Εντός διετίας υποχρεωτική κατεδάφιση των αυθαιρέτων κατασκευών στις χερσαίες ζώνες των λιμανιών

  • Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2017 - 06:15

Τροπολογία για «Κατασκευές εντός περιοχών δικαιοδοσίας των φορέων διοίκησης και εκμετάλλευσης Λιμένων», πρότειναν 5 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Κυκλάδων, Αντώνης Συρίγος, η οποία συμπεριλήφθηκε στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το οποίο ψηφίστηκε από την Ολομέλεια.

Η τροπολογία αφορά στις αυθαίρετες κατασκευές, όπως πέργκολες, τέντες, στέγαστρα κ.λ.π., οι οποίες βρίσκονται εντός χερσαίας ζώνης λιμένων, για τις οποίες δίνεται διετής προθεσμία κατεδάφισης τους και καταβολής των προστίμων τους.

Όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, με την προτεινόμενη διάταξη διασφαλίζεται η αποτελεσματική εφαρμογή ενός ομοιόμορφου καθεστώτος για τις κατασκευές εντός περιοχών δικαιοδοσίας των φορέων διοίκησης και εκμετάλλευσης Λιμένων, γεγονός που στην πράξη θα σημάνει την ευπρεπή παρουσία των παράλιων μετώπων και την καθαίρεση αυθαίρετων κατασκευών.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «Κατά της διάρκεια της διετούς αποκλειστικής προθεσμίας για την καθαίρεση των κατασκευών που υλοποιήθηκαν χωρίς άδεια ή καθ’ υπέρβαση αυτής και εφόσον το άθροισμα των προστίμων και αποζημιώσεων που επιβλήθηκαν για την ανέγερση ή χρήση τους δεν υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ, μη συνυπολογιζόμενων τόκων και προσαυξήσεων, αναστέλλεται: α) η εκτέλεση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής, β) η επιβολή προστίμων και αποζημιώσεων για την ανέγερση ή χρήση των κατασκευών του παρόντος άρθρου, καθώς και η αναγκαστική είσπραξη των ήδη επιβληθέντων προστίμων και αποζημιώσεων.

Η διετής αποκλειστική προθεσμία της παρούσας παραγράφου αναστέλλει την παραγραφή των απαιτήσεων και δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και την παραγραφή των ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με την ανέγερση και χρήση των κατασκευών του παρόντος άρθρου και την αναγκαστική είσπραξη των επιβληθέντων προστίμων και αποζημιώσεων. Κατά τη διάρκεια της διετούς αποκλειστικής προθεσμίας του παρόντος άρθρου, αναβάλλονται υποχρεωτικά ποινικές δίκες, που σχετίζονται με την ανέγερση και χρήση των κατασκευών του παρόντος άρθρου, καθώς και την αναγκαστική είσπραξη των επιβληθέντων προστίμων και αποζημιώσεων.

Μετά την πάροδο της διετούς αποκλειστικής προθεσμίας, η ύπαρξη αυθαιρέτων κατασκευών αποκλείει την καθ’ οιονδήποτε τρόπο παραχώρηση της χρήσης χώρων χερσαίας ζώνης λιμένα».