Θερμό καλωσόρισμα του Πρωθυπουργού στη Σύρο από τον κόσμο του ναυπηγείου και τη Δημοτική Αρχή Σύρου – Ερμούπολης

“Ιστορική ημέρα η παρουσία Τσίπρα στο Νεώριο”

O Αλ. Τσίπρας συνεχάρη τον Δήμαρχο για την απόφαση του ΔΣ να αποδεχθεί το κούρεμα των οφειλών σε ποσοστό 85%

Ημέρα με ιδιαίτερο συμβολισμό για την “αναγέννηση του Νεωρίου Σύρου” αποτέλεσε η παρουσία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα στη Σύρο, την περασμένη Παρασκευή το πρωί, οπότε και ο ίδιος επισκέφθηκε το νησί, απευθύνοντας τα δικά του μηνύματα για την ανάκαμψη της οικονομίας και της νέας πορείας του ναυπηγείου, με φόντο και την κατάθεση του φακέλου εξυγίανσης της επιχείρησης.

Ο κ. Τσίπρας πλαισιωμένος από υπουργικά στελέχη όπως τους κκ Πιτσιόρλα, Παππά, Ξυδάκη και Σαντορινιό, καθώς επίσης και από τους τρεις κυβερνητικούς βουλευτές Κυκλάδων, Νίκο Συρμαλένιο, Αντώνη Συρίγο και Νίκο Μανιό μετέβη πρώτα στο Δημαρχιακό Μέγαρο όπου και τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός με άλλους αυτοδιοικητικούς της Δημοτικής Αρχής, ενώ εν συνεχεία, βρέθηκε στον κύριο “σταθμό” του, στις εγκαταστάσεις του Νεωρίου, όπου και τον καλωσόρισαν τόσο οι εργαζόμενοι και τα μέλη της διοίκησης του Εργοστασιακού Σωματείου, κκ. Χατζαντώνης και Ρηγούτσος, όσο όμως και ο νέος επενδυτής, Πάνος Ξενοκώστας.

Ο Πρωθυπουργός έφθασε στο νησί λίγο μετά τις δέκα το πρωί, ενώ συνοδευόμενος από αυξημένη ασφάλεια και προσωπική φρουρά είχε την ευκαιρία να περπατήσει στην Ερμούπολη και ειδικότερα από το ύψος των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ ως και το Δημαρχείο, έχοντας δίπλα του κομματικά μέλη και φίλους του κόμματος, που τον χαιρέτησαν θερμά.

Πρόκειται για την τρίτη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων από τον Μάρτιο ως και σήμερα, η οποία και αποτέλεσε - όπως και ο πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου, Αντώνης Χατζαντώνης είπε – την τήρηση της δέσμευσης του ίδιου του κ. Τσίπρα, να έρθει ξανά στον τόπο, όταν τα δεδομένα για το Νεώριο θα είναι θετικά.

Αλ. Τσίπρας: Ο τόπος γυρνά σελίδα

Στην ομιλία του προς τους εργαζόμενους του Νεωρίου, ο κ. Τσίπρας υπήρξε σαφής στα πολιτικά μηνύματα που εξέπεμψε, εκφράζοντας τη χαρά του – πρωτίστως – που βρέθηκε στο ναυπηγείο της Σύρου, το οποίο όπως επεσήμανε είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ο “τόπος γυρνά σελίδα”.

“Θέλω να σας ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου για αυτή τη συγκινητική υποδοχή. Και θέλω να σας πω ότι είναι για μένα μεγάλη χαρά και συγκίνηση να βρίσκομαι εδώ σε έναν ιστορικό τόπο, στο Νεώριο, εδώ από όπου ξεκίνησαν οι μεγάλοι αγώνες της εργατικής τάξης της πατρίδας μας, να βρίσκομαι εδώ όμως σε μια στιγμή κρίσιμη, κομβική, ιστορική που ο τόπος γυρνάει σελίδα” δήλωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως, τήρησε την υπόσχεσή του να μεταβεί ξανά στο νησί, τον χρόνο που θα ήταν πλέον ξεκάθαρη “η προοπτική επαναλειτουργίας του”.

Εκτός αυτού δε, πρόσθεσε πως, “είναι και το γεγονός ότι επέλεξα η πρώτη παρέμβασή μου πολιτική, στη νέα εποχή που ξημέρωσε για τη χώρα μετά το τέλος των μνημονίων, να γίνει εδώ απέναντί σας. Σε σας, τους ανθρώπους του μόχθου, στους ανθρώπους της δουλειάς, στους ανθρώπους του μεροκάματου”, καθώς όπως ρητά δήλωσε, σκοπός της κυβέρνησης αποτελεί “να ξανακερδίσει την αξιοπρεπή εργασία στη χώρα”.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε εμφανώς ικανοποιημένος από τις εξελίξεις ο κ. Τσίπρας, “αν ξεκινήσαμε να ακούμε τον ήχο του σφυριού εδώ στο ναυπηγείο ξανά τον τελευταίο καιρό είναι χάρη στους δικούς σας αγώνες. Στους αγώνες των εργαζόμενων της εργατικής τάξης της Σύρου και αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία για όλο το λαό και για όλη τη χώρα. Και είναι και ένα υπόδειγμα για να πάμε μπροστά”.

Συλλογικός αγώνας για την επανεκκίνηση του Νεωρίου

Εστιάζοντας πιο αναλυτικά στην προσπάθεια που έγινε από όλες τις πλευρές για τη σύνταξη του φακέλου εξυγίανσης με σκοπό την αποτροπή της χρεοκοπίας και επισημαίνοντας την προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, ανέφερε πως, “Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής διότι το Νεώριο αποτελεί ένα διαφορετικό παράδειγμα. Ένα διαφορετικό παράδειγμα αποφασιστικότητας του αγώνα των εργαζόμενων, αλλά και υγιώς σκεπτόμενης επιχειρηματικότητας, με πίστη, με όρεξη, με όραμα και, κυρίως, με σχέσεις αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης με τους εργαζόμενους. Καμιά δουλειά δεν μπορεί να προκόψει αν αυτοί που είναι οι βασικοί συντελεστές, οι εργαζόμενοι, δεν είναι χαρούμενοι και ευτυχισμένοι και δημιουργικοί”.

Τόνισε μάλιστα κατηγορηματικά πως, “Αυτό το τεράστιο πλήγμα, αυτό το τεράστιο τραύμα για το νησί της Σύρου, η πιθανότητα λουκέτου στο Νεώριο, και το λέω αυτό με σιγουριά, αποφεύγεται οριστικά. Το Νεώριο θα συνεχίσει να αποτελεί την καρδιά, την ατμομηχανή της κυκλαδικής οικονομίας”.

Ως εκ τούτου, συμπλήρωσε πως, “ήδη ξεκίνησαν εργασίες με 300 περίπου εργαζόμενους οι οποίοι βρίσκονται ξανά στις δουλειές τους” ενώ όπως υπογράμμισε, “θα κάνουμε, όπως κάναμε και πριν, ό,τι περνάει από το χέρι μας, ούτως ώστε το Νεώριο να γίνει μία από τις μεγαλύτερες ναυπηγικές μονάδες της χώρας , με ορίζοντα την επόμενη τριετία  να απασχολεί πάνω από 1000 εργαζόμενους, ως επί το πλείστον ανθρώπους του νησιού και των γύρω νησιών της περιοχής”.

Ο κ. Τσίπρας θέλησε να ξεκαθαρίσει πως, για να φθάσει η υπόθεση του Νεωρίου στο “σήμερα”, “χρειάστηκε μεγάλος αγώνας και χρειάστηκε κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους”. Όπως υπογράμμισε, “Εμείς, ως πολιτεία, επιλέξαμε και επιλέγουμε το δρόμο της ευθύνης απέναντι σας. Αγωνιστήκαμε εδώ και πετύχαμε”.

Εκτός των ανωτέρω, ολοκληρώνοντας την αναφορά του στο Νεώριο, δεσμεύθηκε πως, “Δεν θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα για την άνθιση του Νεωρίου, για την άνθιση της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας, και της δημιουργικότητας του εργαζόμενου, σε κάθε περιοχή της χώρας”, τονίζοντας μάλιστα πως, “Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τον αγώνα σας, δεν θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα για την άνθιση του Νεωρίου”.

Επαναφορά συλλογικών συμβάσεων και αύξηση κατώτατου μισθού

Ο Πρωθυπουργός της χώρας από την πρωτεύουσα των Κυκλάδων θέλησε να απευθύνει πολιτικά μηνύματα αναφορικά με τα εργασιακά, μιλώντας για τους άμεσους στόχους της κυβέρνησης σε πολιτικό επίπεδο, “μετά τη μνημονιακή περίοδο”.

“Φίλες και φίλοι, τα χρόνια που περάσαν, τα 8 δύσκολα χρόνια για τον τόπο μας ο κόσμος της δουλειάς και του μόχθου ήταν αυτός που υπέφερε περισσότερο από όλους τους άλλους. Όλοι οι Έλληνες περάσαμε δύσκολα. Σχεδόν όλοι” ανέφερε, σχολιάζοντας καυστικά πως, “Υπήρξε και μια μικρή μειοψηφία που χρεοκόπησε τις επιχειρήσεις και έβγαλε τα χρήματα στο εξωτερικό”.

