Της Κύρας Αδάμ

Η καταστροφή των ρωσικών αγωγών στη Βαλτική

  • Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, 2022 - 06:15

Τη Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2022, χαράματα, σημειώθηκε στη Βαλτική Θάλασσα, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της Γερμανίας, της Δανίας, της Σουηδίας, της Πολωνίας, η πρώτη από τέσσερεις συνολικά εκρήξεις στους υποθαλάσσιους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου, που μέχρι πρότινος τροφοδοτούσαν τη Γερμανία και από εκεί ολόκληρη σχεδόν την Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη.

Πρόκειται για την πρώτη στον πλανήτη τρομοκρατική περιβαλλοντική ενέργεια, με άγνωστες ακόμα και για πολύ καιρό τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από την έκλυση τόσης μεγάλης ποσότητας μεθανίου και κατ’ επέκταση και διοξειδίου του άνθρακα, ενώ άγνωστες παραμένουν και οι επιπτώσεις στη θάλασσα και τον βυθό της Βαλτικής.

Και όμως οι Ευρωπαίοι ηγέτες και η Κομισιόν ελάχιστα ενδιαφέρθηκαν και αναφέρθηκαν στο θέμα  λες και επρόκειτο για έκρηξη εξάτμισης μοτοσακό.

Οι πλέον βιαστικοί από αυτούς έσπευσαν όμως να κατονομάσουν ή να περιγράψουν τη Ρωσία ως τον σαμποτέρ της έκρηξης στους δύο αγωγούς στη Βαλτική και εσπευσμένα επέστρεψαν στα καθήκοντα τους, δηλαδή να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση, την επισιτιστική κρίση, την ύφεση, τον πληθωρισμό και το γκρέμισμα του ευρώ έναντι του δολαρίου. Και να συνεχίσουν φυσικά να κατηγορούν τον Πούτιν για όλα τα τωρινά και μελλούμενα βάσανα των Ευρωπαίων πολιτών, τα περισσότερα από τα οποία τα δημιούργησαν οι ίδιοι, οι μέτριοι Ευρωπαίοι ηγέτες κι οι Επίτροποι τους.

Μέχρι στιγμής ουδείς έχει αναλάβει την ευθύνη γι’ αυτήν την τρομοκρατική περιβαλλοντική ενέργεια στη Βαλτική. Και το πιθανότερο είναι να μην την αναλάβει κανείς, αφού «η δουλειά έγινε» και οι αντιδράσεις  ήταν ικανοποιητικές, δηλαδή σχεδόν ανύπαρκτες.

Από την ενέργεια αυτή όμως κάποιοι ωφελούνται και κάποιοι υποφέρουν.

Η εκδοχή ότι ο περιβαλλοντικός τρομοκράτης είναι η Ρωσία του Πούτιν υποστηρίχθηκε σχεδόν μετά πάθους από τα διεθνή ΜΜΕ, χωρίς όμως να απαντώνται πολλά και κρίσιμα λογικά επιχειρήματα:

• Η Ρωσία είχε βασίσει μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής πολιτικής της στην κατασκευή των αγωγών NORD STREAM 1 και NORD STREAM 2, ξοδεύοντας πολλά δισεκατομμύρια δολάρια για να εξασφαλίσει την «ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης» από αυτήν. Κάνοντας χαρακίρι στους αγωγούς, η Ρωσία πράγματι «απελευθερώνει» την Ευρώπη από το ρωσικό φυσικό αέριο και την στέλνει κατ’ ευθείαν στο αντίπαλο και πανάκριβο LNG από τις ΗΠΑ. Με άλλα λόγια, η Ρωσία με το χαρακίρι της έκλεισε την πόρτα της στην Ευρώπη, χάνει τα εκατομμύρια ρούβλια που πληρώνουν ακόμα ευρωπαϊκά κράτη για λιγοστό ρωσικό φυσικό αέριο. Δηλαδή η Ρωσία παύει να χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο της ως «όπλο εκβιασμού απέναντι στη Δύση», όπως βλακωδώς επαναλαμβάνει η ηγέτης της ΕΕ, βαρόνη κα φον ντερ Λάιεν. Επιπροσθέτως η «αυτοκτονική Ρωσία» κλείνει σχεδόν ερμητικά οποιαδήποτε χαραμάδα για μελλοντική «ενεργειακή προσέγγιση» με τη Γερμανία, κάτι που ούτε το ίδιο το Βερολίνο θέλει.

