Βαριά τα πρόστιμα του αντικαπνιστικού

  • Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2019 - 06:12

Επιβολή ισχυρών προστίμων για τους παραβάτες του αντικαπνιστικού νόμου, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, των Υπουργών Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών.

Με την ΚΥΑ καθορίζονται τα όργανα, η διαδικασία ελέγχου πιστοποίησης των παραβάσεων και επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων, καθώς και τα κριτήρια προσδιορισμού του ύψους του προστίμου και η διαδικασία είσπραξης των προστίμων.

Πλέον τα πρόστιμα αυξάνονται και οι απαγορεύσεις διευρύνονται τόσο σε δημόσιους όσο και ιδιωτικούς χώρους.

Συγκεκριμένα, «Για το ύψος του προστίμου κριτήρια αποτελούν:

Α. O χώρος εντός του οποίου διαπιστώνεται η παράβαση κατά σειρά προτεραιότητας ως ακολούθως:

1. νοσηλευτικά - προνοιακά ιδρύματα όλων των ειδών και των βαθμίδων, χώροι παροχής υπηρεσιών υγείας,

2. εκπαιδευτικά ιδρύματα, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, ειδικά σχολεία, χώροι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλων των τύπων, χώροι παροχής παντός τύπου ιδιωτικής εκπαίδευσης, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, παιδότοποι,

3. πανεπιστημιακά ιδρύματα, εκπαιδευτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χώροι παροχής κάθε είδους τεχνικής εκπαίδευσης, χώροι παροχής παντός τύπου ιδιωτικής εκπαίδευσης,

4. χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων, κλειστοί και υπαίθριοι χώροι διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων, κλειστοί χώροι ομαδικών αθλημάτων και κλειστοί χώροι αθλητικών εκδηλώσεων,

5. καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ίντερνετ-καφέ, θέατρα, κινηματογράφοι, καζίνο, καταστήματα τυχερών παιγνίων,

6. κέντρα διασκέδασης.

Β. Η μη ανάρτηση σήματος για την απαγόρευση του καπνίσματος. Οι υπεύθυνοι των χώρων εργασίας ή καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ή κάθε αρμόδιος θα πρέπει να φροντίζει για την ανάρτηση απαγορευτικού σήματος στο χώρο ευθύνης του και μάλιστα σε εμφανή σημεία αυτού και να επαναλαμβάνει τη σήμανση για κάθε δεκαπέντε τετραγωνικά μέτρα του χώρου, καθώς και για τη λήψη μέτρων αποτροπής των παραβάσεων, όπως ενδεικτικά η μη απομάκρυνση των σταχτοδοχείων.

Γ. Η έλλειψη ανταπόκρισης του υπεύθυνου λειτουργίας του καταστήματος σε διαμαρτυρία για την πραγματοποίηση παράβασης, η παράλειψη πραγματοποίησης συστάσεων στους παραβάτες και η παράλειψη κλήσης των αρμοδίων οργάνων.

Δ. Η απουσία συνεργασίας του υπεύθυνου της επιχείρησης με τα αρμόδια όργανα κατά τη διεξαγωγή του ελέγχου.

Ε. Η υποτροπή, ήτοι η επανάληψη της παράβασης στον ίδιο χώρο. Για την παρούσα ως επαναλαμβανόμενη παράβαση ή υποτροπή νοείται η επανάληψη της ίδιας παράβασης σε μεταγενέστερο χρόνο ή η πλέον της μίας παράβασης, που βεβαιώνεται από τις αρμόδιες αρχές στον ίδιο δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο ή στο ίδιο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος».

Επιβολή προστίμων

Απαγορεύεται η κατανάλωση προϊόντων καπνού σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων, σε κλειστούς χώρους ομαδικών αθλημάτων και κλειστούς χώρους αθλητικών εκδηλώσεων. Για κάθε παράβαση της παρούσας διάταξης επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 200 ευρώ στους καπνίζοντες και 500 ευρώ στους υπεύθυνους διαχείρισης των παραπάνω χώρων.

Απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Για την ως άνω παράβαση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης.

Επιπλέον στους οδηγούς των οχημάτων αυτών επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για διάστημα 1 μηνός για κάθε παράβαση έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο.

Απαγορεύεται το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, όπως και σε κλειστούς ιδιωτικούς χώρους εργασίας, δημόσιους χώρους εργασίας και χώρους αναμονής δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και σε μέσα μαζικής μεταφοράς όπως σταθμοί μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων και αεροδρόμια, εκτός των χώρων καπνιστών, με το πρόστιμο στις προαναφερόμενες περιπτώσεις να ανέρχεται για τον καπνιστή στα 100 ευρώ και 500 ευρώ για τον υπεύθυνο διαχείρισης.