Σκιαγραφώντας με αριθμούς τον “εφιάλτη” της ανεργίας για τη χώρα, ο ίδιος ανέφερε: “Μέσα στα τρία πρώτα χρόνια της λαίλαπας, 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους. Έφτασε κάποια στιγμή η ανεργία στον τόπο μας το 2014 στο 27,5%. Σήμερα, τα τρία αυτά δύσκολα επίσης τελευταία χρόνια η ανεργία μειώθηκε κάτω από το 20, στο 19,6% είναι σήμερα, πάνω από 7 μονάδες”. Αναγνώρισε μάλιστα πως, “Δεν καταφέραμε ακόμα να καλύψουμε αυτό το 1 εκατομμύριο των χαμένων θέσεων, 300.000 καταφέραμε” επισημαίνοντας πως, “είναι μεγάλος ο δρόμος που έχουμε ακόμα μπροστά μας. Αλλά, θέλω σήμερα, εδώ ενώπιον σας να σας πω, ότι αν υπάρχει μία προτεραιότητα για αυτή την κυβέρνηση, αλλά και για τη χώρα, για το έθνος, είναι να ξανακερδίσουμε την εργασία στον τόπο μας. Και αυτή η εργασία να είναι αξιοπρεπής, να είναι καλά αμειβόμενη. Να είναι με δικαιώματα”.

Από την πλευρά του, υπογράμμισε πως, “το τέλος αυτής της περιόδου και το τέλος των μνημονίων σημαίνει επαναφορά των δικαιωμάτων, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και αύξηση του κατώτατου μισθού. Σημαίνει πορεία αντίστροφη. Ανοικοδόμηση της ποιοτικής εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη χώρα μας”.

Αντ. Χατζαντώνης: Θα φθάσουμε στην κορυφή το Νεώριο

Έκδηλη υπήρξε η χαρά και η ικανοποίηση των εργαζομένων του Νεωρίου για την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο νησί, με φόντο τις προσπάθειες και της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες απέδωσαν καρπούς ως τώρα σε επίπεδο σύνταξης του φακέλου εξυγίανσης και κατάθεσής του στο Πρωτοδικείο Σύρου.

“Σήμερα για μένα που είμαι άνθρωπος εργαζόμενος και πρόεδρος του Σωματείου είναι μία ιστορική μέρα” σχολίασε ο πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου, Αντώνης Χατζαντώνης, ο οποίος καλωσόρισε τον Πρωθυπουργό της χώρας, ευχαριστώντας τον παράλληλα επειδή όπως ανέφερε, “παραμέρισε προβλήματα, παραμέρισε γραφειοκρατία, ξεπέρασε αναχώματα στημένα, ξεπέρασε νοοτροπίες και κατεστημένα δεκαετιών για να μας φέρει την πραγματικότητα που όλοι επιθυμούμε. Μία πραγματικότητα που είναι μία για την Ελλάδα, μία για τη Σύρο μας, μία για το ναυπηγείο μας: Το Νεώριο να ξαναλειτουργήσει. Εμείς όλοι οι εργαζόμενοι της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας να γυρίσουμε στο σπίτι μας, το ναυπηγείο μας, να βρούμε τη δουλειά μας και να αμείβεται ο κόπος μας”.

Ο κ. Χατζαντώνης εκφράζοντας τον εργαζόμενο κόσμο του Νεωρίου, προχώρησε στη δέσμευση ότι με την προσπάθειά τους και οι ίδιοι θα στοχεύσουν στο “να φθάσουν το ναυπηγείο στην κορυφή”.

“Εδώ στη Σύρο κύριε Πρωθυπουργέ η δουλειά μας και η αγάπη μας για το ναυπηγείο, βασισμένο σε μία υγιή βάση, δίνει ένα μήνυμα σε όλους εκείνους που δεν πίστευαν ότι τα ελληνικά ναυπηγεία μπορεί να είναι ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά” τόνισε, υποστηρίζοντας πως, “Είμαστε ανταγωνιστικοί, είμαστε ποιοτικοί και θα είμαστε η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας της επόμενης δεκαετίας”.

Απόδειξη της νέας θετικής πορείας του Νεωρίου, η σημερινή εμπιστοσύνη που δείχνουν πλοιοκτήτες στο ναυπηγείο. “Τα 27 πλοία που προσέγγισαν στο ναυπηγείο μας τους τελευταίους τέσσερις μήνες και τα επόμενα 8 που έχουν κλειστεί στις επόμενες 40. Ρεκόρ για τα ελληνικά ναυπηγεία αυτός ο αριθμός” σχολίασε ο πρόεδρος του Εργοστασιακού, λέγοντας τέλος πως, “Δέσμευση δική μας κύριε Πρωθυπουργέ, είναι το όραμά μας να φθάσουμε στην κορυφή το ναυπηγείο. Να φθάσουμε στην κορυφή τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, κάνοντας το Νεώριο πρότυπο”.

