Συνάντηση Υπουργού Εσωτερικών με το ΔΣ της ΚΕΔΕ για ζητήματα της Αυτοδιοίκησης

Πόροι, στελέχωση και διοίκηση

  • Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου, 2018 - 06:16

Tην πρώτη συνάντηση εργασίας με το ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), μετά την ανάληψη των καθηκόντων του είχε χθες το μεσημέρι ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η Υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης.

O Υπουργός Εσωτερικών επισήμανε στους Δημάρχους ότι ο «Κλεισθένης Ι» αποτελεί πλέον νόμο του κράτους και πρέπει να εφαρμοστεί, σημειώνοντας ότι η μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση εκτός από τον εκλογικό νόμο, περιλαμβάνει και άλλα πολύ σημαντικά θέματα, όπως είναι η μεταφορά αρμοδιοτήτων στους Δήμους, με παράλληλη μεταφορά πρόσθετων πόρων και η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, που θα πρέπει να προχωρήσουν με κοινή προσπάθεια και συνεργασία.

Έμφαση σε προσλήψεις

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε στους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τις θέσεις που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ανακοίνωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 8.500 εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας των Δήμων.

Ο υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε προσλήψεις εξειδικευμένου, επιστημονικού προσωπικού (118 θέσεις) σε μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους και κάλεσε τους Δημάρχους να ενημερώσουν άμεσα για τις ανάγκες που υπάρχουν, ώστε το Υπουργείο να προχωρήσει και σε άλλες ανάλογες αποφάσεις.

Μέριμνα για δομές φιλοξενίας

Αναφερόμενος στο θέμα του ελλείμματος που υπάρχει στις δομές των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, για τη φιλοξενία περισσότερων παιδιών, ο Υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση έχει κάνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια για την κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων, με σημαντική αύξηση των κονδυλίων και ενημέρωσε τους Δημάρχους ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα ενταχθούν στο επενδυτικό πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» όλα τα ώριμα σχέδια που υπάρχουν στους Δήμους, για να χρηματοδοτηθεί η δημιουργία νέων παιδικών σταθμών.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συγκροτηθεί μία μόνιμη ομάδα συνεργασίας με αντικείμενο την επεξεργασία όλων των θεμάτων που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την άμεση εξεύρεση λύσεων.

Αλ. Χαρίτσης: Τοποθετούμαστε με σοβαρότητα για λύσεις

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αλέξη Χαρίτση, “Σημαντικό μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στα οικονομικά των δήμων και στα ζητήματα της χρηματοδότησης. Είχε αναπτυχθεί μία πολύ καλή συνεργασία και το προηγούμενο διάστημα με το υπουργείο, η οποία αποκρυσταλλώθηκε και στα Επενδυτικά Προγράμματα «ΦιλόΔημος» και «ΦιλόΔημος ΙΙ», τα οποία υλοποιούνται με πολύ γοργούς ρυθμούς. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε αυτά τα προγράμματα με στοχευμένο τρόπο για να ικανοποιήσουμε ανάγκες, οι οποίες δεν καλύπτονται από άλλους χρηματοδοτικούς πόρους. Συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα τις επόμενες ημέρες στην έκδοση νέας Πρόσκλησης από τον «ΦιλόΔημο» για τη χρηματοδότηση μελετών νέων δομών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. (...)”.

Επιπλέον, με αφορμή τη συζήτηση για τη λειτουργία των Δήμων, ανέφερε πως, “είναι πάρα πολύ κρίσιμο να αναφέρουμε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια οι δήμοι επιβαρύνθηκαν με επιπλέον αρμοδιότητες, χωρίς όμως αυτό να μεταφράζεται πάντα με αντίστοιχες προσλήψεις σε προσωπικό και χρηματοδοτικούς πόρους. Αυτό επίσης είναι κάτι το οποίο αποτελεί βασική προτεραιότητα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δυσαναλογία μεταξύ αρμοδιοτήτων και διαθέσιμων ανθρώπινων και υλικών πόρων”.

Παρακάτω τόνισε, “Αυτή τη στιγμή η δημόσια διοίκηση αντιμετωπίζει πάρα πολύ μεγάλες αντιξοότητες. Από τα υπουργεία μέχρι τον τελευταίο δήμο της χώρας. Το συζητήσαμε χθες με τους εκπροσώπο