Έρευνες για αγνοούμενους και μέτρα για τους πληγέντες

  • Δευτέρα, 30 Ιουλίου, 2018 - 06:24

Καταδυτικές έρευνες του Λιμενικού για αγνοούμενους

Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για τον τυχόν εντοπισμό αγνοούμενων ατόμων στη θάλασσα, μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς στην περιοχή της Ραφήνας, την 23-07-2018 γνωρίζεται ότι, εκτελείται επιχειρησιακό σχέδιο από την Ομάδα Ειδικών Καταδύσεων της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., η οποία έχει την δυνατότητα να καταδυθεί στα 120 μέτρα, με τη χρήση συσκευών ανοιχτού και κλειστού κυκλώματος (Συσκευές Rebreather).

Η Ομάδα αξιοποιεί τελευταίας τεχνολογίας scooter για την κάλυψη μεγαλύτερης επιφάνειας ανά κατάδυση, ειδικά συστήματα εντοπισμού αγνοουμένων και εξειδικευμένες τακτικές σάρωσης, μεγάλης έκτασης του βυθού.

Στις εργασίες συμμετέχει ερευνητικό σκάφος, με εξειδικευμένο sonar και ROV για κατάδειξη σημείων. Επισημαίνεται ότι, έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 67 καταδύσεις σε ακτές της Ανατολικής Αττικής, της Νοτιοδυτικής Εύβοιας και σε βραχονησίδες.

Κλιμάκιο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στις πυρόπληκτες περιοχές

Την Παρασκευή 27 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε σειρά επισκέψεων και συσκέψεων από κλιμάκιο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στις σχολικές μονάδες: 1ο Δημοτικό Σχολείο Ραφήνας, 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Μάκρης και ΕΠΑΛ Ραφήνας.

Το κλιμάκιο του Υπουργείου αποτελείτο από τον Γενικό Γραμματέα, Γιώργο Αγγελόπουλο, τον Διευθυντή Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Γιώργο Πολίτη, και τη Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, Βασιλική Ξυθάλη.

Συζητήθηκαν οι έκτακτες ανάγκες των εν λόγω σχολικών μονάδων, που προέκυψαν μετά την πυρκαγιά, και η στελέχωσή τους στο πλαίσιο της λειτουργίας για την υποστήριξη μαθητών των περιοχών, σε συνεργασία με τον Δήμο Ραφήνας. Το κλιμάκιο του Υπουργείου συναντήθηκε επί τόπου με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΟΕ, τον Δήμαρχο Ραφήνας, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Μάκρης (Αγίας Μαρίνας). Επίσης, επισκέφθηκε το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) Ραφήνας και τις παρακείμενες κατασκηνώσεις του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων που διατίθενται για την στέγαση πυρόπληκτων οικογενειών.

Άνοιγμα Ειδικού Λογαριασμού στην ΤτΕ

Με δεδομένο το διεθνές και εσωτερικό κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης που έχει εκδηλωθεί προς τη χώρα μας αλλά και τους πληγέντες στις περιοχές της ανατολικής και δυτικής αττικής η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε το άνοιγμα ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος με σκοπό τη χρηματοδότηση κάθε είδους δράσης για την αρωγή των πληγέντων από τις πυρκαγιές στην Ανατολική και Δυτική Αττική και κυρίως για την ανακατασκευή και αποζημίωση των  κατοικιών που καταστράφηκαν και την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών και των υποδομών τους.

Όργανο διαχείρισης του λογαριασμού είναι τριμελής επιτροπή με την συμμετοχή του Προέδρου της Βουλής, του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών και του Υπουργού Οικονομικών.

Τη διαχείριση του λογαριασμού ελέγχουν ετησίως ορκωτοί λογιστές που τοποθετούνται από τον Υπουργό Οικονομικών το πόρισμα των οποίων κατατίθεται ακολούθως στο ελεγκτικό συνέδριο για τον έλεγχο της σύννομης εκτέλεσης του ειδικού λογαριασμού.

Το Ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει στο λογαριασμό αυτό με εισφορές 20 εκ. Ευρώ από τον ΟΑΕΔ, 10 εκ. Ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών ενώ ήδη η Ελληνική Βουλή έχει αποφασίσει τη συμμετοχή της με επιπλέον 10 εκ. Ευρώ.

Στο λογαριασμό αυτό θα έχουν την δυνατότητα να συνεισφέρουν ξένα κράτη, επιχειρήσεις αλλά και πολίτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στόχος είναι η αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών και των δημόσιων Υποδομών τους καθώς και οι αποζημιώσεις και ανακατασκευές για τις κατοικίες να ολοκληρωθούν τάχιστα και για το λόγο αυτό θα αξιοποιηθούν όλες ειδικές ρυθμίσεις που προβλέπουν fast track διαδικασίες αδειοδότησης όλων των σχετικών έργων ενώ όπου χρειαστεί θα υπάρξουν συμπληρωματικές νομοθετικές παρεμβάσεις.

Τα στοιχεία του ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος με σκοπό τη χρηματοδότηση κάθε είδους δράσης για την αρωγή των πληγέντων από τις πυρκαγιές στην Ανατολική και Δυτική Αττική είναι:

·  Τράπεζα τη Ελλάδος / Bank of Greece

·  Αριθμός λογαριασμού: 23/2341195169

· IBAN GR4601000230000002341195169

· Όνομα Δικαιούχου: Υπουργείο Οικονομικών / Ministry of Finance

· BIC/SWIFT   BNGRGRAA

Μέτρα στήριξης στους πληγέντες: Απαιτούμενα δικαιολογητικά

Το Υπουργείο Εσωτερικών είναι αρμόδιο για την καταβολή των παρακάτω αποζημιώσεων:

1. Οικονομική ενίσχυση, ποσού 586,94 Ευρώ σε κάθε οικογένεια που η πληγείσα κατοικία είναι η κύρια για την κάλυψη των πρώτων αναγκών τους (Άμεσες Βιοτικές Ανάγκες).

2. Εκτός των 586,94 Ευρώ που δίνονται για την κάλυψη των πρώτων αναγκών, οι οικογένειες που υπέστησαν ζημιά και είναι πολύτεκνες ενισχύονται με επιπλέον 586,94 Ευρώ.

3.       Επιπλέον οικονομική ενίσχυση 586,94 Ευρώ λαμβάνουν οι πληγείσες οικογένειες για κάθε μέλος τους που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες και επιδοτείται από την πρόνοια.

4. Οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 5.869,41 Ευρώ κατά νοικοκυριό, για την επισκευή κύριας οικίας (απλές επισκευαστικές εργασίες) ή αντικατάσταση οικοσκευής για την κύρια οικία.

5. Οικονομική ενίσχυση 4.402,05 Ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία (67% και άνω) από τραυματισμό στη θεομηνία.

*Για τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, η καταβολή των ανωτέρω αποζημιώσεων θα αφορά ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ, όχι μόνο της κύριας, και θα είναι ακατάσχετες. Προωθείται σχετική ρύθμιση.

Για τις περιπτώσεις 1-3 απαιτούνται:

- Αίτηση του δικαιούχου ή εξουσιοδοτημένου προσώπου καθώς και οποιοδήποτε στοιχείο κριθεί απαραίτητο από την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου, με το οποίο θα αποδεικνύεται ότι η πληγείσα κατοικία είναι η κατοικία των δικαιούχων (ιδιόκτητη ή ενοικιαζόμενη) όπως π.χ. μισθωτήριο συμβόλαιο, ένορκη βεβαίωση, αντίγραφα λογαριασμών ΔΕΚΟ κ.α.

- Για την περίπτωση 2, επιπλέον, κάθε είδους δικαιολογητικό που αποδεικνύει ότι ο δικαιούχος είναι πολύτεκνος

- Για την περίπτωση 3, επιπλέον, κάθε είδους δικαιολογητικό που αποδεικνύει ότι υπάρχει μέλος ΑΜΕΑ στην πληγείσα οικογένεια. Το βοήθημα χορηγείται σε κάθε μέλος ΑΜΕΑ της οικογένειας.

Για την περίπτωση 4 απαιτούνται:

- Αίτηση του δικαιούχου ή εξουσιοδοτημένου προσώπου καθώς και οποιοδήποτε στοιχείο κριθεί απαραίτητο από την Υπηρεσία του Δήμου, με το οποίο θα αποδεικνύεται ότι η πληγείσα κατοικία είναι η κατοικία των δικαιούχων (ιδιόκτητη ή ενοικιαζόμενη) όπως π.χ. μισθωτήριο συμβόλαιο, ένορκη βεβαίωση, αντίγραφα λογαριασμών ΔΕΚΟ κ.α.

- Αντίγραφο φορολογικής δήλωσης ή Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 θεωρημένη από την οικεία Εφορία, όπου θα δηλώνει ότι δεν υπόκειται σε υποχρέωση φορολογικής δήλωσης

- Αντίγραφο Εντύπου Ε9

- Πόρισμα Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στις περιπτώσεις πυρκαγιάς

Σύμφωνα με το άρθρο 271 του νόμου 4555/19-07-2018 (Α’ 133) προβλέπεται ακατάσχετο για αυτού του είδους τις οικονομικές ενισχύσεις και απαλλαγή υποχρέωσης προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι περισσότεροι του ενός λόγω συγκατοίκησης κ.λπ. η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε έναν εξ αυτών μετά από εξουσιοδότηση που θα του παρέχουν οι υπόλοιποι.

Για την περίπτωση 5 απαιτούνται:

- Αίτηση του ενδιαφερομένου ή εξουσιοδοτημένου προσώπου για την υποβολή των δικαιολογητικών και την είσπραξη των χρημάτων

- Γνωμάτευση – Βεβαίωση Διευθυντή Κλινικής Νοσοκομείου Ε.Σ.Υ., θεωρημένη από το Διοικητικό Διευθυντή του Νοσοκομείου, στην οποία θα αναφέρεται ότι ο αιτών υπέστη μόνιμη σωματική βλάβη η οποία προκλήθηκε εξαιτίας φυσικής καταστροφής

- Γνωμάτευση Α’ Βάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής για το είδος της πάθησης, το ποσοστό αναπηρίας και τη διάρκειά της