Από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου οι διαγωνισμοί για την ενοικίαση των παραλιών

  • Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου, 2024 - 18:43

Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του σχεδίου νόμου «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές» παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Το νομοσχέδιο τίθεται άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, με την κυβέρνηση να επιστρατεύει όλα τα όπλα της τεχνολογίας (drones αλλά και ειδική εφαρμογή καταγγελιών) για την επίβλεψη της νομιμότητας σε αιγιαλό και παραλία.

Η νομοθετική παρέμβαση έρχεται μετά τις διαστάσεις που έλαβαν πέρυσι οι αντιδράσεις στο λεγόμενο «κίνημα της πετσέτας» και ενώ 4.500 έλεγχοι οδήγησαν σε διαπίστωση 1.750 παραβάσεων.

Σημαντικότερη αλλαγή σε ό,τι αφορά στην ενοικίαση των παραλιών είναι ότι πλέον οι διαγωνισμοί δεν θα γίνονται από τους κατά τόπους δήμους, αλλά ψηφιακά από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Με τον τρόπο αυτό μπαίνει μια τάξη στον τρόπο ενοικίασης-χρήσης των παραλιών αλλά εξασφαλίζεται και η πλήρης διαφάνεια της όλης διαδικασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Δήμοι δεν χάνουν το οικονομικό αντάλλαγμα που ελάμβαναν έως και σήμερα, αλλά παύουν να εμπλέκονται στη διαδικασία δημοπράτησης αδειών.

«Κάνουμε ένα σημαντικό βήμα μπροστά» υπογράμμισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι θα χρησιμοποιούμε drones και άλλα μέσα για να επιβλέπουμε την τήρηση της νομιμότητας.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, το υπουργείο θα έχει την ευθύνη για τους διαγωνισμούς, ενώ τα έσοδα για τη χώρα θα είναι σημαντικά πιο πολλά.

Είναι ενδεικτικό πάντως -παρότι το οικονομικό επιτελείο δεν θέτει επισήμως κάποιον εισπρακτικό στόχο- ότι μέχρι σήμερα ετησίως το δημόσιο εισπράττει περί τα 10-12 εκατομμύρια ευρώ μόλις, από το σύνολο των πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων αιγιαλού και παραλίας που τα εκμεταλλεύονται ιδιώτες.

Όπως δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, ο αιγιαλός θα καταγραφεί ηλεκτρονικά, τα τετραγωνικά παραχωρούμενης έκτασης θα είναι προκαθορισμένα και αυστηρά με την καθιέρωση μάλιστα «απάτητων παραλιών» για περιοχές Natura. Καθιερώνεται νέα τιμή εκκίνησης με βάση τις αντικειμενικής αξίας με συντελεστή βαρύτητας ανά περιοχή, τυποποιημένα τεύχη διακήρυξης και συμβάσεις παραχώρησης έως 3 ετών και υποχρεωτική ολοκλήρωση της παραχώρησης έως 31 Μαρτίου κάθε έτους. Για φέτος ειδικά, έως τις 15 Μαϊου.

Αυστηροί έλεγχοι και πρόστιμα

Οι παραχωρησιούχοι αναλαμβάνουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για ύπαρξη ναυαγοσώστη, για τον καθαρισμό της παραλίας, αλλά και την εγκατάσταση ειδικών μηχανισμών εξυπηρέτησης για άτομα με ειδικές ανάγκες (σε συγκεκριμένες παραχωρήσεις με ευθύνη του Δήμου) αλλά και για την ανάρτηση πινακίδας με συντεταγμένες με την απόφαση παραχώρησης. Στην ίδια πινακίδα θα υπάρχει και QR Code με βάση το οποίο θα μπορεί να ελέγχει ο λουόμενος αν τηρούνται οι όροι της παραχώρησης ώστε, αν θέλει, να κάνει καταγγελία σε ειδική εφαρμογή η οποία θα δημιουργηθεί.

Μέσω του ΤΑΙΠΕΔ που έχει συμβάσεις πλαισίου θα μπορούν νομικά και τεχνικά οι κτηματικές να υποστηρίζονται σε ό,τι αφορά τη στελέχωση των υπηρεσιών και παράλληλα θα υπάρχουν εσωτερικές μετακινήσεις ώστε να υπάρχεια το απαραίτητο προσωπικό για τους ελέγχους.

Τα πρόστιμα που θα βεβαιώνονται στους παραβάτες θα φαίνονται αμέσως στο σύστημα. Σε ό,τι έχει να κάνει με το ύψος τους, ο γενικός κανόνας είναι ότι θα είναι τα τετραπλάσιο της αξίας της αρχικής σύμβασης, ενώ σε περίπτωση καταπάτησης που δεν υπάρχει δηλαδή καμία σύμβαση, θα σφραγίζεται ο χώρος αμέσως. Στη συνέχεια θα βεβαιώνεται και σε αυτήν την περίπτωση πρόστιμο που θα καθορίζεται ανάλογα με την περίπτωση.

Οι ποινές θα έχουν διαβαθμίσεις ανάλογα με το μέγεθος της παράβασης. Δεν μπορούμε να εξισώνουμε το ένα τετραγωνικό με τα χίλια, είπε ο κ. Χατζηδάκης αναφερόμενος στο ύψος των προστίμων.

Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της συνέντευξης, το προηγούμενο σύστημα δεν λειτούργησε στην πράξη. Ο χαρακτήρας της παρέμβασης που πραγματοποιείται τώρα δεν είναι προσανατολισμένος στην αύξηση των εσόδων. Σκοπός είναι να μπει μια τάξη στις παραθαλάσσιες περιοχές και να εισαχθεί μια νέα λογική στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Για αυτόν τον ρόλο καθιερώνουμε τον θεσμό της «απάτητης» παραλίας.

Θεωρούμε ότι προστεύοντας το περιβάλλον και θέτοντας κανόνες, ενισχύουμε τον τουριστικό προϊόν και κατ’ επέκταση την οικονομική μας θέση ως κράτος.

Οι «απάτητες παραλίες» στέλνουν ένα φιλοπεριβαλλοντικό μήνυμα που θα ενισχύσει το τουριστικό προϊόν της χώρας μας.

Πρόσβαση στις παραλίες

Εκείνο που επίσης αλλάζει τώρα είναι είναι πως όλες οι παραλίες θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά το 50% ελεύθερο. Με τα νέα δεδομένα, από αυτό το καλοκαίρι, κάθε πολίτης θα μπορεί να βρει χώρο για να βάλει την πετσέτα ή την ομπρέλα του, στο 50% κάθε παραλίας, ασχέτως αν η χρήση του χώρου είναι παραχωρημένη σε ιδιώτες.

Την ιδια στιγμή, ο ελεύθερος χώρος ανάμεσα σε όμορες επιχειρήσεις πρέπει να είναι έξι μέτρα, ενώ αν δεν εξασφαλίζεται το 50% τότε η παραχώρηση θα μειώνεται σημαντικά.

Τέλος η πρόσβαση στις παραλίες πρέπει να είναι ελεύθερη. Δεν υπάρχουν ιδιωτικές παραλίες, τόνισε ο υπουργός και υπ΄αυτήν την έννοια τα ξενοδοχεία πρέπει και αυτά να επιτρέπουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στην παραλία που έχουν μπροστά τους. Αν παρεμποδίζεται η πρόσβαση θα υπάρχουν πρόστιμα.

Πηγή:protothema.gr