Κοινή συνέντευξη Τύπου ΚΕΔΕ και Δημάρχων των νησιών του Αιγαίου

ΦΠΑ στη νησιωτική Ελλάδα

  • Παρασκευή, 25 Μαΐου, 2018 - 06:16

Την Τετάρτη 23 Μαΐου 2018, στα γραφεία της ΚΕΔΕ, πραγματοποιήθηκε κοινή συνέντευξη τύπου του Προέδρου της ΚΕΔΕ κ.Γ. Πατούλη και των Δημάρχων του Αιγαίου, με κεντρικό θέμα: «Η δυνατότητα διατήρησης μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στη νησιωτική Ελλάδα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η πολυσυζητημένη διαβούλευση που διεξάγεται αυτή την περίοδο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ, όσον αφορά τους συντελεστές φόρου προστιθέμενης αξίας καθώς και η επικείμενη, από 1η Ιουλίου, εξομοίωση των συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου με αυτούς της ηπειρωτικής χώρας.

Ο Δήμαρχος Μήλου κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης παραβρέθηκε και τοποθετήθηκε στη συνέντευξη, υπερασπίζοντας την άποψή του (ήδη από το 2016) πως η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά συνιστά «απώλεια του εισοδήματος των νησιωτών» και ότι «δεν χάσαμε το ΦΠΑ, η Κυβέρνηση το απώλεσαι και οι νησιώτες το χρεωθήκανε». Όσον άφορα τον τουρισμό, οι νησιώτικες οικογενειακές επιχειρήσεις έχασαν ένα ακόμα πλεονέκτημα τους: να είναι ανταγωνιστικές.

Άμεσα η διαπραγμάτευση”

Συνολικότερα, την κατηγορηματική αντίθεση της Αυτοδιοίκησης στην προοπτική να απωλέσουν συγκεκριμένα νησιά το προνόμιο του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, στην οποία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Σάμου Μ. Αγγελόπουλος, ο Δήμαρχος Λέσβου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Β. Αιγαίου Σ. Γαληνός, ο Δήμαρχος Λέρου Μ. Κόλιας, ο Δήμαρχος Μήλου Γ. Δαμουλάκης ο Αντιδήμαρχος Ρόδου Σ. Διακοσταματίου και το μέλος της ΠΕΔ Β. Αιγαίου Σ. Καμπούρης.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της ΚΕΔΕ, “Ο κ. Πατούλης αλλά και οι Δήμαρχοι των νησιών έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί στην ανάπτυξη των ελληνικών νησιών η υιοθέτηση μέτρων όπως αυτό της αύξησης του ΦΠΑ που πρόκειται να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου.

Επικαλούμενοι το σχετικό σχέδιο οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προτείνει τη διατήρηση των υφιστάμενων μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, κάλεσαν την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί άμεσα την εξαίρεση της χώρας μας από την υποχρέωση αύξησης των φορολογικών συντελεστών, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να υποβάλει στοιχειοθετημένο αίτημα διατήρησης και υιοθέτησης μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στη νησιωτική Ελλάδα, κατόπιν και των σχετικών πρωτοβουλιών που ανέλαβε η ΚΕΔΕ μαζί με τους Δημάρχους των νησιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 5 Δήμαρχοι του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου (Σπύρος Γαληνός) και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου (Φώτης Χατζηδιάκος) εκ μέρους των 34 νησιωτικών Δήμων του Νοτίου Αιγαίου κατέθεσαν στις 11.10.2017 αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προς την Πρόεδρο της Επιτροπής Αναφορών, σχετικά με το καθεστώς του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) που εφαρμόζεται στα νησιά του Αιγαίου. Η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε παραδεκτή την αναφορά τους και έκρινε ότι το αντικείμενο «εμπίπτει στο πεδίο δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

 

 

Ετικέτες: