Ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Χ. Λαμπρίδης σε ημερίδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες

Η σημασία της ανάπτυξης υποδομών LNG

  • Πέμπτη, 28 Ιουνίου, 2018 - 06:24

Την Τρίτη 26 Ιουνίου 2018 ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Χρήστος Λαμπρίδης πραγματοποίησε ομιλία σε εκδήλωση αναφορικά με τη σημασία της ανάπτυξης υποδομών LNG, που έλαβε χώρα  στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Η ημερίδα διοργανώθηκε από τον Ιταλό Ευρωβουλευτή Massimiliano Salini, παρουσία Ευρωβουλευτών και στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Innovation Network Executive Agency (INEA).

Ο κ. Λαμπρίδης μεταξύ άλλων επεσήμανε την ανάγκη ταυτόχρονης ανάπτυξης της προσφοράς και της ζήτησης του LNG ως ναυτιλιακού καυσίμου και τόνισε τις προσπάθειες που έχουν αναληφθεί από τη Ελληνική Κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου και τις προϋποθέσεις σχετικά. Επίσης, αναφέρθηκε στις υφιστάμενες υποδομές και στα σχέδια ανάπτυξης νέων υποδομών στα λιμάνια της χώρας και τόνισε την σημασία της χρήσης του LNG  στην ακτοπλοΐα και την διασύνδεση των νησιών, τόσο με την ηπειρωτική χώρα, όσο και μεταξύ τους.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει στηρίξει έμπρακτα τις προσπάθειες που έχουν αναληφθεί από Φορείς που έχουν υποβάλει προτάσεις έργων LNG, στο πλαίσιο σχετικών προσκλήσεων για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εκτιμά ότι η υποβολή νέων προτάσεων θα συμβάλει αποφασιστικά στην προετοιμασία της χώρας αναφορικά με την διεκδίκηση μεριδίου των αγορών μεταφοράς και ενέργειας.

Στην ομιλία του επίσης ο κ. Λαμπρίδης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εκπόνησης ενός Master Plan για την ανάπτυξη των υποδομών LNG στην Ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου οι προσπάθειες που θα αναληφθούν στο επόμενο διάστημα να πραγματοποιηθούν σε ένα συντεταγμένο και οργανωμένο πλαίσιο. Αντίστοιχη πρόταση προωθήθηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο της Στρατηγικής για την Μακροπεριφέρεια Αδριατικής Ιονίου (EUSAIR) στο 3ο forum που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαΐου, στην Κατάνια της Ιταλίας .

Τέλος ο κ. Λαμπρίδης επεσήμανε ότι οι προτεραιότητες αυτές θα πρέπει να αποτυπωθούν στους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα διέπουν την επόμενη χρηματοδοτική περίοδο 2021-2027, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της νησιωτικότητας και την προώθηση της εδαφικής, οικονομικής και κοινωνικής συνοχής στην ΕΕ. 

Ετικέτες: