Μήνυμα ενότητας του νέου πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την ξεκάθαρη νίκη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, στις εκλογές της 7ης Ιουλίου

“Είμαστε λίγοι για να είμαστε διχασμένοι”

Συνεχίζεται ο αγώνας του ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας

Αυτοδύναμη κυβέρνηση αναδείχθηκε, μέσα από τη χτεσινή εκλογική διαδικασία, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, με ποσοστό που πλησίασε τις 40 μονάδες, έναντι περίπου 31, που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Ήδη από τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls, διαφάνηκε η ξεκάθαρη νίκη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, με τα πρώτα αποτελέσματα να επαληθεύουν τις προβλέψεις. Το μήνυμα της κάλπης ήταν σαφές, δίνοντας στη Ν.Δ., την αυτοδυναμία, με τον ΣΥΡΙΖΑ, να διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τα ποσοστά του 2015, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να “σπάσει” την δυναμική του μεγάλου αντιπάλου του. Μεγάλος πρωταγωνιστής, παρ' όλα αυτά, αναδείχθηκε η αποχή, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, πάνω από το 42% του εκλογικού σώματος δεν συμμετείχε στις εθνικές εκλογές, γεγονός, που αποτελεί ένα ηχηρότατο και βαρύ πολιτικό μήνυμα.

“Από σήμερα ξεκινά ένας δύσκολος, αλλά όμορφος αγώνας”

Στις δηλώσεις του, αμέσως μετά την παγίωση του εκλογικού αποτελέσματος, ο νέος πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η λαϊκή εντολή, που πήρε το κόμμα του μέσα από την κάλπη, ήταν ξεκάθαρη.

Στο μήνυμά του, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

«Η κοινωνία θέλει να πάμε μπροστά ενωμένοι, όλοι μαζί, χωρίς κανένας να μένει πίσω. Θέλει πάνω απ' όλα ανάπτυξη, δουλειές και ασφάλεια, για να ξαναγίνει η Ελλάδα δυνατή, όπως μας αξίζει.

Θέλω να ευχαριστήσω τους Έλληνες πολίτες για την εμπιστοσύνη τους. Θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων και θα δουλέψω σκληρά, για να πείσω και τους συμπολίτες μας που δεν μας στήριξαν, ότι είμαι εδώ για όλους, για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα. Είμαστε λίγοι για να είμαστε διχασμένοι. Και έχουμε πολλά να κάνουμε μαζί.

Αναλαμβάνω τη διακυβέρνηση του τόπου έχοντας πλήρη επίγνωση της εθνικής ευθύνης. Στέκομαι με σεμνότητα και σεβασμό απέναντι στη λαϊκή ετυμηγορία, αλλά και με απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μου, να φέρω εις πέρας αυτή τη σπουδαία αποστολή που μου αναθέσατε. Ξέρω τις δυσκολίες που περιμένουν εμένα και τους συνεργάτες μου. Αντλώ όμως δύναμη, από τη δύναμη του λαού. Από αυτό το ορμητικό και πολύμορφο ρεύμα που συνενώθηκε στην κάλπη.

Δεν εκφράστηκε απλά η θέληση να κλείσει ένας κύκλος βαθιά επώδυνος για την πατρίδα μας. Ήταν κάτι πολύ παραπάνω. Η πίστη ενός λαού στις δυνάμεις του, η επιθυμία του να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας, η ανάγκη να αποδείξουμε ότι μπορούμε να μεγαλουργήσουμε εδώ στον τόπο μας, χωρίς να αναζητήσουμε το δρόμο της ξενιτιάς.

Νιώθω σήμερα την ανάγκη να απευθυνθώ και στους Έλληνες του εξωτερικού, αυτούς που εξόρισε η κρίση. Δεν θα σας ζητήσω απόψε, στο όνομα ενός ρομαντικού πατριωτισμού να πάρετε το δρόμο της επιστροφής. Σας ζητώ απλά να έχετε το βλέμμα σας και την καρδιά σας στραμμένη στην Ελλάδα. Από σήμερα δουλεύουμε, για να αλλάξουμε τη χώρα, που αναγκαστήκατε να εγκαταλείψετε.

Δεν είμαστε μία κοινωνία χαμηλών προσδοκιών και ελάχιστων απαιτήσεων. Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα και τώρα ήρθε η ώρα να το αποδείξουμε και στην πράξη. Ζήτησα ισχυρή εντολή, να αλλάξουμε την Ελλάδα. Μου την προσφέρατε γενναιόδωρα, ξεπερνώντας προκαταλήψεις, στερεότυπα, διαχωριστικές γραμμές του χθες και δεν θα διαψεύσω τις ελπίδες σας. [...]

