Κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης στα λεγόμενα του πρωθυπουργού στη Σύρο

Αντιπολιτευτικά «πυρά» για Τσίπρα στο Νεώριο

  • Δευτέρα, 27 Αυγούστου, 2018 - 06:19

Αντικείμενο αντιπολιτευτικού σχολιασμού έγιναν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο Νεώριο, κατά την προχθεσινή επίσκεψη του στη Σύρο.

Η ρητορική των κομμάτων της αντιπολίτευσης επικεντρώθηκε είτε σε απόσπαση των εύσημων για την ιστορικότητα της πορείας του Νεωρίου, είτε σε ισοπέδωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων ή ακόμα και το ύψος των εργασιακών αμοιβών και των συλλογικών συμβάσεων.

«Η προεκλογική περίοδος έχει αρχίσει….!!!»

Στην ανακοίνωση της η ΝΟ.Δ.Ε. Κυκλάδων αναφέρεται στις εξελίξεις σχετικά με το Νεώριο όπως καταγράφηκαν στην πάροδο των χρόνων, με την στάση των κομμάτων και τον ρόλο που διαδραμάτισαν σε αυτές.

«Από εδώ και στο εξής θα ζούμε και θα βλέπουμε καθημερινά και μια άλλη φιέστα.

Σήμερα είχε σειρά η Σύρος. Ο κ. Τσίπρας "πετάχτηκε" μέχρι τη Σύρο για έναν πρωινό καφέ. Όχι μην αναρωτιεστε, δεν ήρθε με το πλοίο της γραμμής, αυτό είναι μεταφορικό λαϊκό μέσο!!! Ναι ...ναι .. σωστά το μαντέψατε.....με ελικόπτερο ήρθε ο κ. Τσίπρας. Ένας πρωινός καφές λίγο ακριβούτσικος.....

Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα δεν είχε κάτι το καινούργιο. Ο καφές με το Δήμαρχο  περιελάμβανε παροχολογία και εξαγγελίες σαν αυτές που θα έσχιζε τα μνημόνια και θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ. Τίποτα το ιδιαίτερο για τη Σύρο!!!

Με την επίσκεψη του όμως στα Ναυπηγεία του Νεωρίου εγκαινίασε μια νέα πολιτική τακτική. Ένα άλλο είδους επικοινωνίας.... κλείνουμε μια επιχείρηση και προεκλογικά την ανοίγουμε για τους γνωστούς ευνόητους λόγους.

Ρωτούμε, λοιπόν, τον κ. Τσίπρα ... πότε και με ποια κυβέρνηση σταμάτησαν οι εργασίες στο Νεώριο;;; Γνωρίζει ότι επί της δικής του θητείας οι εργαζόμενοι έπαψαν να πληρώνονται;;;;

Διαβεβαιώνουμε τον ίδιο και τους επιτελείς του ότι οι Συριανοί δεν πάσχουν από αμνησία!!! Γνωρίζουν πολύ καλά ποιος και με ποιον τρόπο βοήθησε το Νεώριο. Επίσης γνωρίζουν πλέον ότι το ένα ψέμα διαδέχεται το άλλο και η μία εξαγγελία την άλλη!!! Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι τώρα έχουν καταλάβει με τι πολιτικούς έχουν να κάνουν και ποια είναι η "Αριστερά".

Ο λαός κ. Τσίπρα έχει πάρει την απόφαση του και απλά περιμένει τις εκλογές. Αν πραγματικά θέλετε να προσφέρετε στην πατρίδα μας, άρα και στη Σύρο, είναι να πάτε το ταχύτερο σε εκλογές είναι η μοναδική υπηρεσία που μπορείτε να προσφέρετε τούτη την ώρα!!!

Τέλος για όσα εξαγγείλατε στο Νεώριο οφείλουμε να σας θυμίσουμε ότι η Νέα Δημοκρατία στήριξε το Νεώριο και τους εργαζομένους του σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες με έργα και όχι με λόγια και προεκλογικές υποσχέσεις, την ώρα που οι δικοί σας βουλευτές ήταν απέναντι!!! Σήμερα τάζουν και πανηγυρίζουν ... τότε όμως καταψήφισαν και ήταν εναντίον της στήριξης του Νεωρίου και δυστυχώς γι’ αυτούς είναι τα ίδια πρόσωπα».

«Η απάτη και η κοροϊδία έχουν κοντά ποδάρια»

Η Κομματική Οργάνωση Σύρου του ΚΚΕ, στην ανακοίνωση της αφού ασκεί κριτική στις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, εστιάζει στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και δίνει την προοπτική μετατροπής της Σύρου σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο.

«Φρούδες ελπίδες επιχείρησε να καλλιεργήσει στους εργαζόμενους ο Πρωθυπουργός από το νησί μας, όπου εμφανίστηκε να στηρίζει τους «ανθρώπους του μόχθου και της δουλειάς», την ώρα που η πολιτική του έχει ρίξει στα τάρταρα κάθε πτυχή της ζωής μας, προς όφελος των μονοπωλίων.

