Ανακοίνωση της ΚΟ Σύρου του ΚΚΕ

Απορρίφθηκε τροπολογία για επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

  • Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου, 2019 - 15:06

Απορρίφθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς καν να συζητηθεί, η τροπολογία του ΚΚΕ για την επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα νησιά. Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γ. Δραγασάκης, και η υφυπουργός Οικονομικών, Κ. Παπανάτσιου, δεν έκαναν καμία αναφορά στην τροπολογία, παρά το γεγονός ότι προκλήθηκαν από τους βουλευτές του ΚΚΕ. Στο ίδιο μήκος κύματος, ΝΔ, ΔΗΣΥ (ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ) και όλα τα αστικά κόμματα, μηδενός εξαιρουμένου, σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης παρότι παρίσταναν ότι «έχουν βγει στα κάγκελα» για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, έκαναν γαργάρα την τροπολογία του ΚΚΕ, αποκαλύπτοντας το μέγεθος της υποκρισίας τους. 
Φυσικά μια τέτοια εξέλιξη δεν μας προκαλεί εντύπωση. Έχουν πέσει εδώ και πολύ καιρό οι μάσκες  για το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης, για το ρόλο που έχει αναλάβει στην πλήρη εφαρμογή όλων των αντεργατικών- αντιλαϊκών μέτρων που προβλέπουν τα μνημόνια και που ζει στο πετσί της κάθε λαϊκή οικογένεια. Αυτό που μας προκάλεσε όμως τρομερή εντύπωση είναι το θράσος με το οποίο προσπαθούν για ακόμα μια φορά να θολώσουν τα νερά και να «ξεγελάσουν» τους νησιώτες.
Την ίδια μέρα που η κυβέρνηση απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες την τροπολογία του ΚΚΕ ακούσαμε από το βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Συρμαλένιο να  βγαίνει στα κάγκελα υπερασπιζόμενος την επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, προτείνοντας στην κυβέρνηση του να υιοθετήσει την εξής πρόταση: «Η Κυβέρνηση στις νέες συνθήκες της μεταμνημονιακής εποχής διεκδικεί νέους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για όλη τη νησιωτική Ελλάδα, όχι μόνο για το Αιγαίο, αλλά και για τα νησιά του Ιονίου και για τα υπόλοιπα νησιά, στις Σποράδες, τον Σαρωνικό κλπ. σε εναρμόνιση με τον ΦΠΑ που υπάρχει σε άλλες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης…».
Αλήθεια σε άλλη συνεδρίαση βρισκόταν ο κ. Συρμαλένιος; Δεν ήταν εκεί όταν η κυβέρνηση, την οποία υπερασπίζεται όπου σταθεί και βρεθεί, και ψηφίζει και με τα δυο του χέρια τους αντιλαϊκούς νόμους της απέρριπτε ακριβώς αυτό το αίτημα.
Το έργο αυτό είναι το έχουμε ξαναδεί και δεν πιάνει πια. Ήρθε η ώρα ο καθένας να βγάλει συμπεράσματα. Καλούμε τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους με την συλλογική τους δράση υιοθετήσουν το πλαίσιο πάλης του ΚΚΕ για την επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά και την αποσύνδεση του από το προσφυγικό. Καλούμε τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία να γυρίσουν την πλάτη τους στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και Ε.Ε., να συμπορευτούν με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, απέναντι στην υποταγή και τη συναίνεση,  για άλλη οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας. 

 

Ετικέτες: