Ομόφωνη έγκριση πρακτικού των κομμάτων και των παρατάξεων για την προβολή προ των εκλογών, από το ΔΣ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Υποχρεώσεις και προστασία δημόσιου χώρου

Οι λεπτομέρειες για τον τρόπο αξιοποίησης των δημοτικών ακινήτων και των δημόσιων χώρων για την προβολή των κομμάτων στη Σύρο καθορίστηκαν κι επικυρώθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, ενόψει της διεξαγωγής των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, καθορίστηκε ο τρόπος διάθεσης χώρων για ομιλίες και πολιτικές εκδηλώσεις, οι χώροι που θα παραχωρούνται, ενώ ρυθμίστηκαν – βάσει νομοθεσίας – ζητήματα αφισοκόλλησης, αλλά και χρήσης μεγαφωνικών εγκαταστάσεων.

Ακολουθούν αναλυτικά τα συμφωνηθέντα.

Διάθεση δημοτικών χώρων

Συγκεκριμένα, βάσει της απόφασης, η πλατεία Α. Μιαούλη, η πλατεία Κανάρη, η Έπαυλη Τσιροπινά, η αίθουσα Δ.Σ. πρώην Δήμου Άνω Σύρου, ο αίθριος χώρος Δημαρχιακού Μεγάρου Ερμούπολης, το θεατράκι Λαζαρέτων (Ευανθία Καΐρη ), το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, η Α αίθουσα αθλητικού κέντρου Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ( Δημήτριος Βικέλας), η αίθουσα πρώην δημοτικού σχολείου Πάγου, η αίθουσα εκδηλώσεων του Βιομηχανικού Μουσείου, το γηπεδάκι Ανάστασης, οι πεζόδρομοι Θυμάτων Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη και ο κοινόχρηστος χώρος Καμάρας Άνω Σύρου διατίθενται μετά από αίτηση στον Δήμο κατά σειρά προτεραιότητας ανάλογα µε την ημέρα κατάθεσης της αίτησης υπό των κομμάτων ή των υποψηφίων βουλευτών, εκτός των τελευταίων προεκλογικών συγκεντρώσεων που θα ακολουθείται η παραχώρηση ανάλογα της δύναμης των κομμάτων στην Βουλή.

Αφισοκόλληση

Ειδικότερα, κάθε πινακίδα (ταµπλό) εγκατεστημένη από τον Δήμο, διατίθεται για τις γενικές βουλευτικές εκλογές το άνω ήμισυ για τους συνδυασμούς Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς και Νέα Δημοκρατία (μισό για κάθε συνδυασμό) το δε υπόλοιπο για τους λοιπούς υποψήφιους για την προεκλογική τους προβολή. Για την κεντρική συγκέντρωση των κομμάτων ή των συνασπισμών συνεργαζομένων κομμάτων των γενικών βουλευτικών συνδυασμών διατίθενται όλες οι πινακίδες του Δήμου Σύρου- Ερµούπολης στο άνω ήμισυ για το κόμμα που θα έχει την συγκέντρωση, από ώρας 00:01 έως 24:00 της ημέρας που γίνεται η Κεντρική Ομιλία - Συγκέντρωση. Την τελευταία ημέρα 05/07/2019 και από ώρα 22.00΄ θα ισχύει η ρύθμιση των προηγούμενων ημερών για όλα τα κόμματα. Επίσης κάθε κόμμα ή συνασπισμός συνεργαζομένων κομμάτων μπορεί να κατασκευάσει κινητές καλαίσθητες πινακίδες και να τις τοποθετήσει σε χώρους όπου δεν θα παρακωλύουν ή δυσχεραίνουν την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων. Συμφωνείται οι πινακίδες αυτές να είναι μέχρι τέσσερις και η θέση τους να γίνει γνωστή στον Δήμο μέχρι την 01/07/2019 και κατά σειρά προτεραιότητας κατάθεσης της δήλωσης, υπαγορευόμενης της τοποθέτησης αυτών εντός της Πλατείας Α. Μιαούλη ή σε άλλο δημοτικό χώρο. Επιτρέπεται η τοποθέτηση κατ' εξαίρεση από τα πολιτικά κόμματα ή τους συνασπισμούς συνεργαζοµένων κομμάτων καλαίσθητων περιπτέρων επί της Πλατείας Α. Μιαούλη (ο χώρος διατίθεται μετά από αίτηση) των οποίων οι διαστάσεις δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερες από 2Χ2X2 μέτρα. Επίσης, επιτρέπεται η τοποθέτηση τραπεζιού για διανομή προεκλογικού υλικού επί της Πλατείας Α. Μιαούλη ή σε άλλο χώρο, εφ’ όσον δεν έχουν περίπτερο, εξαιρουμένης της ημέρας συγκεντρώσεως άλλων κομμάτων καθώς και τις ημέρες 5 και 6 Ιουλίου 2019.

