Πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ Σύρου για τις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου με προσκεκλημένη την υποψήφια ευρωβουλευτή, Λίλα Καφαντάρη

“Κόκκινη ψήφος η απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική”

Παρόντες ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γ. Ντουνιαδάκης και ο υποψήφιος Δήμαρχος με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Ν. Καΐλης

Να ενισχύσουν την “κόκκινη” ψήφο του ΚΚΕ στην κάλπη των Ευρωεκλογών κάλεσε τους πολίτες της Σύρου, η υποψήφια ευρωβουλευτής του Κομμουνιστικού κόμματος, Λίλα Καφαντάρη, στο πλαίσιο της ομιλίας της στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, με θέμα τις Ευρωεκλογές του 2019.

Η ίδια βρέθηκε στο νησί το απόγευμα της Δευτέρας, στο πλαίσιο της πανελλαδικής περιοδείας της, προκειμένου να αναπτύξει τις κύριες θέσεις του ΚΚΕ για τις κάλπες της 26ης Μαΐου, απευθύνοντας πρόσκληση προς τον κόσμο, να επιλέξει συνειδητά να στηρίξει τη φωνή εκείνη που “αποτελεί σταθερή απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική” σε κάθε επίπεδο.

Στο πάνελ των ομιλητών στην αίθουσα Γ. Ρίτσος του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης, βρέθηκε και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Γιάννης Ντουνιαδάκης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ την πολιτική εκδήλωση παρακολούθησαν ο υποψήφιος Δήμαρχος με τη Λαϊκή Συσπείρωση για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, Νικόλας Καΐλης, ενώ μεταξύ άλλων και ο συνεργαζόμενος στις δημοτικές εκλογές και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, Παύλος Χρυσαφίδης.

Δεν εξανθρωπίζεται η Ένωση των καπιταλιστών”

“Δυνατό ΝΑΙ στο ΚΚΕ σημαίνει δυνατό ΟΧΙ στην ΕΕ του κεφαλαίου, των κρίσεων, της φτώχειας και των πολέμων. Δυνατό ΝΑΙ στο Κομμουνιστικό Κόμμα σημαίνει αποδέσμευση από την ΕΕ, για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού. Αυτή είναι η πραγματικά προοδευτική διέξοδος για τους λαούς της Ευρώπης, η στέρεη βάση για να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η φιλία και να αναπτυχθούν αμοιβαία επωφελείς σχέσεις ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς λαούς” ανέφερε κατηγορηματικά στον πρόλογό της η Λίλα Καφαντάρη, η οποία φώτισε έντονα την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο σε όλες τις χώρες όπως και στην Ελλάδα, συνειδητά, με τη στάση και τη συνεργασία όλων των αστικών κομμάτων.

“Τα μνημόνια δεν ήταν αποτέλεσμα “λανθασμένων επιλογών”, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν η στρατηγική του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κομμάτων τους, για να στηριχθεί η κερδοφορία πάνω στα συντρίμμια των λαϊκών δικαιωμάτων” πρόσθεσε, ασκώντας κριτική στα λεγόμενα της κυβέρνησης και στη στάση της, η οποία όπως ανέδειξε ήταν και είναι μία συνέχεια των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ.

Η κα Καφαντάρη συμπλήρωσε μάλιστα πως, “προοδευτικό δεν είναι οι λαοί να παλεύουν μάταια για να “εξανθρωπίσουν” αυτή την Ένωση των καπιταλιστών (ΕΕ), αλλά αντιθέτως, η ρήξη με τέτοιες λυκοσυμμαχίες”.

Όπως εξήγησε δε, “Το ΚΚΕ παλεύει για την αποδέσμευση από την ΕΕ με τον ίδιο τον λαό στην εξουσία και όχι για να ενταχθεί η Ελλάδα σε μία άλλη – εξίσου εχθρική για τον λαό – συμμαχία ή για να αλλάξει το νόμισμα με το οποίο θα μετράμε τη φτώχεια μας”.

Η υποψήφια ευρωβουλευτής θέλησε να υπογραμμίσει ακόμη πως, “οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ θα είναι τα μάτια και η φωνή του λαού στην Ευρωβουλή, καθώς και η μοναδική φωνή υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων”.

Η ίδια κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν το ΚΚΕ, προσθέτοντας στη συνέχεια, πως, αποτελεί την πλευρά εκείνη που θα είναι σταθερά “η λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική”.

