Αναφορά στις Κυκλάδες από τον Πρωθυπουργό για τα έργα που επιτελούνται στα νησιά

Η νησιωτική πολιτική σε πρώτο πλάνο

  • Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου, 2018 - 06:16

Μεταφορικό Ισοδύναμο, αναβάθμιση υπηρεσιών υγείας, κάλυψη αναγκών υδροδότησης, ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων, είναι ορισμένα από τα μέτρα, τις ενέργειες και τα έργα που προβάλλει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της κυβερνητικής εκστρατείας για τη νησιωτική πολιτική.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας, με τον τίτλο «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη», αναφέρθηκε σε κάποιες ενέργειες στο πλαίσιο της νησιωτικής πολιτικής, σημειώνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει και υλοποιεί, για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, μία ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική για τα νησιά της ελληνικής επικράτειας».

Μέσα από αυτή τη διατύπωση, ο Πρωθυπουργός παραθέτει μία σειρά ενέργειες, οι οποίες δίνουν το στίγμα της νησιωτικής πολιτικής.

• Το μεταφορικό ισοδύναμο, εξισώνοντας το κόστος μετακίνησης, πιλοτικά για το 2018 και με προγραμματισμένη επέκταση του μέτρου για το 2019.

• Την κάλυψη αναγκών υδροδότησης των νησιών και ενίσχυση των υφιστάμενων μονάδων αφαλάτωσης στα νησιά με κέρδος για το ελληνικό δημόσιο 4,7 εκατ ευρώ.

• Την αναβάθμιση της δημοσίας υγείας στα νησιά μας, με την ενίσχυση της υγειονομικής περίθαλψης, με νέα βάση αεροδιακομιδών στη Σύρο, με το νέο νοσοκομείο της Σαντορίνης, με αύξηση της χρηματοδότησης για το νοσοκομείο Σύρου και με τη λειτουργία μονάδας τεχνητού νεφρού στη Νάξο.

• Την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων. Ένα έργο στρατηγικής σημασίας, που εξασφαλίζει την αξιόπιστη και επαρκή ενέργεια των νησιών με ηλεκτρική ενέργεια.

• Την ανάπτυξη ολοκληρωμένου σχεδίου θαλασσίων, αεροπορικών και χερσαίων μεταφορών, προκειμένου να επιτευχθεί η έγκαιρη μετάβαση των κατοίκων και των επισκεπτών από και προς τα νησιά.

Μέσα από αυτά τα μέτρα υπάρχει ειδική μνεία στις Κυκλάδες με την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, αλλά και με τα θέματα υγείας, όπως τη βάση αεροδιακομιδών στη Σύρο, αλλά και με τα νοσοκομεία της Νάξου και της Σαντορίνης.

Μεταφορικό ισοδύναμο και ενίσχυση δομών υγείας

Η ανάρτηση του κ. Τσίπρα συνοδεύεται και με ένα video στο οποίο μιλούν η πολιτική επιστήμονας από τη Νάξο, Κατερίνα Κουτσογιαννάκη και ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου Νάξου, Κώστας Απιδόπουλος.

Η κ. Κουτσογιαννάκη αναφέρεται στο Μεταφορικό Ισοδύναμο, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή από την 1ηΙουνίου και αφορά την επιδότηση των μεταφορών σε 49 νησιά, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την 1η Ιανουαρίου το μέτρο θα επεκταθεί σε όλα τα νησιά της χώρας, εκτός της Κρήτης, της Εύβοιας και της Λευκάδας.
«Με το μεταφορικό ισοδύναμο, μπορούμε κι εμείς οι νησιώτες και οι νησιώτισσες να απολαμβάνουμε ίσο δικαίωμα στη μετακίνηση και τη μεταφορά προϊόντων».

Μίλησε ακόμα και για τη ζωή στα νησιά λέγοντας «Να μπορέσουν τα νησιά μας να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο, περισσότερους ανθρώπους ως μόνιμους κατοίκους, γιατί είναι τόποι όμορφοι κι ευλογημένοι. Το επίπεδο της διαβίωσης είναι πολύ καλύτερο από ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα».

Για χρόνια αιτήματα των κατοίκων της Νάξου τα οποία έγιναν πράξη, σχετικά με τη λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, μιλά ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου Νάξου, Κώστας Απιδόπουλος, ο οποίος αναφερόμενος στα 2 χρόνια που ασκεί τη διοίκηση του νοσοκομείου, κατά τη διάρκεια των οποίων υπήρξαν αλλαγές, μεταξύ των οποίων «λειτούργησε η μονάδα τεχνητού νεφρού. Ένα χρόνιο αίτημα των Ναξιωτών. Αγορασμένα τα μηχανήματα, τοποθετημένα και δεν λειτουργούσε για περίπου 10 χρόνια».

Ένα άλλο «σημαντικό» όπως το χαρακτήρισε βήμα ήταν αυτό της βάσης αεροδιακομιδών στη Σύρο, τονίζοντας ότι «Κάθε μέρα το ελικόπτερο έχει περιστατικά από τα γύρω νησάκια και από τη Νάξο και αυτό πραγματικά σώζει ζωές».

Ο διοικητής του νοσοκομείου Νάξου, προβάλλει και τη στελέχωση του νοσοκομείου του νησιού με ιατρικό προσωπικό, κάνοντας αναφορά στις ελλείψεις ειδικοτήτων οι οποίες καλύφθηκαν.

Όπως συγκεκριμένα ανέφερε «Έχουμε νευρολογικό ιατρείο το οποίο δεν υπήρχε, δεν είχε παιδίατρο, δεν είχε καρδιολόγο, δεν υπήρχε γυναικολόγος. Η Νάξος είχε 12 γιατρούς ειδικευμένους κι αυτή τη στιγμή έχει 28».

Ειδική αναφορά κάνει και στο νοσοκομείο της Σαντορίνης, για το οποίο αναφέρει «Η Σαντορίνη είχε ένα Κέντρο Υγείας και αυτή τη στιγμή έχει ένα νοσοκομείο άρτιο και όλα αυτά μέσα σε 2 χρόνια».