Στη Σύρο ο Πρωθυπουργός της χώρας σήμερα το πρωί – Επίσκεψη σε Δημαρχείο και ναυπηγείο

Αλ. Τσίπρας: Κερδήθηκε το “στοίχημα” της επανεκκίνησης του Νεωρίου

Τη δέσμευσή του να επισκεφθεί τη Σύρο όταν θα είχε δρομολογηθεί η υπόθεση του Νεωρίου τήρησε ο Πρωθυπουργός της χώρας, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αφίχθη σήμερα το πρωί στο νησί, απευθύνοντας μήνυμα επανεκκίνησης της οικονομίας, μέσα από το παράδειγμα του ναυπηγείου Σύρου, μετά “το τέλος της μνημονιακής περιόδου”.

Ιδιαιτέρως ικανοποιημένος για τις εξελίξεις στο Νεώριο, ο ίδιος αναγνώρισε τη συλλογική προσπάθεια που οδήγησε στην κατάθεση του φακέλου εξυγίανσης της επιχείρησης, κάνοντας λόγο πλέον για μία δρομολογημένη “πορεία” του ναυπηγείου, η οποία σε βάθος τριετίας, είναι ευχή και όραμα να χαρίσει έως και 1.000 θέσεις εργασίας στον τόπο.

“Η πιθανότητα λουκέτου στο Νεώριο αποφεύγεται οριστικά. Το Νεώριο θα συνεχίσει να αποτελεί την ατμομηχανή της Κυκλαδικής οικονομίας” δήλωσε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στους εργαζόμενους του Νεωρίου σήμερα το πρωί και τονίζοντας χαρακτηριστικά: “Το Νεώριο να γίνει μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες της χώρας ώστε σε ορίζοντα επόμενης τριετίας να απασχολεί πάνω από 1.000 εργαζόμενους ως επί το πλείστον ανθρώπους του νησιού και των γύρω νησιών”.

Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε αναφορικά με τις προσπάθειες όλων των τελευταίων μηνών που καρποφόρησαν, “Χρειάστηκε μεγάλος αγώνας, χρειάστηκε κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους κι εμείς ως πολιτεία επιλέξαμε τον δρόμο της ευθύνης απέναντί σας. Αναλάβαμε ενεργό ρόλο, ειδικότερα στο ζήτημα των οφειλών και καταλήξαμε σε μία λύση που διασφαλίζει το Δημόσιο συμφέρον και ταυτόχρονα εξυπηρετεί και το πλάνο βιωσιμότητας της επιχείρησης”.

Ο κ. Τσίπρας, αναγνώρισε μάλιστα πως πέραν της πολιτικής βούλησης που έδειξε ξεκάθαρα η σημερινή ελληνική κυβέρνηση, απαιτήθηκε και απαιτείται “οι εργαζόμενοι να κρατάτε γερά στα χέρια σας την υπόθεση του Νεωρίου”.

Ο ίδιος ολοκλήρωσε την ομιλία του στο Νεώριο, τονίζοντας γενικότερα, πως, στόχος είναι “να ξανακερδίσουμε την εργασία στον τόπο μας. Και αυτή η εργασία να είναι αξιοπρεπής, να είναι καλά αμειβόμενη, να είναι με δικαιώματα”, μιλώντας για τις συλλογικές συμβάσεις και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Πρέπει να σημειωθεί πως, νωρίτερα, ο ίδιος είχε σύντομη συνομιλία με τους εκπροσώπους του Εργοστασιακού Σωματείου, κκ. Χατζαντώνη και Ρηγούτσο, όπως με τον νέο επενδυτή, Πάνο Ξενοκώστα, τους κυβερνητικους βουλευτές, Συρίγο, Συρμαλένιο και Μανιό, παρουσία και υπουργικών στελεχών, όπως των κκ. Πιτσιόρλα, Σαντορινιού και Ξυδάκη στις εγκαταστάσεις του Νεωρίου, ενώ προηγήθηκε και η επίσκεψή του στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

Ο Δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός και άλλα αιρετά μέλη της Δημοτικής Αρχής τον υποδέχθηκαν συνομιλώντας στο γραφείο του, από όπου και αναχώρησε για το Νεώριο.

Ο Πρωθυπουργός που είχε την ευκαιρία να περπατήσει για λίγα λεπτά στην πόλη ως την άφιξή του στο Δημαρχείο εισέπραξε θετικά λόγια από τον κόσμο, ο οποίος με θέρμη τον χαιρετούσε.