Γενναία η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Σύρου - Ερμούπολης”

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός της χώρας είχε μεταβεί στο Δημαρχιακό Μέγαρο όπου και πραγματοποίησε συνάντηση με τον Γιώργο Μαραγκό στο γραφείο του.

Ο Αλέξης Τσίπρας εστιάζοντας στο θέμα του Νεωρίου, θέλησε να συγχαρεί τον Δήμαρχο για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να αποδεχθεί το μεγάλο ποσοστό κουρέματος των χρεών προς τον Δήμο.

“Είμαι ευτυχής που και η τοπική Αυτοδιοίκηση συστρατεύεται σε αυτήν την προσπάθεια πέρα και έξω από πολιτικές ή ιδεολογικές διαφορές” πρόσθεσε, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως, “Εγώ θέλω δήμαρχε θέλω να σε ευχαριστήσω, διότι πήρατε μία απόφαση την προηγούμενη εβδομάδα για τη διαγραφή του 85% των χρεών του ναυπηγείου προς τον Δήμο”. Όπως σχολίασε κατηγορηματικά ο κ. Τσίπρας, πρόκειται για “μία γενναία απόφαση”, την οποία επεσήμανε πως, “πιστεύω θα τη βρείτε θετικά μπροστά σας” αφού όπως υποστήριξε τέλος, “η λειτουργία του ναυπηγείου θα κινήσει ξανά την τοπική οικονομία και τα οφέλη για τον Δήμο θα είναι πολλά περισσότερα”.

Γ. Μαραγκός: Πλάτη στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας

Αμέσως μετά τα σύντομα λόγια του Αλέξη Τσίπρα, ο Γιώργος Μαραγκός εμφανίστηκε κατηγορηματικός ως προς την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να συνδράμει στη θετική πορεία του Νεωρίου, με το ΔΣ να αποδέχεται το κούρεμα των χρεών προς τον Δήμο σε ποσοστό μάλιστα 85%.

“Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την εξυγίανση και τη μεταβίβαση του Νεωρίου, της ιδιοκτησίας του. Για εμάς, το ναυπηγείο εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι συνυφασμένο με την τοπική οικονομία και με την αναπτυξιακή προοπτική του νησιού” δήλωσε ο Γιώργος Μαραγκός, εκφράζοντας παράλληλα και την πεποίθηση πως, “η λειτουργία του ναυπηγείου αποτελεί και ζήτημα εθνικής σημασίας, δεδομένου ότι πιστεύουμε ότι ο ναυπηγοεπισκευαστικός κλάδος, μπορεί να αποτελέσει έναν κλάδο αιχμής στην προσπάθεια που κάνει η χώρα για την έξοδο από την κρίση και για την οικονομική ανάκαμψη”.

Βάσει των ανωτέρω, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “είναι εξέχον για εμάς το ζήτημα του ναυπηγείου” αναφέροντας πως και για τον Δήμο η παρουσία του Πρωθυπουργού στο νησί “έχει έναν ισχυρό συμβολισμό”.

Ο κ. Μαραγκός θέλησε να εξηγήσει πως, “με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θελήσαμε κι εμείς ομόφωνα (σσ. ακριβής αναφορά δημάρχου) να συνεισφέρουμε προς την κατεύθυνση επίλυσης και των τελευταίων ζητημάτων και των λεπτομερειών, προκειμένου να επικυρωθεί η συμφωνία εξυγίανσης”.

Πέραν της αναφοράς του στο ναυπηγείο, ο κ. Μαραγκός αναφέρθηκε και στο σύνολο των κύριων προσπαθειών του Δήμου να υπάρξει αναβάθμιση υποδομών στη Σύρο, μιλώντας για διεκδίκηση και προώθηση αναπτυξιακών έργων σε κάθε επίπεδο (ύδρευση, αποχέτευση, λιμενικές παρεμβάσεις, αεροδρόμιο, εκπαιδευτικές υποδομές).

Προτού ολοκληρώσει τον χαιρετισμό του προς τον κ. Τσίπρα, επεσήμανε πως, “Ο Δήμος μας πάνω στη βάση ενός στέρεου αναπτυξιακού σχεδιασμού, επιχειρεί να δώσει αυτήν την προοπτική στο νησί, η οποία είναι και οικονομική και τουριστική και αναπτυξιακή”.

Όπως κατηγορηματικά σημείωσε τέλος, “Νομίζω ότι η Τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει απροσχημάτιστα να συστρατεύεται με την κυβέρνηση ώστε να προωθούνται από κοινού πολιτικές που είναι προς όφελος και της χώρας και των τοπικών κοινωνιών”.