Ριζική αλλαγή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

  • Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου, 2018 - 06:24

Τις μεγάλες αλλαγές που θα φέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προς όφελος των πολιτών, υπογράμμισε ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσε η ΕΕΤΑΑ για το «Ολοκληρωμένο πρόγραμμα Οργάνωσης και Λειτουργικού Εκσυγχρονισμού των 325 Δήμων και 13 Περιφερειών».

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι το έργο αυτό είναι η αρχή μιας συνολικής στρατηγικής για την ψηφιακή αναμόρφωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αποτελεί τον τέταρτο πυλώνα της κυβερνητικής πολιτικής για την αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μαζί  με

· την οικονομική της ενίσχυσή της και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία (όπως ο «ΦιλόΔημος»), με τη σημείωση εκ μέρους του Υπουργού ότι τα επόμενα χρόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικά οι Δήμοι που είναι τα μεγάλα θύματα της μνημονιακής κρίσης, θα δουν ενισχυμένες χρηματοδοτήσεις.

· τη στελέχωση των δήμων και των Περιφερειών με το απαραίτητο προσωπικό μέσω των προκηρύξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη για την κάλυψη των κενών θέσεων σε κρίσιμους τομείς και

· τη μεγάλη μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη», που διευρύνει τη Δημοκρατία και αναβαθμίζει τη συμμετοχή των πολιτών στις αυτοδιοικητικές διαδικασίες.

«Πρόκειται για 4 διαφορετικά πεδία παρεμβάσεων που όμως δεν μπορούν να λειτουργούν ξεχωριστά το ένα από το άλλο», σημείωσε ο κ. Χαρίτσης, διευκρινίζοντας ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για ψηφιακό μετασχηματισμό της ΤΑ αν αυτό δεν συνοδευτεί από την πρόληψη του αναγκαίου προσωπικού για να μπορέσουν οι φορείς της Αυτοδιοίκησης να ανταποκριθούν  στις νέες υποχρεώσεις που δημιουργούνται, όπως βεβαίως και με την ενίσχυσή τους με χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσουν να αποκτήσουν όλες αυτές τις νέες ψηφιακές δεξιότητες. Με αυτή την έννοια αυτοί οι τέσσερις πυλώνες έρχονται να συμπληρώσουν ο ένας τον άλλον, να δώσουν τη δυνατότητα για μία πιο συνολική παρέμβαση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τώρα που η χώρα μας αρχίζει να ανακτά τη δημοσιονομική κυριαρχία αλλά και τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που δεν είχε τόσα χρόνια, μέσα στην κρίση».

Ψηφιακή αναμόρφωση

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Υπουργού, «το συγκεκριμένο έργο δεν προσφέρει απλώς κάποια ψηφιακά μέσα στους δήμους και της περιφέρειες της χώρας, αλλά έρχεται να αλλάξει συνολικά τη φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας τους. Αποτελεί την αρχή μιας ολιστικής στρατηγικής για την ψηφιακή αναμόρφωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μιας στρατηγικής που στοχοθετεί:

· Την προώθηση της ψηφιακής Αυτοδιοίκησης και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στους ΟΤΑ.

· Την επιτάχυνση, απλούστευση και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών μέσα από την αποτελεσματική αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

· Τη διαμόρφωση δομών και διαδικασιών σύγχρονών και φιλικών προς τους πολίτες μέσα από την οργανωτική και λειτουργική αναδιάρθρωση των δήμων και των περιφερειών.

· Την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της ΤΑ προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής και του νέου ρόλου που καλούνται να επιτελέσουν οι ΟΤΑ.

· Την απελευθέρωση ανθρώπινου δυναμικού από διοικητικές λειτουργίες και την αξιοποίηση του για την ενίσχυση των κοινωνικών και αναπτυξιακών υπηρεσιών των ΟΤΑ.

·  Την ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία των ΟΤΑ και της συμμετοχής των πολιτών.

Οι παρεμβάσεις που γίνονται αφορούν όλα τα επίπεδα λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – το υλικό (hardware), τις διαδικασίες, τους ανθρώπους και τα οργανωτικά συστήματα.

Επ’ αυτών ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι τα ψηφιακά μέσα θα αυξήσουν κατά πολύ της δυνατότητες συμμετοχής των πολιτών στις αυτοδιοικητικές λειτουργίες και η συμμετοχή αυτή με τη σειρά της, θα δίνει διαρκώς νέα ώθηση στην περαιτέρω αναβάθμιση της των ΟΤΑ, που μπορεί τα επόμενα χρόνια να διαμορφώσει ένα τελείως διαφορετικό τοπίο στην  Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Αποτέλεσμα συνεργασίας

Σύμφωνα με επισήμανση του Υπουργού «και σε αυτό το πρόγραμμα, όπως έχουμε πράξει το τελευταίο διάστημα σε όλες τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει με τα προγράμματα από το ΕΣΠΑ, με τις χρηματοδοτικές παρεμβάσεις όπως τον «ΦιλόΔημο», υπάρχει ειδική μέριμνα για τους μικρούς Δήμους και πρόβλεψη για εξειδικευμένα προγράμματα για νησιωτικούς, ορεινούς, απομακρυσμένους Δήμους.

O Υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι και αυτό το μεγάλο έργο είναι καρπός της στενής συνεργασίας με την ΚΕΔΕ, την ΕΝΠΕ και την ΕΕΤΑΑ, καθώς αποτελεί πάγια πολιτική θέση της κυβέρνησης, όλες οι μείζονες παρεμβάσεις να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται μέσα από εξαντλητικό διάλογο, ευρείες συναινέσεις και σταθερή συνεργασία, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την κοινωνία των πολιτών.

Όπως είπε «Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί δείχνει ότι όταν αυτή η συνεργασία όλων των φορέων που μοχθούν για την βελτίωση της Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας όταν γίνεται με όρους ισοτιμίας και προάσπισης του Δημοσίου συμφέροντος μπορεί να αποδώσει  καρπούς. Και το συγκεκριμένο Πρόγραμμα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας προσέγγισης. Έχει ήδη υπογραφεί Προγραμματική Συμφωνία μεταξύ των τριών μερών για την υλοποίηση του έργου, του ΠΕΣ της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ η οποία αποτυπώνει στην πράξη αυτή τη συνεργασία».