• Η τρομοκρατική περιβαλλοντική ενέργεια έγινε κάποια χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της Πολωνίας, Δανίας, Γερμανίας, Σουηδίας, δηλαδή «στην καρδιά του ΝΑΤΟ» στη Βαλτική. Χωρίς αυτές να πάρουν μυρουδιά. Δηλαδή, ρωσικά υποβρύχια, υποβρύχια drones, βατραχάνθρωποι και τόνοι εκρηκτικού υλικού και άλλων απαραίτητων οργάνων, πέρασαν για μέρες απαρατήρητα από τα Νατοϊκά συστήματα, όργανα κλπ. και επιτέλεσαν την καταστροφή με την άνεση τους, λες και έπαιρναν μέρος σε χολιγουντιανή ταινία δράσης.

• Το ερώτημα το οποίο εγείρεται είναι αν το ΝΑΤΟ είναι σε θέση να προστατεύσει τις κρίσιμες βασικές υποδομές των μελών του ή όχι. Να σημειωθεί ακόμα ότι στην ίδια περιοχή της Βαλτικής, γύρω από το νησί Μπόρνχολμ, όπου σημειωθήκαν οι εκρήξεις, τον περασμένο Ιούνιο έγινε μεγάλη νατοϊκή άσκηση υποθαλάσσιων εκρηκτικών  και χρήση υποθαλάσσιων drones…

• Το κωμικοτραγικό της ιστορίας είναι ότι ακριβώς τις ημέρες των εκρήξεων των ρωσικών αγωγών NORD STREAM 1  και NORD STREAM 2 έγιναν τα …επίσημα εγκαίνια του αγωγού  BALTIC PIPE, ο οποίος μεταφέρει νορβηγικό φυσικό αέριο από τη Νορβηγία στη Δανία και από εκεί στην Πολωνία- παρακάμπτοντας επιδεικτικά τη γειτονική Γερμανία….

• Εγείρεται λοιπόν το ερώτημα γιατί η Μόσχα δεν ανατίναξε τον νέο αγωγό BALTIC PIPE, που δεν της ανήκει και είναι και ανταγωνιστικός και επέλεξε να επιδείξει και εφαρμόσει όλα τα αυτοκρατορικά αυτοκτονικά σύνδρομα της, που κάνουν τον Φρόιντ να στριφογυρίζει εκεί που βρίσκεται…

• Από αυτήν την τρομοκρατική περιβαλλοντική πράξη, ο μεγάλος κερδισμένος είναι οι ΗΠΑ, αφού η Ευρώπη πλέον θα εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικώς από το αμερικανικό LNG και την εκάστοτε αμερικανική ενεργειακή πολιτική.

• Ο μεγάλος χαμένος είναι η Ευρώπη και πρωτίστως η Γερμανία, η οποία πλέον ζορίζεται πάρα πολύ να εξασφαλίσει τους ενεργειακούς πόρους της χρονιάς, όχι μόνον για να μην παγώσουν οι πολίτες της, αλλά κυρίως για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της «η ατμομηχανή της Ευρώπης», δηλαδή η γερμανική βιομηχανία με τη μέχρι πρότινος μεγάλη εξαγωγική δύναμη της.

• Η γερμανική οικονομία, βιομηχανία και κοινωνία μπαίνουν σε βαθιά ύφεση και μαζί της και ολόκληρη η Ευρώπη, που μόνον ως ανέκδοτο πια μπορεί να φαντάζει πλέον ως «παγκόσμια δύναμη».

Ετικέτες: