Ο Αλέξης Τσίπρας στο Νεώριο

Για εργασιακά και ναυπηγείο η ομιλία του πρωθυπουργού

Στη Σύρο βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να έρθει σε επαφή με τους εργαζόμενους του Νεωρίου, καθώς το ναυπηγείο της Σύρου αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα της νέας αναπτυξιακής προοπτικής στη μετά μνημονίων εποχή.

Λίγες μόνο ημέρες μετά την Ιθάκη, από όπου ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα της μεταμνημονιακής μετάβασης, με ζητούμενο την πολιτική για την επόμενη ημέρα, ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει να υπερασπιστεί το πολιτικό αφήγημα της ανάπτυξης, επιβεβαιώνοντας το με απτά δεδομένα.

Σε αυτό το μοτίβο, η μεγάλη επένδυση που πρακτικά εφαρμόζεται στη χώρα είναι αυτή του Νεωρίου, γεγονός που έρχεται να επικυρώσει τις αναπτυξιακές προοπτικές και το άνοιγμα στις επενδύσεις.

Ακόμα και σημειολογική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η παρουσία του στη Σύρο πριν τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς έρχεται στο τόπο όπου υλοποιείται η ξένη επενδυτική πρόταση, ενώ η ανασφάλεια των εργαζομένων του ναυπηγείου, την οποία βίωσαν επί μακρό χρονικό διάστημα, αποτελεί κύριο στοιχείο για την εργασιακή πολιτική που σχεδιάζει να εφαρμόσει άμεσα η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Κοινής Γνώμης», ο πρωθυπουργός, μιλώντας στους εργαζόμενους του Νεωρίου θα σταθεί ιδιαιτέρως στα εργασιακά θέματα, εξηγώντας πως οι μνημονιακές δεσμεύσεις επέβαλλαν «στραγγαλισμό» των εργασιακών δικαιωμάτων και καταστρατήγηση εργασιακών κεκτημένων.

Η αντιστροφή των μέτρων που επιβλήθηκαν, η προστασία της εργασίας, η γενικότερη πορεία προς την παραγωγική ανασυγκρότηση, η διασφάλιση των θέσεων εργασίας είναι στις προτεραιότητες που θέτει η κυβέρνηση και τις οποίες θα επικοινωνήσει ο πρωθυπουργός.

Ειδική αναφορά πρόκειται να κάνει στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από όλες τις πλευρές προκειμένου να αποφευχθεί το κλείσιμο του ναυπηγείου, να διασφαλιστεί η διάσωση του, να δοθεί η προοπτική ανάπτυξης του και η εργασιακή εξασφάλιση των εργαζομένων του.

Ένα στοιχείο που αφορά τις επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού και σχετίζεται εν μέρει με το Νεώριο, αφορά στο κυβερνητικό ανασχηματισμό που πρόκειται να κάνει, ώστε να διαμορφωθεί το σχήμα με το οποίο θα οδεύσει προς τις εκλογές, καθώς πληροφορίες θέλουν τη διάσπαση του Υπουργείου Οικονομίας σε υπουργείο Βιομηχανίας και Επενδύσεων.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, θα αφιχθεί στη Σύρο στις 10 το πρωί και θα μεταβεί άμεσα στο Δημαρχείο όπου θα έχει συνάντηση με τον Δήμαρχο και γύρω στις 11 θα επισκεφθεί το Νεώριο προκειμένου να μιλήσει στο σύνολο των εργαζομένων.