Ομιλία του Υπουργού Τουρισμού στο ΙΙ Ευρωπαϊκό Forum Ανάπτυξης

Συνεργασία για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος

  • Τρίτη, 28 Ιανουαρίου, 2020 - 06:23

Στην ανάγκη στροφής προς ένα βιώσιμο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης αναφέρθηκε στο "ΙΙ Ευρωπαϊκό Forum Ανάπτυξης", ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης.

Στο «Forum», ο Υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε την ανάγκη για «στροφή της οικονομίας σε βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, μιας ανάπτυξης που ικανοποιεί τις ανάγκες της παρούσας γενιάς, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιούν τις δικές τους ανάγκες».

Ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι βασικός στόχος του Υπουργείου Τουρισμού είναι «η ισόρροπη και ισότιμη ανάπτυξη και των τριών πυλώνων της Βιώσιμης Ανάπτυξης: οικονομία – περιβάλλον – κοινωνία.

Ο Υπουργός Τουρισμού είπε, χαρακτηριστικά: «το βιώσιμο τουριστικό μοντέλο αποτελεί μονόδρομο για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τη βέλτιστη χρήση των φυσικών πόρων, τη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς, τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και των παραδόσεων και την προώθηση ποιοτικών τουριστικών υποδομών με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Το μοντέλο αυτό ανταποκρίνεται στις διεθνείς τάσεις και συνεχώς μεταβαλλόμενες προσδοκίες του παγκόσμιου τουρίστα. Και η χώρα μας δεν μπορεί να μείνει πίσω από τις εξελίξεις».

Ο κ. Θεοχάρης έκανε ειδική αναφορά σε ειδικές μορφές τουρισμού, όπως ο ορεινός, ο καταδυτικός, ο γαστρονομικός και ο αγροτουρισμός, που έχουν μεγάλες προοπτικές εξέλιξης και προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες.

Συγκεκριμένα ανέφερε «H βελτίωση των υποδομών που διαθέτει η χώρα μας, η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, η αναδιάρθρωση και εξέλιξη της τουριστικής εκπαίδευσης είναι προτεραιότητές μας, στοχεύοντας έτσι στην εύρυθμη λειτουργία των προορισμών και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των τουριστών μας, στη γεωγραφική και χρονική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, στην αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρουμε. Βασικός μας στόχος είναι η ανάδειξη της χώρας μας ως προορισμό με 12μηνη προσέλκυση επισκεπτών. Οι ειδικές μορφές τουρισμού υπηρετώντας τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης αποτελούν το «κλειδί» για να ξεφύγουμε από την εικόνα ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα είναι μόνο “Ήλιος – Θάλασσα”».

Τέλος, ο Υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στο ρόλο του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, «ενός νέου θεσμού που δημιουργήθηκε, με σκοπό την αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος μέσω του συντονισμού και της διάχυσης καλών πρακτικών και φυσικά την επίλυση των όποιων προβλημάτων αντιμετωπίζουν οι Περιφέρειες. Στόχος του Υπουργείου Τουρισμού είναι η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού, ώστε με γρήγορα αντανακλαστικά να λύνονται τα προβλήματα όσο γίνεται πιο γρήγορα και να υπάρχει και μακρόπνοος σχεδιασμός. Δεν πρέπει να κάνουμε τα πράγματα τυχαία ή να ανταποκρινόμαστε σε εξωτερικά ερεθίσματα που δεν θα είναι πάντα θετικά, αλλά να έχουμε στρατηγική που θα ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα που διαμορφώνουν οι αλλαγές που συντελούνται στην τουριστική βιομηχανία, αλλά και η κλιματική αλλαγή η οποία επηρεάζει τις τουριστικές τάσεις. Για να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα, η συνεργατική διακυβέρνηση είναι ένα άξονας στρατηγικός που πρέπει να τον επανεξετάσουμε για να δούμε πώς θα συνεργαστεί ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα καθώς και όλα τα επίπεδα του δημόσιου τομέα μεταξύ τους. Μέσα από τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού θα μπορούν να αναπτυχθούν συνέργειες, αλλά και να υποστηριχθεί το αναπτυξιακό πρότυπο για τον τουρισμό κάθε Περιφέρειας αξιοποιώντας τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα». Άλλωστε, όπως είπε ο κ. Θεοχάρης, «η συνεργασία όλων, από τους ιδιώτες μέχρι την τοπική αυτοδιοίκηση και την κεντρική εξουσία αποτελεί μονόδρομο για την αναβάθμιση του εγχώριου τουριστικού προϊόντος προς όφελος όλης της κοινωνίας και της χώρας».