Πολιτικές επιλογές που απέφεραν θετικά τουριστικά αποτελέσματα από την υπουργό Τουρισμού Έλ. Κουντουρά

Υψηλές τουριστικές επιδόσεις

  • Παρασκευή, 23 Ιουνίου, 2017 - 06:13

Στην ισχυρή δυναμική ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού και το σημαντικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας στην Ελλάδα, αναφέρθηκε η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, τονίζοντας ότι σε εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής τα δύο τελευταία χρόνια παρά τις δυσκολίες και τις γεωπολιτικές εξελίξεις, αυξήθηκαν οι εξαγωγές, η απασχόληση και οι επενδύσεις, και πλέον με την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη.

Η υπουργός μιλώντας στο συνέδριο του ΠΣΕ για τους Δρόμους Εξόδου από την Κρίση «Εμπιστοσύνη, Επενδύσεις, Εξαγωγές», ανάφερε ότι ο τουρισμός αποτελεί ανάσα για την εθνική οικονομία και βασικό πυλώνα ανάπτυξης, καθώς συνεισφέρει περισσότερο από το 20% στο ΑΕΠ και δίνει περίπου 1 εκατ. άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής του υπουργείου τουρισμού είπε ότι σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται από το 2015 η νέα εθνική τουριστική πολιτική, με όραμα και στόχο να καταστήσουμε την Ελλάδα παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό 365 ημέρες το χρόνο, με οφέλη στην τουριστική ανάπτυξη που θα διαχυθούν σε όλη τη χώρα.

Αυξημένα τουριστικά μεγέθη και επενδυτικές προτάσεις

Δίνοντας τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την τουριστική άνοδο η κ. Κουντουρά ανάφερε ότι το 2015 είχαμε ρεκόρ εσόδων και διεθνών αφίξεων με 26 εκατ. τουρίστες και το 2016 νέο ρεκόρ 28 εκατομμυρίων διεθνών αφίξεων μετά από μία χρονιά-ρεκόρ. Η ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού είναι 7%, διπλάσια του μέσου όρου της  ανάπτυξης του παγκόσμιου τουρισμού που είναι 3-4%.

Υπενθύμισε δε την αναφορά του Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, Τάλεμπ Ριφάι, ο οποίος όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα πριν από μερικούς μήνες μας είπε ότι η Ελλάδα έχει κερδίσει το σεβασμό όλου του κόσμου για τον τρόπο διαχείρισης της ελληνικής κρίσης και ότι έχει πετύχει ένα μικρό θαύμα στον τουρισμό, με ρυθμούς ανάπτυξης που οφείλονται στην ισχυρή πολιτική βούληση και στην εξαιρετική νέα τουριστική πολιτική.

Σε ένα δύσκολο περιβάλλον με εξωγενείς και αστάθμητους παράγοντες και γεωπολιτικές εξελίξεις, η υπουργός μίλησε για την επιτυχία, εκτός από διαδοχικά ρεκόρ επιδόσεων στα τουριστικά μεγέθη, με την πολύ μεγάλη αύξηση στις επενδύσεις και πρωτοφανές εγχώριο και διεθνές ενδιαφέρον.

Το 2016 κατατέθηκαν στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Τουρισμού, ΕΥΠΑΤΕ 142 φάκελοι για νέα και υφιστάμενα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων άνω των 300 κλινών, για ειδικές τουριστικές υποδομές και για τρία νέα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα.

Στον αναπτυξιακό νόμο κατατέθηκαν έως το Μάρτιο 251 προτάσεις για ξενοδοχειακές επενδύσεις, που αντιπροσωπεύουν το 50% της συνολικής αξίας των προτάσεων.

Στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις σε γενικές και ειδικές υποδομές  που ήδη έχουν δρομολογηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη, ενισχύουν το τουριστικό προϊόν και τη συνολική εμπειρία των επισκεπτών στη χώρα μας.

Τα αποτελέσματα της τουριστικής πολιτικής

Η υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στις στρατηγικές επιλογές οι οποίες αφορούν στη διαμόρφωση σταθερού και φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη δημιουργία του πλαισίου ενθάρρυνσης της τουριστικής επιχειρηματικότητας.

Σε θεσμικό επίπεδο, οι ενέργειες του προηγούμενου διαστήματος αφορούν στην ολοκλήρωση τομών και μεταρρυθμίσεων για τον εξορθολογισμό του πλαισίου σύστασης και αδειοδότησης νέων επιχειρήσεων, τη θέσπιση κριτηρίων και σύγχρονων προδιαγραφών λειτουργίας για επιμέρους κλάδους του τουρισμού,

απλοποίηση διαδικασιών με τη μείωση της γραφειοκρατίας και των διοικητικών βαρών μέσα από Υπηρεσίες Μιας Στάσης (One-Stop-Shop) .

Με νομοθετικό έργο και υπουργικές αποφάσεις το προηγούμενο διάστημα δόθηκε λύση σε χρονίζοντα προβλήματα για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, απλουστεύθηκαν οι διαδικασίες αδειοδοτήσεων και βελτιώθηκε η καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων, ετοιμάζεται μία νέα νομοθετική πρωτοβουλία για να καλύψει όλα τα κενά και τις εκκρεμότητες από το παρελθόν στο σύνολο της τουριστικής νομοθεσίας, σε θέματα αδειοδοτήσεων και προδιαγραφών λειτουργίας, ολοκληρώθηκε η κωδικοποίηση και ψηφιοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας, συγκεντρώνοντας τη νομοθεσία 100 και πλέον ετών σε μία ενιαία πλατφόρμα, με σύγχρονη και απλή αποτύπωση, ένα έργο-παρακαταθήκη για τον ελληνικό τουρισμό.

Πέραν αυτών καταργήθηκαν αναχρονιστικά καθεστώτα όπως οι Περιοχές Ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης, δίνοντας τη δυνατότητα επαναλειτουργίας ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αναβάθμισης κατηγορίας των μονάδων και ένταξής τους στα προγράμματα του ΕΣΠΑ και εξασφαλίστηκε η ενεργοποίηση πόρων μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 άνω των 300 εκατ. ευρώ σε συγχρηματοδοτούμενες δράσεις για τον τουρισμό, που περιλαμβάνουν την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας και έργα υποδομών στους ΟΤΑ και σε δημόσιους φορείς.

Μέσα από την εθνική τουριστική πολιτική με την πραγματοποίηση της επιμήκυνσης της θερινής τουριστικής περιόδου, το άνοιγμα νέων ξένων αγορών επισκεπτών υψηλών εισοδημάτων αυξάνοντας 10% τον τουρισμό πολυτελείας, τους νέους τουριστικούς προορισμούς που προωθούνται, τα νέα θεματικά τουριστικά προϊόντα-κεφάλαιο αναξιοποίητο στο παρελθόν-που πλέον προσφέρονται και που μπορούν να φέρουν τουρισμό και ανάπτυξη όλο το χρόνο, ενθαρρύνεται η νέα τουριστική δραστηριότητα, στηρίζεται η επιχειρηματικότητα και ενισχύεται η εθνική περιφερειακή ανάπτυξη σε συνεργασία με τις 13 Περιφέρειες, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα Επιμελητήρια και τον ιδιωτικό τομέα.

 

Η υπουργός αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα της τρίτης χρονιάς εφαρμογής της πολιτικής που έφερε θεαματικά διψήφια νούμερα στις κρατήσεις και τις αφίξεις, στην έναρξη του 2017, με 150 νέες αεροπορικές συνδέσεις, με 6.000 πρόσθετες πτήσεις προς τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Στο πεντάμηνο τα επίσημα στοιχεία από όλες τις πηγές  ξεπερνούν κάθε προσδοκία και  αποτυπώνουν τη σημαντική αύξηση των διεθνών αφίξεων, των διανυκτερεύσεων, των πληροτήτων, των εσόδων και της απασχόλησης.

Επτά στις δέκα νέες θέσεις εργασίας τον Μάιο οφείλονται στον τουρισμό.

Τo σύστημα ΕΡΓΑΝΗ κατέγραψε ρεκόρ στο ισοζύγιο απασχόλησης το πεντάμηνο του 2017, τη μεγαλύτερη επίδοση από το 2001 και ειδικότερα το μήνα Μάιο προστέθηκαν 215.304 νέες θέσεις εργασίας.

Στον τομέα της επικοινωνίας και προβολής, υλοποιείται από το υπουργείο Τουρισμού ένα δυναμικό πρόγραμμα μέσω του ΕΟΤ, με ενισχυμένη διεθνή παρουσία, με μεικτή διαφήμιση και με άμεσα και πολλαπλάσια οφέλη στην προώθηση του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Η δυναμική ανάπτυξη του τουρισμού και οι προοπτικές που δημιουργούνται  για τα επόμενα χρόνια καθιστούν την Ελλάδα ένα πολύ ελκυστικό προορισμό για νέες επενδύσεις υψηλής απόδοσης, σημείωσε η κ. Κουντουρά καταλήγοντας ότι ο τουρισμός είναι εθνικό κεφάλαιο, είναι εθνική υπόθεση. Η επένδυση στον τουρισμό είναι επένδυση στο μέλλον μας.