Υποστηρικτικές πολιτικές για τον τουρισμό

  • Παρασκευή, 11 Μαΐου, 2018 - 06:24

Συνάντηση της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά με την αντιπροσωπεία της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την υποστήριξη της τουριστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού (TRAN) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με επικεφαλής την πρόεδρο της Επιτροπής κα Karima Delli, και συζήτησαν για τις υποστηρικτικές πολιτικές και τις προοπτικές του τουρισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Συμμετείχαν οι ευρωβουλευτές, μέλη της Επιτροπής, Dieter-Leber Koch, Elzbieta Lukacijewska, Kosma Zlotowski, Ismail Ertug και Μιλτιάδης Κύρκος.

Η Υπουργός αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή του τουρισμού ως κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη και την απασχόληση, που δίνει σημαντική ώθηση και σε άλλους παραγωγικούς τομείς στην Ελλάδα και συνολικά στην Ευρώπη. Ζήτησε από τους ευρωβουλευτές την υποστήριξή τους ώστε ο τουρισμός να βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα των πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως επίσης και να υπάρξει πρόβλεψη για την ενίσχυση της χρηματοδότησης στον τομέα του τουρισμού στα ευρωπαϊκά προγράμματα κατά το σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ για μετά το 2020.

Επίσης η κα Κουντουρά ενημέρωσε αναλυτικά για την υλοποιούμενη εθνική και περιφερειακή τουριστική πολιτική που έχει οδηγήσει στην αύξηση κατά 25% του τουριστικού ρεύματος στη χώρα μας τα τρία τελευταία χρόνια και στη διαρκή άνοδο σε όλα τα τουριστικά μεγέθη.

Στη συνάντηση τονίστηκε ο ρόλος των μεταφορών και η άρρηκτη σχέση τους με τον τουρισμό. Ειδικότερα συζητήθηκε το θέμα της αεροπορικής συνδεσιμότητας και των απευθείας πτήσεων, ως «κλειδί» για την ανάπτυξη του τουρισμού. Η κα Κουντουρά επισήμανε ότι το Υπουργείο Τουρισμού επιδίωξε μέσα από διαρκείς διαπραγματεύσεις με τους τουριστικούς- ταξιδιωτικούς ομίλους και τις αεροπορικές εταιρίες την ενίσχυση της συνδεσιμότητας, των πτητικών προγραμμάτων και της διαθεσιμότητας, με αποτέλεσμα την αύξηση του τουριστικού ρεύματος συνολικά, και την ανάδειξη νέων ελληνικών προορισμών.

Επίσης τέθηκαν τα ζητήματα θαλάσσιας διασύνδεσης των νησιών, λόγω του ιδιαίτερου πολυνησιωτικού χαρακτήρα της Ελλάδας και ειδικά για τα νησιά που δεν έχουν αεροδρόμιο, όπως επίσης και τα θέματα των γενικότερων υποδομών, με στόχο την υποστήριξη της τουριστικής κίνησης. Επιπλέον συζητήθηκαν οι υλοποιούμενες πολιτικές για τον τουρισμό σε άμεση σχέση με το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη. Η κα Κουντουρά ενημέρωσε για την ανάπτυξη των θεματικών μορφών τουρισμού που αποτέλεσε έναν από τους στρατηγικούς πυλώνες της τουριστικής πολιτικής, με επίκεντρο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Ενημέρωσε επίσης ότι στις 22 Μαΐου θα συμμετέχει και θα μιλήσει σε ημερίδα στο Ευρωκοινοβούλιο για τον τουρισμό, τη βιώσιμη ανάπτυξη και το περιβάλλον στη Νότια Ευρώπη.