Τοποθέτηση αναπληρωτή Διευθυντή ΑΕΝ Σύρου στο νομοσχέδιο του Υπ. Ναυτιλίας

  • Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου, 2019 - 15:44

Παρακολουθώντας όσα αναφέρθηκαν εισηγητικά από τον Βουλευτή του Ν. Κυκλάδων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κ. Νίκο Συρμαλένιο, σε σχέση με την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Σύρου και το πρόσωπό μου ως Αναπληρωτή Διευθυντή Σχολής, τόσο κατά την συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της 18-2-2019, όσο και στην χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, κατά την οποία συζητήθηκε και εν τέλει ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, στο άρθρο 14 του οποίου περιλαμβάνονταν τροποποιήσεις διατάξεων του ν.2638/1998 που αφορούν στην δημόσια ναυτική εκπαίδευση, οφείλω να καταθέσω δημοσίως τις δικές μου απόψεις και παρατηρήσεις επί αυτών.

Στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, υπηρετώ ανελλιπώς ως μόνιμος Καθηγητής Ειδικών Μαθημάτων ειδικότητας Αγγλικής Γλώσσας από το 2001. Από τον Ιούλιο του 2013 έως και σήμερα, ως μοναδικός μόνιμος καθηγητής της Σχολής, ασκώ τα καθήκοντα του Αναπληρωτή Διευθυντή Σχολής, καθώς δεν υπηρετεί μόνιμος καθηγητής ειδικότητας Πλοιάρχου Α΄ τάξης Ε.Ν., ο οποίος να ασκεί τα καθήκοντα του Διευθυντή Σχολής, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία για τις Σχολές Πλοιάρχων. Ουσιαστικά, ασκώ πλήρως τα καθήκοντα του Διευθυντή, δίχως όμως να φέρω τον τίτλο του Διευθυντή και, φυσικά, δίχως να δικαιούμαι ή να «απολαμβάνω» τα έξοδα παράστασης για τη θέση του Διευθυντή, τα οποία λαμβάνουν οι Διευθυντές των υπολοίπων Σχολών Πλοιάρχων της ελληνικής επικράτειας, οι οποίοι είναι Πλοίαρχοι Εμπορικού Ναυτικού.

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, έχω κάνει πάρα πολλές προσπάθειες, μέσω επαναλαμβανόμενων εγγράφων αναφορών μου προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αιτούμενος από την ηγεσία του Υπουργείου, την ισότιμη αντιμετώπισή μου, ως ασκών τα καθήκοντα του Διευθυντή Σχολής, με τους Διευθυντές των υπολοίπων Σχολών, κάποιες από τις οποίες έχουν λάβει και το φως της δημοσιότητας, αλλά ουδέποτε υπήρξε ανταπόκριση από το Υπουργείο. Μάλιστα, εντός του έτους 2018, έφθασα στο σημείο να υποβάλλω δύο φορές την παραίτησή μου από την θέση του Αναπληρωτή Διευθυντή, (την 25-6-2018 και την 12-10-2018), και την αντικατάστασή μου από άλλο εκπαιδευτικό, όπως προβλέπεται σαφώς από την ισχύουσα νομοθεσία, η οποία όμως ΟΥΔΕΠΟΤΕ έγινε αποδεκτή. Επιπλέον, έχω οριστεί εκ νέου στη θέση του Αναπληρωτή Διευθυντή με απόφαση Υπουργού (!) της 16-8-2018, (καθώς οι Αναπληρωτές Διευθυντές ορίζονται με απόφαση του Διοικητή της εκάστοτε Σχολής), με την οποία πρακτικά μου «επιβλήθηκε» να ασκώ τα ίδια καθήκοντα των τελευταίων 6 ετών, υπό ακριβώς το ίδιο καθεστώς που ισχύει διαχρονικά μέχρι σήμερα. Με απλά λόγια, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έκρινε – και συνεχίζει να κρίνει – ότι είμαι ικανός να ασκώ πλήρως τα καθήκοντα του Διευθυντή Σχολής, ως Αναπληρωτής Διευθυντής, αλλά δεν είμαι ικανός ούτε να κατέχω την θέση του Διευθυντή, ούτε να λαμβάνω τα έξοδα παράστασης αυτής της σημαντικής θέσης ευθύνης.

Έπειτα από όλες τις παραπάνω προσπάθειές μου – και για πρώτη φορά κατά την τελευταία διετία – ο κ. Ν. Συρμαλένιος ανέδειξε εντός του Ελληνικού Κοινοβουλίου αυτό το μείζον ζήτημα, προκειμένου να δοθεί επιτέλους οριστική λύση, αλλά δυστυχώς, για πολλοστή φορά, «προσέκρουσε σε τοίχο». Τους λόγους που συνέβη αυτό, δεν είμαι σε θέση να τους γνωρίζω. Είμαι, όμως, βέβαιος ότι το ίδιο το Υπουργείο γνωρίζει πολύ καλά αυτούς τους λόγους, διότι, ενώ έχει αναγνωρίσει το δίκαιο αίτημά μου, δεν επιδιώκει παρόλα αυτά να δώσει μία λύση. Και σίγουρα, δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι λόγοι είναι δημοσιονομικού συμφέροντος, καθώς τα έξοδα παράστασης σε έναν και μοναδικό άνθρωπο που κατέχει θέση ευθύνης, δεν είναι δυνατόν να ρίξει «έξω» τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κλείνοντας, επειδή σε όλη μου τη ζωή δεν υπήρξα ποτέ αγνώμων και έχω μάθει να εκφράζομαι πάντοτε με ευθύτητα και ειλικρίνεια, νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω δημοσίως τον Βουλευτή του Ν. Κυκλάδων, κ. Νίκο Συρμαλένιο, για την προσπάθεια που έκανε, αναδεικνύοντας το αίτημά μου μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ώστε αυτό να γίνει αποδεκτό και να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση, αλλά και να επικρίνω την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που εξακολουθεί να το παραβλέπει και που, για άλλη μία φορά, δεν προέβη σε μία τόσο απλή, κατά την προσωπική μου γνώμη, νομοθετική ρύθμιση.

 

Γεώργιος Μ. Δούναβης

Καθηγητής Ειδικών Μαθημάτων και Αναπληρωτής Διευθυντής Σχολής Πλοιάρχων της ΑΕΝ/Σύρου.

 

 

 

 

Ετικέτες: