρρωση των εργαζομένων ή την φροντίδα των παιδιών, η τιμωρία της περικοπής στο 50% των αποδοχών των εργαζομένων, αν κάνουν τη χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, αναδεικνύουν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας.

Απαιτούμε :

  • Να δοθεί τώρα ειδική άδεια απουσίας εκπαιδευτικών με ένα υποκείμενο νόσημα, όπως εφαρμόστηκε πέρσι, καθώς αποτελούν μέλη ευπαθών ομάδων και αυξημένου κινδύνου.

  • Εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού στους εκπαιδευτικούς που βγαίνουν θετικοί ή νοσούν, σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους για όσο διάστημα είναι απαραίτητο. Άδεια ειδικού σκοπού σε όλους τους γονείς για όλο το χρονικό διάστημα που νοσούν τα παιδιά τους με πλήρεις αποδοχές. 

  • Να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες προσλήψεις εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών που θα προκύψουν από τη χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού για εκπαιδευτικούς και μέλη ΕΕΠ και ΕΒΠ.