Στην κυβέρνηση ρίχνει την ευθύνη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ΦΠΑ των νησιών

  • Τρίτη, 17 Απριλίου, 2018 - 06:17

Στην Ελληνική κυβέρνηση επιρρίπτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ευθύνη για το ΦΠΑ των νησιών, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος άφησε ανοιχτή την προοπτική εκ νέου συζήτησης προτάσεων της ελληνικής πλευράς για το θέμα.

Σε ερώτηση, του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη, η οποία κατατέθηκε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρεται ότι στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος χρηματοπιστωτικής στήριξης για την Ελλάδα, που αποφασίστηκε τον Ιούλιο του 2015, η Ελληνική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει στην κατάργηση του ειδικού καθεστώτος για τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας που εφαρμόζεται στα νησιά του Αιγαίου λόγω των ιδιαιτεροτήτων των νησιών αυτών.

Ειδική αναφορά γίνεται δε και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα οποία από το 2015 και μετά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης, γεγονός που έχει επηρεάσει σημαντικά την οικονομία τους, καθώς βασική πηγή εισοδήματος αποτελεί ο τουρισμός.

Βάσει αυτών τίθενται δύο ερωτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο κατά πόσον έχει τεθεί το θέμα της μόνιμης καθιέρωσης του ειδικού καθεστώς για τον μειωμένο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου για τη μείωση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και, αν ναι, γιατί δεν έχει εφαρμοστεί και ποιό είναι το δημοσιονομικό αντιστάθμισμα για τη μόνιμη καθιέρωση του μειωμένου Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου;

Η ερώτηση του ευρωβουλευτή μπορεί να επικεντρώθηκε στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όμως σύμφωνα με την απάντηση του Πιέρ Μοσκοβισί, ανοίγει το θέμα των φορολογικών συντελεστών για το σύνολο των νησιών.

Στην απάντηση Ευρωπαίου Επιτρόπου αναφέρεται ότι η Επιτροπή έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ιδίως εκείνα που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η υπενθύμιση του Π. Μοσκοβισί ότι «το άρθρο 120 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (οδηγία ΦΠΑ), εξακολουθεί να επιτρέπει στην Ελλάδα να εφαρμόζει συντελεστές μέχρι 30% χαμηλότερους από τους αντίστοιχους συντελεστές που εφαρμόζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα σε συγκεκριμένα γεωγραφικά διαμερίσματα και νησιά. Δεν υπάρχουν σχέδια τροποποίησης του εδαφικού πεδίου εφαρμογής της οδηγίας ΦΠΑ».

Αν και σημειώνεται στην απάντηση ότι «η Επιτροπή παρακολουθεί τη φορολογική πολιτική στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας για την Ελλάδα, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ)», επιρρίπτεται ευθέως η ευθύνη για την φορολογική πολιτική στην κυβέρνηση, καθώς αναφέρεται ότι «η ευθύνη για τη φορολογική πολιτική και τις επιλογές ως προς τον φόρο προστιθεμένης αξίας (ΦΠΑ) εναπόκειται στις ελληνικές αρχές».

Με αφορμή δε το βάρος των προσφυγικών ροών που καλούνται να σηκώσουν συγκεκριμένες νησιωτικές περιοχές, αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο εκ νέου συζήτησης του θέματος των φορολογικών συντελεστών, γεγονός που δημιουργεί προοπτική για το σύνολο των νησιών. Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται «Αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά εξαιτίας της μετανάστευσης, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είναι πρόθυμα να συζητήσουν προτάσεις των ελληνικών αρχών όσον αφορά τον καλύτερο δυνατό τρόπο υποστήριξης των πληττόμενων κοινοτήτων, υπό την προϋπόθεση ότι οι προτάσεις αυτές συνάδουν με τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες περιοχές της Ευρώπης και ότι λαμβάνουν υπόψη τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια».

Ετικέτες: