Εναρμόνιση της χώρας με την ευρωπαϊκή κανονικότητα στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων

  • Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου, 2019 - 06:22

“Η πολιτική αλλαγή που γίνεται στον τομέα του περιβάλλοντος είναι πολύ σημαντική, αλλά και με πολλές ευθύνες για την Αυτοδιοίκηση, οι οποίες απαιτούν πολιτικές αποφάσεις από την ηγεσία της Αυτοδιοίκησης που να αντιστοιχούν στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Η χώρα μας στον τομέα του περιβάλλοντος έχει ήδη ενσωματώσει το θεσμικό πλαίσιο για να συμμορφωθούμε σε αυτή την κανονικότητα. Οι μεταρρυθμιστικές αλλαγές στον συγκεκριμένο τομέα που έγιναν στην Ελλάδα την περίοδο 2015-2016 αντιστοιχούν σε μια ακόμα “έξοδο από τα μνημόνια” για τη χώρα μας”, σημείωσε ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στην ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, με θέμα: “Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ και ο τομέας του περιβάλλοντος – Ώριμα έργα και ανάγκες των Δήμων”.

Ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε ότι με τον εθνικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων του 2015 και τους περιφερειακούς σχεδιασμούς του 2016 έχει αποκατασταθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά το ερώτημα που παραμένει είναι αν οι περιφερειακοί σχεδιασμοί έχουν γίνει πράξη. «Ο νόμος για την ανακύκλωση έχει πολλαπλασιάσει τους πόρους για την ανακύκλωση στους δήμους, μέσα από τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης στα οποία συμμετέχει η Αυτοδιοίκηση με ένα σημαντικό ποσοστό. Επιπλέον, οι δήμοι έχουν πια αρμοδιότητα στη μεταφόρτωση, στην κομποστοποίηση και στην τοπική διαχείριση απορριμμάτων, μιας και τα προηγούμενα χρόνια λόγω ενός δυσχερούς θεσμικού και νομικού πλαισίου αυτές οι αρμοδιότητες είχαν απομακρυνθεί από την Αυτοδιοίκηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο Αν. ΥΠΕΝ ανέφερε ότι η χώρα πλέον διαθέτει σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία το οποίο έχει ήδη κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει συμφωνηθεί με όλους τους οικονομικούς και κοινωνικούς εταίρους, υπάρχει γνώμη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και στις 8 Απριλίου θα γίνει στην Αθήνα το πρώτο Φόρουμ Κυκλικής Οικονομίας στη χώρα μας, με τη συμμετοχή της Γ.Δ. Περιβάλλοντος και Ευρωπαίων επιτρόπων και αξιωματούχων.

Επίσης, τόνισε ιδιαίτερα ότι στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η χώρα το στοιχείο που θα αλλάξει πλήρως την εικόνα είναι η τιμολογιακή πολιτική για τη διαχείριση των αποβλήτων. Σύμφωνα με τον Σωκράτη Φάμελλο, από τον Νοέμβριο του 2017, με τον νόμο για την ανακύκλωση και με τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΕ και της Επιτροπής Περιβάλλοντος, έχει συνδεθεί το τέλος διαχείρισης απορριμμάτων με την απόδοση κάθε δήμου στην ανακύκλωση, στην εκτροπή του οργανικού από την ταφή κ.λπ. Υπάρχει εδώ και δύο μήνες σε διαβούλευση και έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο της τιμολογιακής πολιτικής, καθώς και η κατάργηση του φόρου ταφής και η μετατροπή του σε περιβαλλοντική εισφορά για την κυκλική οικονομία: “Είναι σημαντικό ότι το 80% των επιστημονικών και παραγωγικών φορέων της χώρας έχουν τοποθετηθεί θετικά και πλέον το αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι και νομοθετημένη η νέα τιμολογιακή πολιτική”.

“ Έχουμε αποφασίσει να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν της ταφής και των προστίμων, που μας άφηναν έξω από την ευρωπαϊκή κανονικότητα. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την Ελλάδα πραγματικά πρωτοπόρα στην Ευρωζώνη” και ολοκλήρωσε τονίζοντας ότι πλέον η εφαρμογή της ξεχωριστής συλλογής είναι υποχρεωτική σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και έχουν ενημερωθεί ως προς αυτό και τα Υπουργεία και η ΚΕΔΕ. Επίσης, ορίζεται, κατά την αδειοδότηση όλων των δραστηριοτήτων, ότι η χωριστή συλλογή και η διαλογή στην πηγή είναι υποχρεωτικές. Ήδη η Δημόσια Αρχή Λιμένων έχει ζητήσει από όλα τα λιμάνια και τα Λιμενικά Ταμεία στην έξοδο των λιμανιών να υπάρχουν τέσσερα ρεύματα και οργανικό, ενώ το ίδιο γίνεται σε όλα τα αεροδρόμια και τα στρατόπεδα και θα ξεκινήσει και στον τουριστικό τομέα.