Ο Αλ. Τσίπρας δεν έχασε την ευκαιρία να πανηγυρίσει για την «έξοδο» της χώρας από τα μνημόνια, κάνοντας λόγο για μία «κρίσιμη, ιστορική στιγμή, που ο τόπος γυρνά σελίδα», αποσιωπώντας πάντως ότι αυτή η νέα σελίδα εξακολουθεί να περιλαμβάνει σκληρά αντιλαϊκά μέτρα για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, ως αποτέλεσμα των συμφωνιών της κυβέρνησής του με την ΕΕ για τα επόμενα χρόνια, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ματωμένα πλεονάσματα, συνέχιση της εποπτείας, μείωση του αφορολόγητου.

Μάλιστα, εντελώς ευθαρσώς, λες και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν είχε βάλει την υπογραφή της στα μνημόνια που ψηφίστηκαν, ισχυρίστηκε πως οι δανειστές ήταν αυτοί που δεν επέτρεπαν την ελεύθερη διαπραγμάτευση της τιμής της εργασίας και επέβαλαν την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, αλλά και τη μείωση του κατώτατου μισθού. Δεν μπορεί όμως να κρύψει πως, πίσω από τα παχιά προεκλογικά του λόγια, μόλις τον Ιούνη, η κυβέρνησή του απέρριψε ως αντισυνταγματική την πρόταση νόμου των συνδικάτων που κατέθεσε το ΚΚΕ, για την πραγματική επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων. Όσο, δε, αφορά τη «μεταμνημονιακή» πολιτική του για τον κατώτατο μισθό, αυτή προωθείται με το μνημονιακό νόμο των Σαμαρά – Βενιζέλου (ν. Βρούτση), που δεν επιτρέπει την ελεύθερη διαπραγμάτευσή του, απόδειξη της ταύτισης ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ.

Επανέλαβε το παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης» ενώ έφερε ως παράδειγμα «αποφασιστικής και υγιώς σκεπτόμενης επιχειρηματικότητας» το Νεώριο, που επαναλειτουργεί με 300 εργαζόμενους και με μόνη δέσμευση στο «σχέδιο εξυγίανσης» των νέων ιδιοκτητών την καταβολή των δεδουλευμένων, χωρίς κουβέντα πάντως για τις εργασιακές σχέσεις και τα τσακισμένα δικαιώματα.

Ένα ακόμα στοιχείο της «υγιούς» επιχειρηματικότητας πάντως, το οποίο δεν ανέφερε ο πρωθυπουργός, είναι πως το ναυπηγείο επαναλειτουργεί με μία σειρά προνομίων που του παράσχει η κυβέρνηση με την ισχύουσα πτωχευτική νομοθεσία, όπως «κούρεμα» των χρεών της  επιχείρησης προς το Δήμο Σύρου- Ερμούπολης και πολλές άλλες φοροαπαλλαγές. Παράλληλα, οι εξελίξεις με το Νεώριο εντάσσονται στην προσπάθεια να μετατραπεί η Σύρος σε «κέντρο διερχομένων» αμερικανοΝΑΤΟικών και σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών, με όσους κινδύνους συνεπάγεται αυτό για το λαό.

Η απάτη και η κοροϊδία έχουν κοντά ποδάρια και οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ανεχθούν αυτόν τον εμπαιγμό, αλλά να οργανώσουν τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, χωρίς αναμονή και να τιμωρήσουν σημερινούς και προηγούμενους κυβερνώντες, που μας τσακίζουν διαδοχικά».

«Οι χαιρετούρες δεν κρύβουν τη λυπητερή»

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής η κριτική εστιάζεται στα εργασιακά πλήγματα που επέφερε η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ στα 3,5 χρόνια διακυβέρνησης του.

«Ο κ. Τσίπρας με την σημερινή του ομιλία στην Σύρο, επιχειρεί και πάλι να εμφανισθεί ψευδεπίγραφα ως υπερασπιστής των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Καλές οι χαιρετούρες, επί της ουσίας όμως υπάρχει η «λυπητερή». Δεν μπορεί πια να εξαπατά κανέναν. Πόσο μάλλον τις εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που βιώνουν τις συνέπειες της πολιτικής του.

Για να βοηθήσουμε όμως την ασθενή του μνήμη επισημαίνουμε και πάλι ότι στα τρεισήμισι χρόνια που κυβερνά επέφερε 5 βασικά πλήγματα στον κόσμο της εργασίας:

Αντί της αύξησης του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ όπως υποσχόταν, μειώθηκαν οι μέσες αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Αντί να ανεβεί το αφορολόγητο των μισθωτών στα 12.000 ευρώ, το κατεβάζει στα 5.800.

Αντί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, κόβει τις υπάρχουσες στα δυο.

Κυριαρχούν οι ελαστικές μορφές εργασίας με μισθούς των 390 ευρώ.

Αντί να ισχύσουν και πάλι η συρροή και η επέκταση των συμβάσεων από το 2016 όπως προβλεπόταν, με δικό του νόμο παρέτεινε την αναστολή τους κατά δυο χρόνια.

Και φυσικά αυξήθηκαν οι φόροι, μειώνονται οι συντάξεις, καταργείται το ΕΚΑΣ, μονιμοποιείται ο ΕΝΦΙΑ.

Σίγουρα η στήριξη των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αποτελεί ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη.

Αλλά αυτές οι σημαντικές έννοιες προϋποθέτουν μια άλλη προοδευτική κοινωνική πολιτική, με την οποία καμία σχέση δεν έχει ο κ Τσίπρας».