Από σήμερα ξεκινά ένας δύσκολος, αλλά όμορφος αγώνας. Η χώρα σηκώνει ξανά περήφανα το κεφάλι κι εμείς σηκώνουμε μανίκια. Η νέα κυβέρνηση θα δουλέψει σκληρά, ομαδικά και με σεμνότητα, με σεβασμό στην ισχυρή λαϊκή εντολή που έλαβε. Το κύρος της δημοκρατίας και των θεσμών θα αποκατασταθεί. Λάθη στην πορεία μπορεί να υπάρξουν, όμως δεν θα αμφισβητηθεί ποτέ η εργατικότητα και η απόλυτη προσήλωση στο στόχο, που δεν είναι άλλος, από το να κάνουμε τη ζωή του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας καλύτερη.

Έχω δεσμευτεί για λιγότερους φόρους, για πολλές επενδύσεις, για καλές και νέες δουλειές, για ανάπτυξη που θα φέρει καλύτερους μισθούς και υψηλότερες συντάξεις και για ένα αποτελεσματικό κράτος, που θα προσφέρει στον πολίτη ασφάλεια, αξιοπρεπή υγεία και σύγχρονη παιδεία. Η διαφάνεια, η λογοδοσία και η αξιοκρατία επιστρέφουν στη χώρα, ενώ η εθνική μας φωνή δυναμώνει στην Ευρώπη, με πρώτο στόχο τα χαμηλότερα πλεονάσματα. Ξεκινάμε τώρα. Η βουλή θα δουλέψει όλο το καλοκαίρι, γιατί το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει. Δεν ζητώ περίοδο χάριτος, γιατί πολύ απλά δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Οικοδομούμε ένα ευρύ μέτωπο συναίνεσης και προόδου. Ενωμένοι, μπορούμε να γράψουμε τη δική μας ιστορία».

“Η επάνοδος στη διακυβέρνηση να μη γίνει αφορμή εκδικητικότητας”

Με αξιοπρέπεια, δέχτηκε την πολιτική ήττα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε, πως το κόμμα του θα συνεχίσει τη μάχη από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με κύριο μέλημα την ανασυγκρότησή του και την προετοιμασία του, προκειμένου να καταλάβει ξανά κυβερνητικό ρόλο στο μέλλον.

Όπως είπε, μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας από το Ζάππειο:

«Οι πολίτες έκαναν την επιλογή τους. Η λαϊκή ετυμηγορία είναι για μας απόλυτα σεβαστή. Πριν από λίγο επικοινώνησα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για να τον συγχαρώ για την εκλογική του νίκη. Στη δημοκρατία, η εναλλαγή στη διακυβέρνηση δεν είναι ούτε παράδοξη, ούτε αφύσικη εξέλιξη. Αποτελεί την πεμπτουσία της δημοκρατίας. Έτσι κι εγώ θα σεβαστώ στην πράξη τη λαϊκή βούληση, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να κάνω όσα έκανε ο προκάτοχός μου. Αύριο θα υποδεχθώ τον κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, για να παραδώσω το πρωθυπουργικό γραφείο, όπως αρμόζει σε μία δημοκρατία με πολιτικό πολιτισμό.

Θέλω από τα βάθη της ψυχής μου να ευχαριστήσω όλα τα μέλη και όλους τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, που έδωσαν έναν πολύ δύσκολο αγώνα, σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, μιας και για πρώτη φορά στον τόπο μας είχαμε εθνικές εκλογές αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και έγιναν με τόσο συντριπτική παράσταση νίκης υπέρ των αντιπάλων μας, γεγονός που έκανε εξαιρετικά δύσκολο αυτό τον αγώνα, αλλά ταυτόχρονα και τόσο γενναίο, για όλες και όλους, όσοι τον δώσαμε με πίστη και αποφασιστικότητα.

Εύχομαι και ελπίζω η επάνοδος της Νέας Δημοκρατίας στη διακυβέρνηση του τόπου να μη γίνει αφορμή ρεβανσισμού και εκδικητικότητας, ιδίως απέναντι σε σημαντικές κατακτήσεις προστασίας της κοινωνικής πλειοψηφίας και των εργαζομένων. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι άλλωστε εδώ, ισχυρός, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε αυτό να αγωνιστεί και να το αποτρέψει.

Πριν τεσσεράμισι χρόνια αναλάβαμε τη διακυβέρνηση σε μία οριακή στιγμή για τον τόπο μας. [...] Πολεμήσαμε και καταφέραμε πολλά, πάντα με το κεφάλι ψηλά και σήμερα πάλι με το κεφάλι ψηλά αποδεχόμαστε την λαϊκή ετυμηγορία. Με το κεφάλι ψηλά, γιατί ξέρουμε, ότι η Ελλάδα που παραδίδουμε στη νέα κυβέρνηση, δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα που παραλάβαμε. Πριν από 4,5 χρόνια παραλάβαμε μία χώρα στο χείλος της χρεωκοπίας, με άδεια δημόσια ταμεία, με 28% ανεργία και με μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε συνθήκες φτωχοποίησης και κρίσης. Σήμερα παραδίδουμε μία χώρα ελεύθερη ξανά, με 37 δισεκατομμύρια στα ταμεία του κράτους, με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με το χαμηλότερο ιστορικά επιτόκιο δανεισμού και ανακτημένο το κύρος και την αξιοπιστία της σε διεθνές επίπεδο. Για να φέρουμε τη χώρα ως εδώ, πήραμε δύσκολες αποφάσεις και αναλάβαμε βαρύ πολιτικό κόστος, το οποίο και σήμερα πληρώνουμε, αφού η εκλογική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας είναι καθαρή. [...]

