Συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών με την ΚΕΔΕ και την ΠΟΕ-ΟΤΑ

Επαφές και συζητήσεις με φόντο τα σκουπίδια

  • Δευτέρα, 26 Ιουνίου, 2017 - 06:12

Την ώρα που η δυσοσμία των απορριμμάτων, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού δημιουργούν μία αποπνικτική κατάσταση σε πολλές περιοχές της χώρας, το θέμα των συμβασιούχων καθαριότητας των δήμων παραμένει σε εκκρεμότητα.

Επαφές του υπουργού Εσωτερικών

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ολοκλήρωσε έναν κύκλο επαφών για το ζήτημα της απασχόλησης στους τομείς καθαριότητας των Δήμων, συναντώντας αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η ΚΕΔΕ ενημερώθηκε για την νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση τόσο για την πρόσληψη μόνιμου, τακτικού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ στους τομείς καθαριότητας των Δήμων, με προσδιορισμό των αναγκών από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και για την απασχόληση του υφιστάμενου προσωπικού με νέες συμβάσεις.

Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Σκουρλέτης, είχε το Σάββατο διαδοχικές συναντήσεις με τις διοικήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων  Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ – ΟΤΑ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΠ – ΟΤΑ), όπου παρουσίασε τη νομοθετική πρόταση της κυβέρνησης, για την απασχόληση προσωπικού στον τομέα της καθαριότητας στους Δήμους της χώρας, καθώς και για την απασχόληση των συμβασιούχων που ήδη εργάζονται, υπό τις εξελίξεις που επιβάλλει η κρίση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συμβουλίου.

Ο κ. Σκουρλέτης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα στην συνάντηση με την ΠΟΕ-ΟΤΑ παρουσιάσαμε αναλυτικά όλα τα σημεία της νομοθετικής ρύθμισης που σκοπεύουμε να καταθέσουμε την Δευτέρα. Δεχτήκαμε αρκετά ερωτήματα και δόθηκαν απαντήσεις. Θεωρώ θετικό ότι υπάρχει ένας ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας και διαβλέπω και μία ειλικρινή διάθεση από όλες τις πλευρές ώστε να βρεθεί λύση. Θέλω να επαναλάβω ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπουμε τη διασφάλιση της συνέχισης με νέες συμβάσεις των ήδη μέχρι τώρα εργαζομένων συμβασιούχων, μέχρι την ανακοίνωση των οριστικών των προσωρινών αποτελεσμάτων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την κάλυψη με μόνιμο τακτικό προσωπικό σε συγκεκριμένες θέσεις εργασίας. Είπα για άλλη μια φορά προς την ΠΟΕ-ΟΤΑ να θεωρούν δεδομένη την πολιτική θέση της κυβέρνησης να μην ενδώσει σε κάθε είδους πιέσεις για να παραδοθεί το έργο της συγκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιωτικά συμφέροντα. Επιφυλάχθηκαν να συνεδριάσουν και να μας απαντήσουν. Περιμένουμε λοιπόν την απάντησή τους».

Σε δημοσιογραφική ερώτηση αν υπάρχει νομική βάση, δηλαδή επίκληση λόγων δημοσίου συμφέροντος ώστε να μην αντιβαίνουν οι νέες συμβάσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ο Π. Σκουρλέτης απάντησε ότι «Όπως είδατε μιλάμε για νέες συμβάσεις. Στην πρότασή μας υιοθετούμε τον δρόμο που μας υπέδειξε το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο είπε ότι είναι αντισυνταγματικό, θέσεις οι οποίες καλύπτουν διαρκείς και πάγιες ανάγκες να καλύπτονται με συνεχώς ανανεούμενες συμβάσεις. Αυτό λοιπόν ως σκεπτικό το υιοθετούμε, το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι ένα ανώτατο δικαστήριο ούτως ή άλλως και για αυτό το έχουμε ενσωματώσει στην πρόταση που καταθέτουμε. Βεβαίως από την άλλη αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν εξαιρετικές συνθήκες, οι οποίες προκύπτουν από τα συσσωρευμένα σκουπίδια και με βάση λοιπόν αυτές τις παραμέτρους έχουμε καταθέσει την συγκεκριμένη πρόταση».

Για το εάν θα υπάρχει πρόβλεψη για τους εργαζόμενους στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ο υπουργός απάντησε ότι «Οποιοσδήποτε εργαζόμενος μπορεί να υποβάλει τα έγγραφά του σε αυτόν τον διαγωνισμό. Το ΑΣΕΠ θα είναι εκείνο το οποίο θα προβλέψει και μια μοριοδότηση για τους ήδη εργαζόμενους. Θεωρώ ότι μία τέτοια κατεύθυνση έχει βάση».

Διευκρινίζοντας τον χρονικό ορίζοντα είπε πως «Εμείς θα κάνουμε τα πάντα, ότι περνάει από την μεριά μας να γίνουν όλα πάρα πολύ γρήγορα και θεωρώ ότι το αντίστοιχο από όσο γνωρίζω σε επικοινωνία με τους ανθρώπους του ΑΣΕΠ θα κάνουν και από εκεί. Άρα μιλάμε μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, να έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία».

Για το εάν το υπουργείο έχει επεξεργαστεί εναλλακτικές λύσεις ο κ. Σκουρλέτης απάντησε ότι «Όταν υπάρχει διάλογος βρίσκεις λύσεις. Νομίζω λοιπόν ότι αδιέξοδο δεν θα υπάρξει. Περιμένουμε και την ΚΕΔΕ σε λίγο, να ακούσουμε και τις δικές τις απόψεις, νομίζω ότι όλοι τελικά πρέπει να σταθούν στο ύψος των ευθυνών που τους αναλογούν».

Σε ότι αφορά στον αριθμό των εργαζομένων μέσω ΑΣΕΠ, εκ μέρους του υπουργού διευκρινίστηκε ότι «Ο αριθμός όπως γνωρίζετε με βάση την κατοχυρωμένη Συνταγματική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα προσδιοριστεί από τους ίδιους τους Δήμους. Εμείς ήδη έχουμε εγκρίνει 2.500 προσλήψεις οι οποίες αντιστοιχούν σε αντίστοιχα αιτήματα που μας έχουν καταθέσει οι Δήμοι. Δίνουμε με τη συγκεκριμένη ρύθμιση τη δυνατότητα να υπάρχει αναπροσαρμογή στους οργανισμούς των Δήμων, έτσι ώστε να προκύψουν και άλλες οργανικές θέσεις με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες».

Επιφυλάξεις της ΚΕΔΕ για την τροπολογία

Από την πλευρά της ΚΕΔΕη ενημέρωση που ακολούθησε τη συνάντηση με τον υπουργό αναφέρει ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, ανάφερε ότι «Μας κατατέθηκε το σχέδιο της τροπολογίας, εκφράσαμε τις επιφυλάξεις μας καθώς υπάρχουν αδιευκρίνιστα σημεία – Σε κάθε περίπτωση αυτά θα εξεταστούν, τόσο από το νομικό μας τμήμα, όσο και κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Δ.Σ. που συγκαλούμε σήμερα».

Τις επιφυλάξεις της σε συγκεκριμένα σημεία του σχεδίου τροπολογίας που έχει καταρτήσει το Υπουργείο Εσωτερικών και αφορά στις συμβάσεις εργασίας στις υπηρεσίες καθαριότητας, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στο Υπουργείο με το Γ. Σκουρλέτη.

Όπως επισήμανε «η κυβέρνηση οφείλει να βρει λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε με δική της ευθύνη και υπαιτιότητα. Από τη συζήτηση που έγινε διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν ορισμένα ‘’αγκάθια’’, τα οποία θα μελετήσει το νομικό τμήμα της ΚΕΔΕ και στην έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 11:30 το πρωί σήμερα θα λάβουμε τις τελικές μας αποφάσεις σχετικά με το επίμαχο κείμενο της τοπολογίας».

Στη συνέχεια ο Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι «στόχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού είναι να μονιμοποιηθούν και να διατηρήσουν τις θέσεις τους οι συμβασιούχοι, ενώ για το καλό των πολιτών μας είναι ανάγκη να εξασφαλίσουμε καθαρές τις πόλεις μας».

 Να σημειωθεί ότι μοναδικό θέμα συζήτησης της Έκτακτης Συνεδρίασης, η οποία θα ξεκινήσει σήμερα το πρωί στα γραφεία της ΚΕΔΕ θα είναι “Οι εξελίξεις στο ζήτημα των συμβασιούχων μετά την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας από το ΥΠ.ΕΣ.”.