Επίσης απαγορεύεται το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος,  παροχής υπηρεσιών υγειονομικούς ενδιαφέροντος, όπως κέντρα διασκέδασης, χώροι εστίασης, καφετέριες, μπαρ, κάτω των 100 τ.μ., όπου το πρόστιμο για τον καπνιστή ανέρχεται στα 100 ευρώ και για τον υπεύθυνο διαχείρισης στα 500 ευρώ την πρώτη φορά, 1.000 ευρώ τη δεύτερη, 2.000 ευρώ την τρίτη, 4.000 ευρώ την τέταρτη, που συνοδεύεται από προσωρινή σφράγιση και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 10 ημέρες και 8.000 ευρώ την πέμπτη φορά με οριστική ανάκληση της άδειας της επιχείρησης.   Για τις αντίστοιχες επιχειρήσεις άνω των 100 τ.μ. αυξάνουν τα πρόστιμα για τον υπεύθυνο διαχείρισης και κλιμακώνονται από 2.000 έως 10.000 ευρώ.

Αρμόδιες Αρχές και Όργανα Ελέγχου

Την εποπτεία για την εφαρμογή του νόμου περί ολικής απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και σε όλους τους χώρους παροχής εργασίας, ασκεί το Υπουργείο Υγείας μέσω της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων.

Αρμόδιες Αρχές για την διασφάλιση της εφαρμογής του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου σχετικά με την ολική απαγόρευση του καπνίσματος είναι οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης βαθμού Α’ και Β’, η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία καθώς και οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους.

Όργανα Ελέγχου αποτελούν τα αρμόδια υγειονομικά όργανα των Υγειονομικών Υπηρεσιών των Οργανισμών Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α` και Β` βαθμού, το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας και το ένστολο προσωπικό των Λιμενικών Αρχών.

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.), ως καθολικός διάδοχος, μεταξύ άλλων φορέων ελέγχου, και του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π.), συνεργάζεται με τις ανωτέρω Αρμόδιες Αρχές για την ορθή εφαρμογή του νόμου. Η Ε.Α.Δ. δύναται να διενεργεί και η ίδια ελέγχους περί συμμόρφωσης με τις κείμενες διατάξεις, αξιολογώντας πανελλαδικά στατιστικά στοιχεία, κατά τη διάρκεια των οποίων προβαίνει σε συστάσεις ή/και σε απόδοση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών.

Όπου κρίνεται σκόπιμο, με Πράξη του Προϊστάμενου της Αρμόδιας Υγειονομικής Αρχής της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, δημιουργούνται μικτά κλιμάκια από ένα υγειονομικό όργανο, ένα όργανο της Ελληνικής Αστυνομίας ή/και της Δημοτικής Αστυνομίας ή του Λιμενικού Σώματος, συνεπικουρούμενα, εφόσον παραστεί ανάγκη, από ένα στέλεχος των ελεγκτικών υπηρεσιών του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ή επιθεωρητές εργασίας, όπως ειδικότερα καθορίζονται με την εκάστοτε πράξη συγκρότησης του μικτού κλιμακίου.

Προκειμένου να υπάρξει πλήρης ηλεκτρονική καταγραφή και να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικότερα το ζήτημα του ελέγχου των  επαναλαμβανόμενων παραβάσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα δημιουργηθεί πλήρες ενιαίο και ολοκληρωμένο μηχανογραφημένο σύστημα καταγραφής των παραβάσεων.

Διαδικασίες Ελέγχων - Πιστοποίηση παραβάσεων

Οι ανωτέρω αρμόδιες Αρχές μέσω των Οργάνων Ελέγχου τους παρεμβαίνουν στους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Τακτικοί έλεγχοι και έκτακτοι έλεγχοι διενεργούνται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας από τα ελεγκτικά όργανα:

α. Τακτικοί έλεγχοι διεξάγονται σε μηνιαία, ή διμηνιαία βάση με κριτήρια όπως:

i) ανάλογα με τον αριθμό των καταγγελιών,

ii) ανάλογα με τη συχνότητα παραβάσεων ανά περιοχή και

iii) ανάλογα με το εύρος της περιοχής ελέγχου.

β. Έκτακτοι έλεγχοι διενεργούνται δίνοντας προτεραιότητα σε χώρους στους οποίους έχουν ήδη διαπιστωθεί επαναλαμβανόμενες παραβάσεις. Σε περίπτωση καταγγελιών κινητοποιείται η διαδικασία έκτακτου ελέγχου.

Οι Διοικήσεις των φορέων της Γενικής κυβέρνησης,

ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, Ν.Π.Ι.Δ και των φορέων εκείνων που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα οφείλουν να καταρτίσουν εντός μηνός από τη δημοσίευση της παρούσας

σχέδιο ελέγχου του καπνίσματος εντός του φορέα και να ορίσουν υπεύθυνο/ους για την εφαρμογή του.

Στους υπεύθυνους των ανωτέρω Φορέων επιβάλλεται πρόστιμο 500 € για παραβάσεις όπως:

i. Μη κατάρτιση σχεδίου αποτροπής καπνίσματος και ορισμό υπευθύνων.

ii. Έλλειψη ανάρτησης σήμανσης και λήψης λοιπών μέτρων αποτροπής (απομάκρυνση σταχτοδοχείων).

iii. Απουσία ανταπόκρισης του υπευθύνου σε διαμαρτυρία για την πραγματοποίηση της παράβασης.

iv. Παράλειψη κλήση των αρμόδιων Οργάνων Ελέγχου.

v. ‘Έλλειψη συνεργασίας με τα Όργανα Ελέγχου.