Έχουμε πλήρη επίγνωση, ότι το 2015 λάβαμε ένα δάνειο από τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες της χώρας μας, που μας έδωσαν ένα ποσοστό 35% και μας έφεραν στην κυβέρνηση, με εντολή να σταματήσουμε την καταστροφική πορεία της λιτότητας και των μνημονίων. Πιστεύω ότι αξιοποιήσαμε αυτό το δάνειο, παρά τα όποια λάθη μας και τις παραλείψεις μας, γιατί πετύχαμε τον βασικό μας στόχο, να βγάλουμε τη χώρα από το καθεστώς της επιτροπείας.

Οφείλω να παραδεχτώ, ότι απασχολημένοι ολοκληρωτικά σχεδόν στο μεγάλο και δύσκολο αυτό στόχο, απορροφημένοι εξ ολοκλήρου στα κυβερνητικά μας καθήκοντα και στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζαμε, δεν μπορέσαμε ταυτόχρονα να αλλάξουμε και να μεγαλώσουμε το κόμμα μας. Να κάνουμε τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους, από συνοδοιπόρους, συμμέτοχους στην προσπάθειά μας. Και ίσως αυτή να είναι μία από τις βασικές αιτίες, του σημερινού εκλογικού αποτελέσματος. Σήμερα ένα μεγάλο μέρος αυτών των πολιτών πολύ πιο συνειδητά αυτή τη φορά μας δείχνει εκ νέου την εμπιστοσύνη του και ένα μεγάλο ποσοστό μόλις 4 μονάδες κάτω από το ποσοστό του εκλογικού μας θριάμβου το 2015, μας καθιστά τη μεγάλη δύναμη της δημοκρατικής και προοδετικής παράταξης στον τόπο μας. Αυτή τη φορά όμως δεν είναι δάνειο, αλλά εντολή μετασχηματισμού μας, με γοργά βήματα, από ένα κόμμα με τεράστια αναντιστοιχία μελών και ψηφοφόρων σε μία μεγάλη παράταξη, σε ένα σύγχρονο μαζικό αριστερό προοδευτικό κίνημα με βαθιές ρίζες και ισχυρούς δεσμούς στον εργαζόμενο λαό και την κοινωνία. Αυτούς τους δεσμούς θα σφυρηλατήσουμε το επόεμνο διάστημα από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ, η Προοδευτική Συμμαχία, να μετασχηματιστούν σε μία μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη, με ευθύνη για το παρόν και το μέλλον του τόπου.

Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό, ότι από τη θέση που μας όρισε η λαϊκή ετυμηγορία, τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα είμαστε εδώ, παρόντες και παρούσες, για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των ανθρώπων του μόχθου και της δημιουργίας. Θα ασκήσουμε υπεύθυνη αλλά ταυτόχρονα και δυναμική αντιπολίτευση, υπεράσπισης των μεγάλων κατακτήσεων του λαού μας τα τελευταία χρόνια. Υπεράσπισης των δικαιωμάτων και της φωνής των αδυνάμων, υπεράσπισης των αξιών μας. Ταυτόχρονα θα προετοιμαστούμε ώστε πιο ώριμοι με μεγαλύτερη εμπειρία και δύναμη να επιστρέψουμε σε θέσεις κυβερνητικής ευθύνης, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου.

Σήμερα κλείνει για μας, για μένα, για τον ΣΥΡΙΖΑ ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος. Θα αποτιμήσουμε συλλογικά και με νηφαλιότητα και τα σωστά και τα λάθη που κάναμε. Και δεν θα αρνηθούμε και δεν θα αρνηθώ και προσωπικά να αναλάβω τις ευθύνες που μου αναλογούν. Όχι όμως για να κοιτάμε διαρκώς το χθες, αλλά για να κοιτάξουμε μπροστά, στο αύριο και με τις απαραίτητες τομές, όπου χρειάζονται, να προχωρήσουμε, με μεγαλύτερη δύναμη.

Στη ζωή μου και στην πολιτική μου διαδρομή έχω μάθει να αγωνίζομαι και να παλεύω. Όποιος δεν αγωνίζεται δεν κάνει λάθη. Όποιος αγωνίζεται ξέρει και να κερδίζει και να χάνει. Κυρίως όμως μαθαίνει, όταν πέφτει να σηκώνεται και να συνεχίζει να μάχεται. Αυτό θα κάνω, αυτό θα κάνουμε από δω και στο εξής. Από αύριο, θα είμαστε εδώ πιο έμπειροι και πιο δυνατοί για να συνεχίσουμε αυτό τον όμορφο αγώνα».