Μεγαφωνικές εγκαταστάσεις

Για τη χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων από τα εκλογικά κέντρα, γραφεία και οχήματα των συνδυασμών: 1.- Επιτρέπεται μόνο μία ημέρα πριν από τις προγραμματισμένες κεντρικές ή τοπικές συγκεντρώσεις και τις παρακάτω ώρες: α) Από 19.00 - 22.00 την προηγούμενη από τη συγκέντρωση ημέρα. β) Από 11.00-13.00 την ημέρα της συγκέντρωσης. γ) Μία (1) ώρα και τριάντα (30) λεπτά πριν την προγραμματισμένη ώρα έναρξης της συγκέντρωσης και δ) Δέκα πέντε (15) λεπτά της ώρας μετά τη λήξη της συγκέντρωσης. 2.- Τις παραπάνω ώρες, επιτρέπεται η εκφώνηση μόνο συνθημάτων. Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται η μετάδοση μουσικών υποκρούσεων και ασμάτων στις περιπτώσεις (γ) και (δ) της προηγουμένης παραγράφου. Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η χρήση των μεγαφωνικών εγκαταστάσεων σε ώρες κοινής ησυχίας. 3.- Απαγορεύεται η χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων κάθε μορφής σε περίπτερα ή άλλες κατασκευές, καθώς και σε τροχόσπιτα που θα τοποθετηθούν από τους συνδυασμούς σε χώρους που θα παραχωρηθούν σ' αυτούς από τους δήμους, έστω και αν σε κάποιο από αυτά χορηγηθεί άδεια ίδρυσης και λειτουργίας εκλογικού κέντρου. 4.- Απαγορεύεται απολύτως, η χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων, σε εκλογικά κέντρα, γραφεία και οχήματα, εφόσον γειτνιάζουν με νοσηλευτικά ιδρύματα, οίκους ευγηρίας ή σχολεία. 5.- Ο βαθμός της έντασης των μεγαφωνικών εγκαταστάσεων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 70 D.B. στην πηγή εκπομπής. 6.- Απαγορεύεται εντελώς η χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων κάθε μορφής από εκλογικά κέντρα, γραφεία και οχήματα των συνδυασμών κατά την παραμονή και την ημέρα των εκλογών.

Υποχρεώσεις μετεκλογικές

Τα κόμματα ή συνασπισμοί συνεργαζομένων κομμάτων υποχρεούνται όπως εντός πέντε ημερών από την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών µε φροντίδα τους να αποσύρουν τα περίπτερα και όλες τις άλλες κατασκευές (πινακίδες κ.λ.π.). Μετά την παραπάνω προθεσμία ο Δήμος δικαιούται να τα απομακρύνει ή να τα καταστρέψει. Μέσα στην ίδια προθεσμία τα πολιτικά κόμματα ή συνασπισμοί συνεργαζοµένων κομμάτων υποχρεούνται γενικότερα µε δαπάνες τους να αποκαταστήσουν τα πράγματα στην προηγουμένη τους κατάσταση. Απαγορεύεται η ανάρτηση αεροπανό και πάσης φύσεως αντικειμένων πάνω από δρόμους, πλατείες και λοιπούς χώρους. Σε περίπτωση που τοποθετούνται πανό ή αεροπανό ο Δήμος υποχρεούται για την άμεση απομάκρυνσή τους.

Επίσης απαγορεύεται η χρήση χρωστικών ουσιών όπως σπρέι, χρώματα κ.λ.π. και η αναγραφή συνθημάτων στις εξωτερικές επιφάνειες δημοσίων ή ιδιωτικών χώρων όπως και σε χώρους, επίσης, που καθορίζονται από τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν. 2946/2001.