Τοποθετήσεις του νέου Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια για την Υγεία και το Δημόσιο Σύστημα

“Η πολιτική μας ανθρωποκεντρική”

  • Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2019 - 06:14
  • /   Eνημέρωση: 12 Ιουλ. 2019 - 19:00

Τους βασικούς άξονες της πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Υγεία ανέλυσε ο νέος αρμόδιος Υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, κατά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Δεν παραγνωρίζω δυσκολίες”

Ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας τόνισε: Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ πολύ για την ευγενή καλοσύνη που είχατε να είστε εδώ, να μας ενημερώσετε για τα πεπραγμένα του Υπουργείου. Η αλήθεια είναι ότι είστε ένας πολιτικός ηπίων τόνων κάτι το οποίο εμάς προσωπικά μας ικανοποιεί. Βέβαια καταλαβαίνετε ότι η κοινή γνώμη και η πλειοψηφία των πολιτών ουσιαστικά αποφασίζουν για το ποια είναι η εικόνα της δημόσιας Υγείας στη χώρα. Και αυτή η εικόνα τα τελευταία χρόνια, επιτρέψτε μου να πω, είναι κακή.

Χωρίς να παραγνωρίζω τις δυσκολίες και τα προβλήματα που  υπάρχουν, τα οποία κάθε πολιτική διοίκηση καλείται να αντιμετωπίσει.

Είναι προφανές ότι για την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, πρώτη προτεραιότητα μακράν της δεύτερης είναι ο άνθρωπος. 

Η πολιτική μας θα είναι ανθρωποκεντρική και όλα τα άλλα έπονται.  Η αγωνία της μέσης ελληνικής οικογένειας σε μια γενική εφημερία ενός δημόσιου νοσοκομείου, ο τρόπος με τον οποίο μια μητέρα αντιμετωπίζει τις δυσκολίες του παιδιού της όταν το φέρνει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και πρέπει να νοσηλευτεί ή προσπαθεί να βρει την υγειά του, για εμάς είναι πρώτη προτεραιότητα, βρίσκεται  στην καρδιά της πολιτικής μας και αποτελεί πρώτη στόχευση”.

Προτεραιότητα στο προσωπικό και στους ιατρούς

Και συνέχισε, λέγοντας τα παρακάτω: “Πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν πρώτα από όλα οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες, το προσωπικό των νοσοκομείων.  Μετά βέβαια οι συνάδελφοί μου οι γιατροί και θέλω να τονίσω για αυτούς,  το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων ότι θα γίνει προσπάθεια προκειμένου να μπορέσουν να προσφέρουν στο λειτούργημά τους,  χωρίς να υποστούν αυτά τα οποία υφίστανται πολλές φορές σε γενικές εφημερίες και τα οποία δεν περιποιούν τιμή για την ελληνική κοινωνία.

Και οι διοικητικοί υπάλληλοι όμως και του Υπουργείου και των ΥΠΕ μέχρι και την πιο αποκεντρωμένη, περιφερειακή δομή της χώρας, πρέπει να τύχουν προσοχής. Πρέπει να τους ακούσουμε, πρέπει να αφουγκραστούμε και πρέπει να νιώσουμε τα προβλήματά τους.

 Γι’ αυτό και δεν θ’ ακούσετε παραπάνω ανακοινώσεις σήμερα, παρά μόνο αφού, και αυτή είναι μία προσωπική μας δέσμευση, γυρίσουμε όλες τις δομές  υγείας της χώρας και ακούσουμε από τον πρώτο, σε θεωρητικό επίπεδο, μέχρι τον τελευταίο.

Ξέρετε, υπάρχουν μικροί ήρωες στο Σύστημα Υγείας. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι εφημερεύουν, άνθρωποι οι οποίοι προσέχουν τον κόσμο, άνθρωποι οι οποίοι προσφέρουν. Αυτούς τους ανθρώπους σε όλη τη χώρα θα αναδείξουμε παράλληλα με το άλλο κομμάτι το τεχνοκρατικό των οικονομικών προβλημάτων τα οποία υπάρχουν, των περιοριστικών δημοσιονομικών πολιτικών, των προϋπολογισμών – απολογισμών – ισολογισμών στο ΕΣΥ.”.

Μακριά τα κομματικά

Στέλνοντας ένα ουσιαστικό μήνυμα προς την πλευρά της αντιπολίτευσης, επεσήμανε: “Θέλω να πω, επίσης, ότι όσοι έχουν διάθεση ή όρεξη ρεβανσισμού ή πολιτικών τέτοιων που έχουν να κάνουν με τα εσωτερικά μας τα κομματικά μας καλό θα είναι να μείνουν μακριά από το Υπουργείο Υγείας. Γιατί στο Υπουργείο Υγείας όλοι οριζοντίως είμαστε υποχρεωμένοι να υπηρετούμε τον άνθρωπο.

Βέβαια είναι προφανές ότι απαιτείται να υπάρχει- και γι’ αυτό με διαβεβαίωσε ο κύριος Υπουργός και τον ευχαριστώ μία ενημέρωση και ένας απολογισμός από όλους τους υπευθύνους σε όλες τις καίριες και κρίσιμες θέσεις, προκειμένου μία νέα πολιτική ηγεσία να ξέρει πραγματικά πού βρίσκεται και τι περιμένει.

Τέλος, θα ήθελα να πω ότι το μέτρο από το οποίο κρινόμαστε είναι εάν θα μπορέσει να υπάρχει μία δεύτερη βάρδια σε έναν αξονικό τομογράφο σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες, αν θα μπορέσουν να υπάρχουν  παραπάνω γάζες ή αναλώσιμα προκειμένου να κάνουνε καλύτερα οι νοσηλεύτριες και οι γιατροί τη δουλειά τους, εάν θα μπορέσει να υπάρχει δυνατότητα να παρέχεται πιο σύντομα το αγαθό της Υγείας στη χώρα μας και να μην ταλαιπωρείται ο μέσος πολίτης.

Από αυτά τα μικρά, τα καθημερινά, τα οποία έχουν να κάνουν με τους συμπολίτες μας, που έρχονται στο Σύστημα Υγείας μας και προσβλέπουν σε θεραπεία, θα ξεκινήσουν οι μάχες μας, οι μικρές, οι μεσαίες και οι μεγάλες.”.

Δεν θα μπω στον πειρασμό να μιλήσω για πιο εξειδικευμένα πράγματα, όπως παράδειγμα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας γιατί ήμουνα νιος και γέρασα σχεδόν μπαίνοντας και βγαίνοντας σε συστήματα Υγείας και άκουγα και ακούω μεγαλεπήβολα σχέδια, προτάσεις, για το τι σημαίνει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη χώρα, πώς μπορεί να υπάρχει οικογενειακός γιατρός, πώς μπορεί να αποσυμφορήσουμε τα νοσοκομεία.

Θα πω αυτό το οποίο τουίταρα  εχθές και το οποίο πιστεύω και προσυπογράφω: Ότι για μία ακόμη φορά κρινόμαστε από την ανθρωπιά, κρινόμαστε από τον τρόπο τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους που είναι σε ανάγκη.”.

Έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα”

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης υπογράμμισε: “Χαίρομαι που ξαναβρισκόμαστε στο Υπουργείο Υγείας. Χαίρομαι που επιστρέφω στο Υπουργείο Υγείας στο πλευρό του Βασίλη Κικίλια, που είναι φίλος μου, που είναι χρόνια φίλος μου. Και νομίζω ότι θα είμαστε ένα πετυχημένο δίδυμο. Νομίζω το πιο σημαντικό δεν είναι να ρίχνουμε ευθύνες στο τι έγινε σωστά, τι δεν έγινε, τι έκαναν οι προηγούμενοι, τι δεν κάναμε εμείς. Σίγουρα υπάρχουν διαφορές στις πολιτικές που ασκήθηκαν και σ’ αυτά που είπε ο κύριος Υπουργός, αλλά να δούμε τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής. Και αυτή είναι η αγωνία μας, αυτός είναι ο στόχος μας.

Γνωρίζετε όλοι ότι έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό από πίσω έχει συγκεκριμένες δράσεις και όλο αυτό τον καιρό έχει γίνει μία προετοιμασία και νομίζω ότι πολύ γρήγορα θα δείτε αποτελέσματα.

Θέλω να πω το εξής: ο Βασίλης, εκτός από γιατρός, είναι και μπασκετμπολίστας, οπότε ξέρει τι σημαίνει ομαδική δουλειά. Και νομίζω ότι επειδή είπε ότι ο άνθρωπος είναι ο στόχος μας ήρθαμε εδώ για να ενώσουμε, όχι να διχάσουμε. Ενωμένοι όλοι μαζί γιατί δουλεύουμε για τον κοινό σκοπό, για τους ανθρώπους.

Να είστε βέβαιοι, το γνωρίζετε άλλωστε, ότι ξέρουμε τι θα κάνουμε, πώς θα το κάνουμε και θα το κάνουμε. Και δεν θ’ αφήσουμε κανένα συμπολίτη μας πίσω.”.