Ειρηνική συγκέντρωση και πορεία των φοιτητών ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία

Νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας 16/05 συγκεντρώθηκαν στο χώρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου ο Φοιτητικός Σύλλογος Σύρου του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Πανεπιστημίου Αιγαίου για να δηλώσουν τη θέση τους ενάντια σε κάθε μορφή αστυνόμευσης στα πανεπιστήμια αλλά και τη στήριξη και αλληλεγγύη τους στους φοιτητές του ΑΠΘ και στα υπόλοιπα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Οι φοιτητές, αφού συγκεντρώθηκαν, μοίρασαν φυλλάδια με τα αιτήματά τους και φώναξαν συνθήματα ενάντια στην εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου. Στη συνέχεια ξεκίνησε πορεία η οποία πέρασε από κεντρικούς δρόμους του νησιού και κατέληξε έξω από το αστυνομικό τμήμα Ερμούπολης.

Στην Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου του ΤΜΣΠΣ, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Μαΐου, αποφασίστηκαν τα εξής:

"Έπειτα από μία σειρά γεγονότων τα τελευταία δύο χρόνια, η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλλει τον μέχρι πρότινος αντισυνταγματικό νόμο περί πανεπιστημιακής αστυνόμευσης. Σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού, καθώς και ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας έχουν ταχθεί ενάντια στο νόμο αυτό και παρ’ όλα αυτά έχει ήδη ψηφιστεί η εφαρμογή του. Ο νόμος αυτός περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • -την παρουσία αστυνομικών με ελάχιστη εκπαίδευση (τριών μηνών) στο χώρο του πανεπιστημίου, ειδικά εξοπλισμένους με γκλομπ, χειροπέδες και σπρέι πιπεριού
  • το δικαίωμα λόγου των ΟΠΠΙ (πανεπιστημιακή αστυνομία) σε θέματα που δεν αφορούν μόνο την ασφάλεια, αλλά και αμιγώς ακαδημαϊκές διαδικασίες (π.χ. λογοκλοπή, αντιγραφή)
  • την αστυνόμευση μέσα από κύκλωμα παρακολούθησης όλων των μελών του πανεπιστημίου.
  • το δικαίωμα των ΟΠΠΙ, άνευ δημοσιευμένου πρωτοκόλλου και σύμφωνα με την κρίση του εκάστοτε αστυνομικού, να παρέμβουν σε φοιτητές με βάση και μόνο την υποψία παραβατικών συμπεριφορών, π.χ. καταστροφή περιουσίας του πανεπιστημίου, χρήση παράνομων ουσιών και οποιαδήποτε άλλου είδους παραβατική συμπεριφορά.
  • τον έλεγχο της φοιτητικής ταυτότητας και ταυτοπροσωπίας κατά την είσοδο στο πανεπιστήμιο.
  • -Φοιτητοδικείο τριμελούς επιτροπής με παρουσία των ΟΠΠΙ.

Τις τελευταίες ημέρες και λίγο πριν την εφαρμογή του νόμου, είδαμε για άλλη μια φορά το αληθινό πρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ. και τις προθέσεις της κυβέρνησης ενάντια στα ελεύθερα και ανοιχτά πανεπιστήμια, με την ακραία κλιμάκωση αστυνομικής βίας ενάντια σε φοιτητές και αλληλέγγυους στον χώρο του ΑΠΘ, που ειρηνικά υπερασπίζονταν την ελευθερία και τον χώρο τους. Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια σειρά επιθέσεων απέναντι στα ανοιχτά δημόσια πανεπιστήμια με την κατάργηση του ασύλου. Συνεχίζει, με την εφαρμογή του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, να καταπατά και να διαστρεβλώνει την φύση και τον χαρακτήρα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Η επιβολή του νόμου αυτού είναι ένα από τα πολλά που έχουν έρθει με αυτή την κυβέρνηση, όντας κομμάτι μιας μεγαλύτερης, αυταρχικής πολιτικής ατζέντας. Θεωρούμε, μεταξύ άλλων, πως τα μη επαρκώς ορισμένα καθήκοντα των ΟΠΠΙ εξυπηρετούν την αυθαίρετη άσκηση εξουσίας εντός των ιδρυμάτων.  Με την αστυνόμευση στα πανεπιστήμια λοιπόν:

  • Χάνεται η ελευθερία λόγου, η ελεύθερη έκφραση ιδεών και πεποιθήσεων
  • Δημιουργείται μια αίσθηση τρομοκρατίας
  • Καταπατούνται τα προσωπικά δεδομένα
  • Χάνεται ο ανοιχτός χαρακτήρας των πανεπιστημίων με τον έλεγχο της φοιτητικής ταυτότητας
  • Αποστειρώνεται ο χώρος με αποτέλεσμα τον περιορισμό των πολιτιστικών ομάδων και των δράσεων εντός του πανεπιστημίου.

Γιατί δεν ενισχύεται η ήδη υπάρχουσα φύλαξη των πανεπιστημίων και επιλέγεται ειδική αστυνόμευση για τα πανεπιστήμια, η οποία θα λογοδοτεί στην ΕΛ.ΑΣ;

Θα λύσει η αστυνόμευση τα πραγματικά προβλήματα των ελληνικών πανεπιστημίων; Γιατί η υποστελέχωση, οι απλήρωτοι καθηγητές, η έλλειψη βασικού εξοπλισμού και η κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων δεν αποτελούν προτεραιότητα της κυβέρνησης;  

Πώς αντιμετωπίζονται τα παραπάνω βασικά προβλήματα με την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας;

Γιατί ψηφίστηκε εν μέσω πανδημίας και ενώ οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ήταν ανενεργοί σε όλες τις σχολές;

Που στοχεύει η εφαρμογή του νόμου λίγες μέρες πριν τις πανελλήνιες φοιτητικές εκλογές;

Ως ΦΣ του ΤΜΣΠΣ τασσόμαστε ενάντια  σε κάθε μορφή αστυνόμευσης στα πανεπιστήμια, δηλώνουμε την στήριξη και αλληλεγγύη μας στους φοιτητές του ΑΠΘ και στα υπόλοιπα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Ενώνουμε τις φωνές μας!

ΕΞΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ

Καλούμε σε πορεία ενάντια στην εφαρμογή του νόμου, την Δευτέρα 16/5/2022 στη 13:00 στο χώρο του πανεπιστημίου (1ο Γυμνάσιο).

Καλούμε όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τους Φοιτητικούς Συλλόγους, την Πρυτανεία και όλη την Πανεπιστημιακή Κοινότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου να πάρουν θέση και να δράσουν αναλόγως»

Φοιτητικός Σύλλογος Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Πανεπιστημίου Αιγαίου