Υπογραφή Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ ΥΠΕΣ, ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ

Συμφωνήθηκε η διοικητική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

  • Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου, 2018 - 06:11

Υπεγράφη η Προγραμματική συμφωνία ΥΠΕΣ – ΕΝΠΕ – ΚΕΔΕ για την απλούστευση και προτυποποίηση των διαδικασιών λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η συνεργασία του Υπουργείου Εσωτερικών με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) προκειμένου να υλοποιηθεί η Δράση «Αναδιοργάνωση και διοικητική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού – Απλούστευση και προτυποποίηση διαδικασιών λειτουργίας ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού – Πιλοτική λειτουργία», επισημοποιήθηκε με την υπογραφή Προγραμματικής Συμφωνίας ανάμεσα στα τρία μέρη.

Η συμφωνία υπεγράφη από τον Υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, τον Πρόεδρο της ΕΝΠΕ, Κώστα Αγοραστό και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Αμαρουσίου, Γιώργο Πατούλη. Παρών στην υπογραφή ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης καθώς και οι επικεφαλής της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, (ΕΕΤΑΑ), του φορέα υλοποίησης της εν λόγω Δράσης, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Πρόεδρος και Θεόδωρος Γκοτσόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος.

Η συγκεκριμένη Δράση, προϋπολογισμού 3,3 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο «Πρόγραμμα Οργάνωσης και Λειτουργικού Εκσυγχρονισμού των 325 Δήμων και των 13 Περιφερειών», προϋπολογισμού 30,5 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» του ΕΣΠΑ 2014–2020.

Αποκέντρωση και ενίσχυση των αυτοδιοικητικών θεσμών και των τοπικών κοινωνιών

«Κύριο μέλημα είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη», τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών, υποστηρίζοντας ότι «η χρονιά αυτή θα είναι η χρονιά της Αυτοδιοίκησης». Αυτό όπως διευκρίνισε θα σφραγιστεί από τα αυτοδιοικητικά γεγονότα, όπως είναι η μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου και θα επισφραγιστεί από άλλες ενέργειες όπως τα δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα τεθούν φέτος στη διάθεση των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης για μία πιο στοχευμένη, πιο αποτελεσματική και υποστηρικτική δουλειά, ως κυβέρνηση, απέναντι στο έργο της αυτοδιοίκησης.

«Έχουμε κάνει μία μεγάλη προσπάθεια όλο το προηγούμενο διάστημα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και με τους φορείς της αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε προγράμματα, χρηματοδοτικά προγράμματα, αλλά και θεσμικές παρεμβάσεις, οι οποίες ενδυναμώνουν τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης και βάζουν ένα ακόμα λιθαράκι σε αυτή την προσπάθεια, για την αποκέντρωση και την ενίσχυση των αυτοδιοικητικών θεσμών και των τοπικών κοινωνιών», σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να κερδίσουμε το μέλλον των συνανθρώπων μας

«Επιτέλους, ξεκινά ένα έργο το οποίο ήθελε και χρειάζεται η Αυτοδιοίκηση», τόνισε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κ. Αγοραστός και πρόσθεσε: «θεωρούμε επιβεβλημένο η διαδικασία να κινηθεί γρήγορα ώστε να φθάσουμε το συντομότερο σε μια Αυτοδιοίκηση που να λειτουργεί με μεγαλύτερη ταχύτητα και λιγότερη γραφειοκρατία».

Ο κ. Αγοραστός επαναβεβαίωσε την κεντρική θέση της ΕΝΠΕ για «Αυτοδιοίκηση που να είναι απρόσωπη στην εξυπηρέτηση των πολιτών, να μην έρχεται δηλαδή ο πολίτης σε επαφή με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τις υπηρεσίες. Στόχος μας είναι κάθε πολίτης να εξυπηρετείται γρήγορα με βάση τις αρχές αμεροληψίας, της δικαιοσύνης και της σωστής αξιολόγησης», σημείωσε και συνέχισε: «το ζητούμενο είναι και οι υπηρεσίες του κεντρικού κράτους να λειτουργούν γρήγορα, γιατί με τις αποφάσεις τους κρίνεται η έκβαση σημαντικών υποθέσεων, εθνικής και τοπικής εμβέλειας. Να μην υπάρχουν δηλαδή καθυστερήσεις και δεύτερες σκέψεις».

Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ επαναβεβαίωσε την βούληση των Περιφερειών να συνεργαστούν σε δράσεις και προγράμματα προς όφελος του πολίτη και υπογράμμισε: «Με την προγραμματική σύμβαση ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να κερδίσουμε το μέλλον των συνανθρώπων μας. Εμείς ως Περιφέρειες ξέρουμε να συνεργαζόμαστε, γιατί η συνεργασία είναι στο DNA μας, και να φθάνουμε σε θετικά, δημιουργικά αποτελέσματα. Βέβαια, δεν παραβλέπουμε τις δυσκολίες. Χρειάζεται να μην παρασυρόμαστε από διάφορες, επικαιρικές ή λαϊκίστικες ιδιομορφίες, ιδιοτυπίες, ιδεοληψίες, γιατί θέλουμε μια Αυτοδιοίκηση που, όπως αναφέρει το Σύνταγμα, να ασκεί αποτελεσματική διοίκηση προς όφελος των πολιτών».

Κοινός στόχος η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή σήμερα της προγραμματικής συμφωνίας, σημειώνοντας ότι «σήμερα γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά…Και είναι σημαντικό, γιατί η συγκεκριμένη πράξη αποτελεί έργο-σημαία του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα» του ΕΣΠΑ 2014-20. Για το λόγο αυτό η ΚΕΔΕ είχε καταθέσει εξαρχής συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις, αφενός για τη μεθοδολογία υλοποίησης και αφετέρου για τη στοχοθεσία και τα παραδοτέα του έργου. Είναι σαφές ότι τα παραδοτέα του έργου σχετικά με την προτυποποίηση και την απλούστευση των διαδικασιών σε συγκεκριμένες λειτουργικές περιοχές, αλλά και την  εκπόνηση κοινών προδιαγραφών των πληροφοριακών συστημάτων, αποτελούν προϋπόθεση για την ολοκληρωμένη ένταξη των ΤΠΕ στη λειτουργία των 325 Δήμων και των 13 Περιφερειών. Στοιχείο που θα συνεισφέρει ουσιαστικά  και στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Θα είμαστε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια και θα στηρίξουμε την ΕΕΤΑΑ ως φορέα υλοποίησης της δράσης, η οποία πιο ώριμη από ποτέ, είμαι βέβαιος ότι θα υλοποιήσει το έργο τάχιστα και με τον πλέον αποδοτικό τρόπο. Θα πρέπει όμως να συντελεστεί η ίδια πρακτική και στη λειτουργία της κεντρικής διοίκησης προκειμένου να επιτευχθεί η ομογενοποίηση των σχετικών διαδικασιών μέσω κοινών προτύπων λειτουργίας για την αποφυγή τυχόν ασυμβατοτήτων, δυσλειτουργιών και καθυστερήσεων. Σε κάθε περίπτωση κοινός στόχος πρέπει να είναι η καλύτερη λειτουργία των Δήμων και Περιφερειών και η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Ανάγκες που φαίνεται να εξυπηρετούνται ουσιαστικά  με την υπογραφή της Προγραμματικής Συμφωνίας και την έναρξη εφαρμογής του σημαντικού αυτού  έργου. Ασφαλώς από μόνη της η συγκεκριμένη παρέμβαση δεν αρκεί. Βρισκόμαστε σε μια χρονική συγκυρία, που θεωρούμε ότι τώρα είναι η ώρα να προχωρήσει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στην ίδια τη λειτουργία του κράτους.…Η ΚΕΔΕ και το ΥΠΕΣ συνεργαζόμαστε με βασικό στόχο μας την μετάβαση σ’ αυτή τη νέα εποχή. Κι όπου υπάρχει καλή συνεργασία, υπάρχουν καλά αποτελέσματα»

Ετικέτες: