Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με τους υπουργούς Εσωτερικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Δημόσιες συμβάσεις κι έργα

  • Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου, 2017 - 06:16
  • /   Eνημέρωση: 20 Οκτ. 2017 - 20:00

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης και ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Αντώνη Παπαδεράκη, συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη και το Προεδρείο της Ένωσης, με θέμα τη δυνατότητα παρεμβάσεων στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις, προκειμένου οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μπορούν να υλοποιούν μελέτες και έργα πιο γρήγορα και εύκολα, να αξιοποιούν πλήρως τα διαθέσιμα κονδύλια και να ξεπερνούν προβλήματα υποστελέχωσης.

Συμφωνήθηκε η συγκρότηση ομάδας εργασίας που θα καθορίσει τις νομοθετικές παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο, αλλά και τυχόν αποσαφηνίσεις ή διευκρινίσεις που θα χρειαστούν, ώστε οι ΟΤΑ να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν πλήρως την κείμενη νομοθεσία. Κοινός στόχος είναι να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία τις επόμενες ημέρες.

 

Υπ. Εσωτερικών: Να βελτιωθούν οι διαδικασίες

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Πήραμε την πρωτοβουλία της συνάντησης σήμερα με τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ, παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη και του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου, από το υπουργείο Οικονομίας, του κ. Παπαδεράκη. Αντικείμενο της συνάντησής μας ήταν πώς θα κάνουμε πιο απλές τις διαδικασίες για τη συντόμευση της εκτέλεσης έργων στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για κάθε είδους προμήθειες, διαγωνισμούς, δημόσιες συμβάσεις και έργα που αφορούν στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάθε είδους έργο, τα οποία υπόκεινται, βέβαια, σε συγκεκριμένους κανόνες.

Το θετικό είναι ότι υπήρξε μία σύμπτωση απόψεων, μπορώ να πω ότι σήμερα κάναμε βήματα, έχουμε εστιάσει σε κάποιες αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν για τη βελτίωση του θεσμικού Πλαισίου και συμφωνήσαμε να υπάρξει και μία ομάδα εργασίας από τους συμμετέχοντες στη σημερινή συνάντηση, που άμεσα να καταλήξει σε αυτές τις αναγκαίες αλλαγές. Το συμπέρασμα είναι ότι όταν ξέρουμε τι θέλουμε, ξέρουμε ποιο είναι το πρόβλημα και μπορούμε να συνεργαζόμαστε, τότε μπορούμε να βρούμε και τις λύσεις. Δεν μιλάμε για κάποια συγκεκριμένα έργα που έχουν «κολλήσει», λέμε πώς θα γίνουν οι διαδικασίες καλύτερες. Υπάρχει ένα καινούργιο θεσμικό Πλαίσιο εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο, έχουμε την εμπειρία της πρώτης εφαρμογής του και σήμερα, λοιπόν, κοιτάμε πώς θα το κάνουμε πιο αποτελεσματικό, διασφαλίζοντας πάντοτε τη διαφάνεια και τη χρηστή διαχείριση, αυτό δηλαδή που θέλει ο πολίτης: Αυτό το οποίο πληρώνει να πιάνει τόπο και όχι βέβαια να κατασπαταλείται. Μιλήσαμε για βελτιώσεις στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, καθώς αυτή ήταν μία κοινή - αν θέλετε - μία συναντίληψη που υπήρξε από όλους όσοι συμμετείχαν”.

 

Απλούστευση κι επιτάχυνση

Ο ίδιος δε, επανέλαβε πως, “Δεν μιλάμε για κάποια συγκεκριμένα έργα και για ποσά, μιλάμε για διαδικασίες, για απλούστευση και επιτάχυνση και αφορά όλους τους Δήμους, μικρούς και μεγάλους. Αυτές αφορούν σε έργα εμβέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είτε αφορούν σε υποδομές στο αγροτικό ή στο δημοτικό δίκτυο είτε σε έργα αποχέτευσης, καθώς και προμήθειες. Για αυτό συμμετείχαν και εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομίας”.

Πρόσθεσε μάλιστα πως, “Δεδομένου ότι έχουμε και προβλήματα σε Δήμους, όπως γνωρίζετε σε κάποιες περιπτώσεις αυτό της υποστελέχωσης, εμείς πρέπει να βρούμε έναν τρόπο πώς θα ξεπεράσουμε αυτή την πραγματικότητα που υπάρχει και που μας δυσκολεύει. Υπάρχει πρόθεση για συνέργειες και συνεργασίες και ανάμεσα στους Δήμους αλλά και σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το υφιστάμενο ανθρώπινο δυναμικό.

Εκείνο που είπαμε εμείς είναι πώς θα προσαρμόσουμε το υφιστάμενο πλαίσιο στην ελληνική πραγματικότητα. Υπάρχουν λοιπόν και έργα, τα οποία είναι μικρά και τα οποία πρέπει να τρέξουμε. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήνουμε το χρόνο να κυλά, από τη στιγμή που υπάρχουν στις περισσότερες των περιπτώσεων και οι διαθέσιμοι πόροι”.

 

Υπ. Υποδομών και Μεταφορών: Προβλήματα που έχουμε από το παρελθόν. Ελλείψεις και στα μικρά νησιά

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, έκανε την εξής δήλωση για το θέμα της συνάντησης: “Εντοπίζουμε προβλήματα που έρχονται από το παρελθόν και προσπαθούμε να τα λύσουμε σε στενή συνεργασία με τους ΟΤΑ. Επειδή έχουμε μεγάλες ελλείψεις στο στελεχιακό δυναμικό των Δήμων, πρέπει να προβλέψουμε να υπάρχουν δομές του Δημοσίου που θα συμβάλλουν στο να πραγματοποιούνται έργα στους μικρούς δήμους.

Εκτός από την πρόβλεψη, που υπάρχει στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, για προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ Δήμων και Περιφερειών και των υπόλοιπων δομών του Δημοσίου (κεντρικοί φορείς, ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου), ζητήθηκε να υπάρχει μεγαλύτερη ευκολία, ώστε να μπορούν οι Δήμοι να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ τους.

Μιλάμε για την υπέρβαση ενός αντικειμενικού προβλήματος που αφορά τη στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών των Δήμων και με δεδομένους τους περιορισμούς που έχουμε για προσλήψεις, θα πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους, ώστε να το ξεπεράσουμε.

Καταλήξαμε ότι εκτός από τους φορείς και τις περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και των υπολοίπων δημόσιων φορέων και των Περιφερειών, οι δήμοι θα μπορούν να κάνουν προγραμματικές συμβάσεις και μεταξύ τους, να επιλέγουν στελέχη για την πλήρωση των επιτροπών διαγωνισμών από το μητρώο των αρμόδιων μηχανικών σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας και ειδική πρόβλεψη για τους μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς δήμους για προσωπικό, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που έχουν.

Οι τροποποιήσεις θα κατατεθούν άμεσα, είτε στο πρώτο νομοσχέδιο για τις μεταφορές ή στο αμέσως επόμενο”.

 

ΚΕΔΕ: Να γίνονται πράξη οι δεσμεύσεις

Σχετικά με το θέμα, αμέσως μετά τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, σημειώνοντας τα παρακάτω: “Με τις ηγεσίες των υπουργείων Εσωτερικών και Υποδομών είχαμε μία ιδιαίτερα χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση για σοβαρά θέματα που σχετίζονται με τις αναπτυξιακές προοπτικές των Δήμων. Χαιρετίζουμε τη διάθεση των συναρμόδιων υπουργών να προχωρήσουν σε βελτιωτικές ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τη λειτουργία των Δήμων, προς όφελος των πολιτών. Ωστόσο περιμένουμε να δούμε να γίνονται πράξη οι δεσμεύσεις τους και να αρθεί το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει πολλοί Δήμοι, κυρίως οι μικροί ορεινοί και νησιωτικοί, οι οποίοι είναι και αποψιλωμένοι από προσωπικό. Η Ελλάδα δεν έχει ούτε δευτερόλεπτο για χάσιμο. Είναι αδιανόητο εν μέσω κρίσης να μπλοκάρουν αναπτυξιακά έργα και να είναι τα χέρια μας δεμένα, εξαιτίας χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών. Ο διάλογος θα συνεχιστεί με στόχο να μην χάνεται πλέον ούτε ένα ευρώ από τα κονδύλια που προορίζονται για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών”.