Εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών

Όχι προσλήψεις νηπιαγωγών στους Δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς

  • Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2019 - 06:22

Εγκύκλιο σχετικά με την πρόσληψη προσωπικού για την στελέχωση των Δημοτικών Βρεφικών, Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών, εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, η οποία αφορά στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ στους οποίους εφαρμόζεται η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση.

Στην εγκύκλιο του Υπουργείου επισημαίνεται στους Δήμους να μην υποβάλλουν εφεξής αιτήματα για την πρόσληψη προσωπικού της ειδικότητας ΠΕ Νηπιαγωγών, καθώς το επιστημονικό τους πεδίο αντιστοιχεί στο Νηπιαγωγείο που αποτελεί εκπαιδευτική Δομή της Α/Βάθμιας εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος αναφέρει: «Σε συνέχεια της αριθ. πρωτ.3955/21-01-2019εγκυκλίου μας «Προγραμματισμός προσλήψεων έκτακτου προσωπικού έτους 2019 στους ΟΤΑ α’ και β ́βαθμού και στα ΝΠΙΔ αυτών», θέτουμε υπόψη σας τα εξής: Με τις διατάξεις της περ. γ ́της παρ.3 του άρθρου 33 του ν.4521/2018 προβλέφθηκε η εφαρμογή της υποχρεωτικής φοίτησης στα νηπιαγωγεία και των νηπίων που συμπληρώνουν την 31ηΔεκεμβρίου του έτους εγγραφής ηλικία τεσσάρων ετών, σταδιακά, από το σχολικό έτος 2018-2019, κατά δήμους οι οποίοι ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών  Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη εκδόθηκε η αριθ. πρωτ.66981/Δ1/27-04-2018(Β’ 1586) ΚΥΑ, η οποία αφορά 184δήμουςανά την Ελλάδα κατά το τρέχον πρώτο σχολικό έτος εφαρμογής του νόμου, ενώ με την αριθ. πρωτ. Φ.15/27268/Δ1/21.02.2019(Β’623) ΚΥΑ επεκτάθηκε η εφαρμογή σε επιπλέον 114 δήμους για το επόμενο σχολικό έτος 2019-2020.Εφόσον η φοίτηση των νηπίων στους συγκεκριμένους δήμους πραγματοποιείται στα νηπιαγωγεία αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, παρακαλούμε όπως συστήσετε στους  ΟΤΑ  αρμοδιότητάς  σας  που  εμπίπτουν  στο πεδίο εφαρμογής της 66981/Δ1/27-4-2018 και Φ.15/27268/Δ1/21.02.2019 ΚΥΑ,να μην υποβάλουν εφεξής αιτήματα για την πρόσληψη προσωπικού της ειδικότητας ΠΕ νηπιαγωγών για  τη στελέχωση των δημοτικών βρεφικών, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών τους, καθώς το επιστημονικό τους πεδίο αντιστοιχεί στο Νηπιαγωγείο που αποτελεί εκπαιδευτική δομή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης».

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιαγωγών, στην οποία αναφέρει: «Αγαπητοί Συνάδελφοι, Μετά από καταγγελίες πολλών συναδέλφων ότι σε αρκετούς Δήμους εξακολουθούν και εκδίδονται προκηρύξεις για πρόσληψη κλάδου ΠΕ Νηπιαγωγών στους Παιδικούς Σταθμούς-ακόμη και σε Δήμους όπου εφαρμόζεται η δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση- το Δ.Σ του ΠΑΣΥΒΝ έκανε έντονη παρέμβαση στο Υπουργείο Εσωτερικών και απαίτησε την διασφάλιση του μοναδικού επαγγελματικού και εργασιακού χώρου του κλάδου. Αποτέλεσμα της δυναμικής μας παρέμβασης ήταν η έκδοση της Αρ. πρωτ. 17232/8/3/2019 εγκυκλίου, στην οποία αναφέρεται ότι: «… Οι Δήμοι να μην υποβάλλουν εφεξής αιτήματα για την πρόσληψη προσωπικού της ειδικότητας ΠΕ Νηπιαγωγών για την στελέχωση των Δημοτικών Βρεφικών, Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών τους, καθώς το επιστημονικό τους πεδίο αντιστοιχεί στο Νηπιαγωγείο που αποτελεί εκπαιδευτική Δομή της Α/Βάθμιας εκπαίδευσης»

Μετά τα ανωτέρω παρακαλούνται οι συνάδελφοι σε περίπτωση που διαπιστώσουν ότι κάποιος Δήμος αυθαιρετεί και δεν συμμορφώνεται με το περιεχόμενο της εγκυκλίου και τις συστάσεις του καθ΄ ύλην αρμόδιου Υπουργείου, για την έγκριση των προσλήψεων προσωπικού, να προβαίνουν σε άμεση καταγγελία στον ΠΑΣΥΒΝ.

Συνάδελφοι ο αγώνας δίνεται κάθε μέρα, σε όλα τα επίπεδα και θα συνεχιστεί μέχρι την πλήρη διασφάλιση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων και ως προς τον εργασιακό χώρο αλλά και ως προς το ηλικιακό εύρος του επιστημονικού μας πεδίου. Εμβληματικός και στρατηγικός στόχος παραμένει η καθιέρωση της Ενιαίας Προσχολικής Αγωγής και εκπαίδευσης στη χώρα μας».