Έκλεισε το ζήτημα των Ευρωεκλογών δε, θίγοντας ένα εξαιρετικά κρίσιμο θέμα. “Δυνατό ΚΚΕ σημαίνει πως θα υψώσουμε αποτελεσματικά τείχος στον ρατσισμό, το φασισμό και την ακροδεξιά”, που όπως πρόσθεσε και εντός της ΕΕ, “αποτελούν εναλλακτικές μορφές διαχείρισης της δικτατορίας του κεφαλαίου”.

Λαϊκή Συσπείρωση σε Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Από την πλευρά της, δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά αμέσως μετά και στην κάλπη της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, καλώντας τον κόσμο και εκεί να ενισχύσει και να ψηφίσει αγωνιστικά, τους υποψηφίους της Λαϊκής Συσπείρωσης.

“Περισσότεροι εκλεγμένοι Δήμαρχοι, Περιφερειάρχες, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση, θα σημάνει μία ισχυρή φωνή ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική, που θέλει την επιβολή χαρατσιών στον κόσμο της εργασίας” ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως, οι εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση από την επομένη των εκλογών θα παλέψουν και θα διεκδικήσουν “μέτρα στήριξης και ανακούφισης του κόσμου, των δημοτών, από την άγρια άμεση κι έμμεση φορολογία τους (πχ. δημοτικά τέλη)”.

Κατόπιν των ανωτέρω, η Λίλα Καφαντάρη παρέπεμψε τους πολίτες της Σύρου και του Ν. Αιγαίου να αναζητήσουν τα παραδείγματα και τη δράση των πέντε Κομμουνιστών Δημάρχων σε Καισαριανή, Χαϊδάρι, Ικαρία, Πετρούπολη και Πάτρα, προκειμένου να κατανοήσουν στην πράξη τί σημαίνει η ενίσχυση της φωνής της Λαϊκής Συσπείρωσης για τους πολίτες.

Η ίδια, καυτηρίασε τις αναφορές περί “αντιμνημονιακών κι ακηδεμόνευτων κομματικά παρατάξεων”, ξεκαθαρίζοντας πως, “το ΚΚΕ και οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης που υποστηρίζει είναι η μοναδική συνεπής φωνή απέναντι σε όσες πλευρές υπηρετούν πρόθυμα τον καπιταλισμό”.

Περί Νεωρίου

Η Λίλα Καφαντάρη έκλεισε την ομιλία της, πραγματοποιώντας μία σημαντική αναφορά για τον ρόλο των ναυπηγείων του Νεωρίου Σύρου, όπως η ίδια ανέφερε, σε σύνδεση με τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

“Όπου υπάρχει Αμερικανική βάση, αυτόματα η περιοχή γίνεται και στόχος” δήλωσε κατηγορηματικά η υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ, καυτηριάζοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που ευνόησε το γρήγορο βάδισμα του ΝΑΤΟ σε όλη τη χώρα, όπως και στη Σύρο, μέσω του ναυπηγείου.

Σύμφωνα με όσα η κα Καφαντάρη υποστήριξε, “Η Σύρος, τί ρόλο παίζει αυτή τη στιγμή; Προορίζεται ως το Αμερικάνικο ναυπηγείο για επισκευές πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ. Μας λένε ότι έτσι θα έχουν δουλειά οι εργαζόμενοι. Αλλά γιατί να έχουν δουλειά επισκευάζοντας πλοία για τους πολέμους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που δολοφονούν λαούς κι όχι κάποια επιβατικά, εμπορικά, τανκερ και βαπόρια για την άμυνα της Ελλάδας και όχι για τους πολέμους.”.

Η ίδια μιλώντας συνολικά για τη θέση του ΚΚΕ αναφορικά με τα ναυπηγεία, εξήγησε πως, “Αν τα ναυπηγεία και τα βαπόρια ήταν λαϊκή ιδιοκτησία, δεν θα μετατρεπόταν η χώρα, η Σύρος σε Αμερικανική βάση”. Συμπληρώνοντας μάλιστα πως, “όπου υπάρχει Αμερικανική βάση αυτόματα η περιοχή γίνεται και στόχος”, έκλεισε την ομιλία της, υποστηρίζοντας πως, “με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατραπεί σε στόχο όλη η Ελλάδα”.

Η κα Καφαντάρη αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους πολίτες, έδωσε “ραντεβού” μαζί τους στην κάλπη, καλώντας τους να στηρίξουν σε Δήμο, Περιφέρεια και Ευρώπη τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης.